Στην ελπίδα πως θα ανοίξει η οικονομία στις 16 Μαρτίου και στο άγνωστο μέλλον παρέπεμψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, την ενίσχυση των επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων της Δυτικής Αττικής, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του Γιώργου Τσίπρα. Ο βουλευτής Β’ Δυτικής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εστίασε στο ότι μόλις το 2,72% των επιχειρήσεων της Δυτικής Αττικής έχουν ενισχυθεί από το Ταμείο Εγγυοδοσίας και το ΤΕΠΙΧ 2 μέχρι σήμερα, γεγονός που ο κος Σκυλακάκης κυνικά υποβάθμισε λέγοντας ότι οι μικρές επιχειρήσεις της περιοχής δεν πληρούν τα τραπεζικά κριτήρια.
Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε πως το ύψος της ανεργίας στη Δυτική Αττική και της μείωσης του τοπικού ΑΕΠ ήταν πολλαπλάσιο άλλων περιοχών της χώρας κατά τη διάρκεια της μνημονιακής κρίσης, προκειμένου να καταδείξει την αναγκαιότητα επιπλέον ενίσχυσης της περιοχής για να μην συμβεί το ίδιο και σήμερα λόγω της κρίσης της πανδημίας.
Η μπάλα στην εξέδρα
Ο κ. Σκυλακάκης πέταξε τη μπάλα στην εξέδρα, κοινώς στον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος έχει προβεί σε επανειλημμένες ανεκπλήρωτες υποσχέσεις το τελευταίο δίμηνο για έκτακτη ενίσχυση, ad hoc, εξειδικευμένα εργαλεία για τη Δυτική Αττική.
Σε σχέση με τις επιστρεπτέες προκαταβολές, ο κ. Σκυλακάκης περιορίστηκε να αναφέρει ποσά για το σύνολο της Αττικής κι όχι συγκεκριμένα για τη Δυτική, υποσχόμενος αόριστα κυβερνητική πρωτοβουλία, όπως και για τις πάγιες δαπάνες (οι οποίες σύμφωνα με δήλωση του κου Σκυλακάκη στο “Mega”, δεν θα αφορούν όλες τις επιχειρήσεις). Δεν σχολίασε το γεγονός ότι έχουν δοθεί επιδόματα ειδικού σκοπού μόλις σε τεσσερισήμισι χιλιάδες μικρούς επιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους της Δυτικής Αττικής.
Οι επιχειρηματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι της Δυτικής Αττικής, ωστόσο, έχουν ανάγκη ενισχύσεων εδώ και τώρα: μετατροπή της επιστρεπτέας ενίσχυσης σε μη επιστρεπτέα, γενναία αξιοποίηση του προγράμματος κάλυψης παγίων δαπανών, διεύρυνση του καθυστερημένου προγράμματος μη επιστρεπτέας της Περιφέρειας Αττικής, πάγωμα και κούρεμα χρεών προς τη Δημόσιο και τις Τράπεζες, χρηματοδοτικά εργαλεία που δεν θα απευθύνονται σε λίγους και εκλεκτούς. Τις παραπάνω προτάσεις, τις προτάσεις των φορέων της περιοχής και την αξιοποίηση ειδικών και καινοτόμων ευρωπαϊκών εργαλείων έχει αναπτύξει επανειλημμένα ο βουλευτής στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο από τον Νοέμβριο που η περιοχή μπήκε σε σκληρό lockdown.
Τέλος, ο βουλευτής έχει ζητήσει τρεις φορές (Ερωτήσεις και ΑΚΕ: 5/11/20 Νο 345/1490, 30/12/20 Νο 428/2991 & χθεσινή Επίκαιρη Ερώτηση) να λάβει τα παρακάτω συγκεκριμένα στοιχεία για τη Δυτική Αττική χωρίς να πάρει απάντηση:
- Πόσοι ενισχύθηκαν και – κυρίως – πόσοι απορρίφθηκαν στα διάφορα προγράμματα της επιστρεπτέας προκαταβολής
- Πόσες αιτήσεις επιχειρήσεων και επαγγελματιών της Δυτικής Αττικής έχουν κατατεθεί στο πρόγραμμα μη επιστρεπτέας της Περιφέρειας Αττικής και πόσες έχουν απορριφθεί
- Πόσα “λουκέτα” έχουν υπάρξει, πόσες επιχειρήσεις τέθηκαν σε αναστολή και πόσοι εργάζονταν στις επιχειρήσεις που έκλεισαν ή μπήκαν σε αναστολή
- Πόσοι άνεργοι ή πόσοι μη ενεργοί υπάρχουν στη Δυτική Αττική και η εξέλιξη του μέσου μισθού από την αρχή της πανδημίας ως σήμερα
- Πόσα επιδόματα ειδικού σκοπού και τι αξίας έχουν δοθεί σε επιστήμονες, επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους της ΠΕ Δυτικής Αττικής