Ο χώρος θα φιλοξενήσει το μεγαλύτερο πολυθεματικό πάρκο της πόλης

 Και επίσημα, μετά και την υπογραφή του συμβολαίου αγοράς από τον Δήμαρχο Ελευσίνας Αργύρη Οικονόμου, η Όαση ανήκει πλέον στον Δήμο Ελευσίνας.

Πρόκειται για μία έκταση 20,5 στρεμμάτων, στην περιοχή του Αεροδρομίου, στην οποία σχεδιάζεται να δημιουργηθεί το πρώτο και μεγαλύτερο πολυθεματικό πάρκο της Ελευσίνας.

Το χρονικό

Τον Ιούλιο του 2022, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου «πέρασε» η πρόταση της Δημοτικής Αρχής για την εκκίνηση όλων των απαραίτητων διαδικασιών, προκειμένου να περιέλθει στην κυριότητα του Δήμου Ελευσίνας η «Όαση».

Τον Νοέμβριο του 2022, εκπρόσωποι της Εθνικής Τράπεζας, βρέθηκαν στην Ελευσίνα, σε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Δήμαρχο Αργύρη Οικονόμου, τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Αθανάσιο Μαυρογιάννη και τη Διοίκηση της 2023 Ελευσίς – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Υπενθυμίζεται, πως από το σύνολο των 20,5 στρεμμάτων της Όασης, τα 12,3 αποτελούν ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας, με τη Δημοτική Αρχή να προσπαθεί να επιτύχει την καλύτερη δυνατή συμφωνία για την αγορά τους.

Τον Ιανουάριο του 2023, μετά από συνεχείς διαπραγματεύσεις εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής με την Εθνική Τράπεζα, το συμφωνηθέν τίμημα αγοράς ορίστηκε στο ποσό του 1.062.268 ευρώ, ενώ η αντικειμενική αξία των ακινήτων εκτιμάται στο ποσό του 1.370.652,94 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η αγορά των 12,3 αυτών στρεμμάτων, δεν επιβάρυνε τον δημοτικό προϋπολογισμό, αφού πραγματοποιήθηκε από την μεγαλύτερη επιχορήγηση που έχει λάβει ποτέ ο Δήμος Ελευσίνας, αυτήν των 24.500.000 ευρώ.

Φθάνοντας στο σήμερα, και ενώ ολοκληρώθηκαν όλες οι απαιτούμενες γραφειοκρατικές διαδικασίες, η εμβληματική Όαση, πέρασε και επίσημα «στα χέρια» του Δήμου Ελευσίνας και στους πολίτες του.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμος Ελευσίνας απέκτησε τα κάτωθι οικοδομικά τετράγωνα:

  • Οικοδομικό τετράγωνο 385, ιδιοκτησίας Εθνικής Τράπεζας, εμβαδού 2.580,00 τ.μ
  • Οικοδομικό τετράγωνο 384, ιδιοκτησίας Εθνικής Τράπεζας, εμβαδού 6.401,00 τ.μ.
  • Οικοδομικό τετράγωνο 396, ιδιοκτησίας Εθνικής Τράπεζας, εμβαδού 3.328,00 τ.μ.

Με την ανάπλαση της Όασης, ο Δήμος Ελευσίνας πρόκειται να αποκτήσει το μεγαλύτερο πάρκο αναψυχής της πόλης, έναν μεγάλο χώρο πρασίνου, αθλοπαιδιών και παιδικών χαρών, ο οποίος θα αποτελέσει πόλο έλξης τόσο για τους κατοίκους της πόλης όσο και για τους επισκέπτες.

Ήδη, στον σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής και έως την οριστική ανάπλαση της Όασης, είναι και η άμεση διαμόρφωση του χώρου, έτσι ώστε να είναι ανοιχτός και προσβάσιμος στο κοινό.

Ένας χώρος που τα τελευταία 2 χρόνια έχει «ενεργοποιηθεί» και μέσω των δράσεων της 2023 Ελευσίς – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Σε δήλωσή του ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Αθανάσιος Μαυρογιάννης ανέφερε: «Σήμερα ο Δήμος μας, με την υπογραφή του συμβολαίου, απέκτησε ακόμα ένα ακίνητο, αυτό της «ΟΑΣΗΣ» στην Πολεοδομική Ενότητα του Αεροδρομίου. Αυξήσαμε έτσι τον δημόσιο χώρο κατά 12,3 στρέμματα.  Κατά την περίοδο 1968 – 1973 εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του Αεροδρομίου Πόντιοι που ήρθαν στην πόλη μας από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης (Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Κριμαία, Καύκασο). Οι λόγοι που εγκαταστάθηκαν στην Ελευσίνα ήταν κυρίως βιοποριστικοί, μιας και η πόλη μας ήταν βιομηχανική και έδινε δυνατότητες για φτηνή ανειδίκευτη εργασία. Στην ίδια περιοχή εγκαταστάθηκαν κατά εκείνη την περίοδο εσωτερικοί μετανάστες ακριβώς για τον ίδιο λόγο.  Η εγκατάσταση τους, λόγω απουσίας Πολεοδομικού σχεδίου, έγινε άναρχα χωρίς σχέδιο με έλλειψη βασικών υποδομών και χαμηλού κόστους κατασκευές. Να σημειωθεί ότι από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 μέχρι σήμερα λόγω της γειτνίασης της περιοχής με τον Σαρανταπόταμο, δυο φορές έχει πλημμυρίσει θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και ανθρώπινες ζωές. Ο Δήμος μας, με την αγορά και αξιοποίηση αυτών των ακινήτων δημιουργώντας ένα αστικό πάρκο, χώρους άθλησής και αναψυχής συμβάλει στην αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της περιοχής».

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Ελευσίνας Αργύρης Οικονόμου: «Σήμερα είναι μία μεγάλη μέρα για την Ελευσίνα! Μία ακόμη διεκδίκηση μας, μία διαχρονική διεκδίκηση της πόλης, γίνεται πράξη! Η Όαση ανήκει πλέον, στους πολίτες της Ελευσίνας, όπου και θα δημιουργηθεί ένα καταπράσινο πάρκο που όλοι έχουμε ανάγκη. Όλο αυτό το διάστημα, με μεθοδικότητα και διαπραγμάτευση, καταφέραμε να δρομολογήσουμε με τον πλέον συμφέροντα (για τον Δήμο μας) τρόπο, όλες εκείνες τις διαδικασίες, ώστε σήμερα να φτάσουμε στο σημείο να υπογράφουμε το πολυπόθητο συμβόλαιο αγοράς! Στα σχέδιά μας, είναι η άμεση ενεργοποίηση του χώρου, μέχρι και την οριστική του ανάπλαση, προκειμένου να είναι επισκέψιμος στο κοινό. Η σημερινή μέρα, είναι μία ακόμη απόδειξη ότι η Δημοτική μας Αρχή δεν μένει στα λόγια, αλλά κάνει το όραμα, πράξη».