* Του Ανδρέα Τσώκου

Ένα ιδιαίτερα μεγάλης αξίας έργο για τη Δυτική Αττική, τόσο από επενδυτικής όσο και από κοινωνικής και περιβαλλοντικής πλευράς, η δημιουργία ενός υπερσύγχρονου, φιλικού προς το περιβάλλον κέντρου logistics, μεταφοράς και διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων στο Σχιστό πήρε «πράσινο φως», προκειμένου να συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής.

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που δείχνει η κυβέρνηση για την αλλαγή στην εικόνα της Δυτικής Αττικής αλλά και της καθημερινότητας των κατοίκων της, αποτέλεσε η παρουσία του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην υπογραφή του σχετικού συμφώνου μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Εκκλησίας, στη δικαιοδοσία της οποίας ανήκει και η έκταση των 3.000 στρεμμάτων όπου θα υλοποιηθεί η επένδυση.

Η αναπτυξιακή προοπτική  που ξεδιπλώνεται με τη δημιουργία του έργου βρίσκει τη Δυτική Αττική στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ επενδυτικών σχημάτων, αφού προσφέρει άνετη πρόσβαση σε κεντρικούς οδικούς άξονες, λιμάνια και πύλες εισόδου στα Βορειοδυτικά της χώρας.

Την ίδια στιγμή η δημιουργία 10.000 νέων θέσεων εργασίας, από την κατασκευή μέχρι και τη λειτουργία του έργου, θα μειώσει δραστικά την ανεργία στην περιοχή, ενώ θα αυξήσει την αξία της ακίνητης περιουσίας.

Ένα αναπτυξιακό έργο όμως δεν αφορά μόνο τους εμπλεκόμενους στην δημιουργία του, αλλά πρωτίστως την ίδια την περιοχή και τον κόσμο της. Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του έργου θα αποτελέσει ένα βήμα προς την αναβάθμιση της περιοχής, πρωταρχικός στόχος του πρωθυπουργού για κάθε αναπτυξιακό έργο που υπογράφεται και πρόκειται να υλοποιηθεί.

Η Δυτική Αττική, με τη σημαντική συμβολή και της Εκκλησίας μας όπου απαιτείται, αλλάζει μορφή, αλλάζει ύφος. Η προσπάθεια που καταβάλλουν η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός υπερβαίνουν τη μονοτομεακή ή κατακερματισμένη διαδικασία, προς όφελος μιας ολιστικής προσπάθειας. Τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά στους κατοίκους και, είναι βέβαιο, πώς ένα νέο τοπικό κοινωνικό κεφάλαιο γεννιέται.

*Ο Ανδρέας Τσώκος είναι Γεωλόγος, MSc και μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.