551 εκατ. ευρώ χαμένα έσοδα από παράνομα τσιγάρα στην Ελλάδα, μόνο για το 2020

  • Περισσότερα από 3,6 δισ. ευρώ χαμένα έσοδα, για το 2015 – 2020

 Το παράνομο εμπόριο τσιγάρων στην Ελλάδα μειώθηκε ελαφρώς σε σχέση με το 2019, αλλά, συνεχίζει να παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, όπως δείχνουν τα ευρήματα της νέας, ετήσιας ανεξάρτητης Έκθεσης της KPMG που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Philip Morris International και δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο 2021. 

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την Έκθεση της KPMG:

 

  • H παράνομη αγορά τσιγάρων στην Ελλάδα το 2020 βρίσκεται στο 22,4%, ελαφρώς μειωμένη, με τις απώλειες των κρατικών ταμείων να ανέρχονται στα 551 εκατ. ευρώ το 2020 (σε σχέση με 610 εκατ. ευρώ το 2019).

 

  • Ταυτόχρονα, στην Ελλάδα καταγράφηκε περαιτέρω αύξηση της κατανάλωσης παραποιημένων τσιγάρων σε 1,62 δισ. τσιγάραH Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα στην Ε.Ε σε κατανάλωση παραποιημένων τσιγάρων.

 

  • Η πανδημία επηρέασε αρνητικά τη νόμιμη αγορά τσιγάρων αλλά θετικά την παράνομη. Το 2020, μειώθηκε η κατανάλωση των νόμιμων τσιγάρων κατά 4,7% σε 438,8 δισ. τσιγάρα στην Ε.Ε. 27, ενώ αυξήθηκε η κατανάλωση των παράνομων. Καταναλώθηκαν 34,2 δισ. παράνομα τσιγάρα, τα οποία αντιστοιχούν στο 7,8% της συνολικής κατανάλωσης τσιγάρων στην Ε.Ε. και σε απώλεια 8,5 δισ. ευρώ για τα ευρωπαϊκά ταμεία.

 

Η Γαλλία γίνεται η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό παράνομων τσιγάρων (23,1%) σημειώνοντας τεράστια αύξηση στην κατανάλωση παραποιημένων τσιγάρων μέσα στο 2020, η οποία ξεπέρασε το 600%. Ακολουθεί η Ελλάδα με 22,4% και η Λιθουανία με 20,2%. Αντίθετα, η Ρουμανία ήταν η χώρα που παρουσίασε την μεγαλύτερη μείωση κατανάλωσης παράνομων τσιγάρων κατά 1,3 δισ.

 «Το παράνομο εμπόριο τσιγάρων δεν είναι ένα θέμα που αφορά μόνο τον κλάδο μας. Όλοι, πληρώνουμε το οικονομικό και κοινωνικό κόστος. Τα χαμένα έσοδα για τα κρατικά ταμεία είναι τεράστια και η ενίσχυση εγκληματικών δικτύων μέσα από το λαθρεμπόριο εξακολουθεί να παραμένει μεγάλη απειλή», επεσήμανε ο Χρήστος Χαρπαντίδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, αναφερόμενος στην ΈκθεσηΚαι συνέχισε λέγοντας «Οι ελληνικές διωκτικές Αρχές κάνουν εξαιρετικές προσπάθειες για την εξάλειψη του φαινομένου. Πριν από μερικούς μήνες η Ελληνική Αστυνομία διέλυσε το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής παράνομων τσιγάρων στην Ευρώπη και, μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, οι ελληνικές τελωνειακές Αρχές κατάσχεσαν 340 εκατομμύρια παράνομα τσιγάρα! Επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας να παραμένουμε δίπλα σε όλες τις αρμόδιες Αρχές και να υποστηρίζουμε το έργο τους,  αποδεικνύοντας  έμπρακτα πως οι συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα μπορούν να δώσουν λύσεις σε μεγάλα προβλήματα».

Στην κατεύθυνση αυτή, η Philip Morris International ανακοίνωσε πρόσφατα την έναρξη του τρίτου κύκλου του χρηματοδοτικού προγράμματος PMI IMPACTμέσω του οποίου ενισχύονται πρωτοβουλίες φορέων που αφορούν το παράνομο εμπόριο τσιγάρων. Υπενθυμίζεται πως σε προηγούμενο κύκλο το Λιμενικό Σώμα παρέλαβε 5 υπερσύγχρονα επιχειρησιακά σκάφη,  αξίας 2,4 εκατομμυρίων δολαρίων.

 

«Είναι ζωτικής σημασίας να προστατέψουμε τους καταναλωτές από τα παραποιημένα προϊόντα. Οι διωκτικές Αρχές, οι κυβερνήσεις, οι κάτοχοι εμπορικών σημάτων πρέπει να ενώσουν δυνάμεις για την αντιμετώπιση και την εξάλειψη του παράνομου εμπορίου στην Ευρώπη και πέραν αυτής», δήλωσε ο Alvise Giustiniani, Αντιπρόεδρος της PMI για την πρόληψη του παράνομου εμπορίου και πρόσθεσε «η εξάλειψη του παράνομου εμπορίου είναι ιδιαίτερα σημαντική στο πλαίσιο του μετασχηματισμού της Philip Morris International για ένα μέλλον χωρίς τσιγάρο και πρέπει να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για την αντιμετώπιση τυχόν παράνομων εμπορικών απειλών και κατά των καινοτόμων, εναλλακτικών προϊόντων μας. Η συμμόρφωση με το νόμο και η αποτελεσματική επιβολή αυτού κατά των εγκληματικών οργανώσεων που επωφελούνται από το παράνομο εμπόριο είναι απόλυτη ανάγκη»

 

Σχετικά με την Έκθεση της KPMG:

Η λεπτομερής επισκόπηση των αποτελεσμάτων και η μεθοδολογία είναι διαθέσιμη εδώ