Σε δἠλωσή του ο Γιώργος Τσίπρας, Αν. Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Δυτικής Αττικής επισημαίνει ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί ο εξοπλισμός και τι αποθέματα έχουν σταλεί από το ελληνικό κράτος στην Ουκρανία: “Για πολλοστή φορά, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλος σήμερα στη Βουλή αρνήθηκε να απαντήσει ρητά σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τι ακριβώς έχει αποσταλεί ως οπλισμός προς την Ουκρανία. Οι απαντήσεις μονίμως περιορίζονται στο ότι: 1. έχει ήδη δοθεί απάντηση από το ΥΠΕΘΑ με το από 24 Μαρτίου 2022 έγγραφο 3592 στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου και, 2. αυτά τα οποία εστάλησαν προέρχονται «από τα αποθέματα των Ενόπλων Δυνάμεων». Και οι δυο απαντήσεις δημιουργούν περισσότερα ερωτηματικά από όσα απαντούν.

Σε ό, τι αφορά το από 24 Μαρτίου 2022 έγγραφο του ΥΠΕΘΑ, ενώ γίνεται ρητή αναφορά στο τύπο και την ποσότητα των «400 τυφεκίων τύπου ΑK-47», το έγγραφο επιπλέον αναφέρεται γενικόλογα σε «εκτοξευτές, τους οποίους η χώρα μας είχε προμηθευτεί προ πολλών ετών» και σε «πυρομαχικά για τα ως άνω όπλα». Επειδή είναι πλήθος τα δημοσιεύματα, πρόσφατα (πχ εφημερίδα «Δημοκρατία») και παλαιότερα, ότι δεν πρόκειται μόνον για εκτοξευτήρες RPG, επειδή το είδος του οπλισμού που απεστάλη προφανώς καθορίζει και το βαθμό εμπλοκής της χώρας στην πολεμική σύγκρουση της Ουκρανίας που κακώς αποφάσισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και επειδή, τέλος, ενδεχόμενα υφίσταται ζήτημα μείωσης της αμυντικής ικανότητας της χώρας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας οφείλει να απαντήσει ρητά και συγκεκριμένα για τον τύπο και την ποσότητα του οπλισμού και να αφήσει τις γενικόλογες απαντήσεις.

Σε ό, τι αφορά «τα αποθέματα των Ενόπλων Δυνάμεων» από τα οποία προέρχεται ο οπλισμός, να ενημερώσουμε τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας ότι είναι ακριβώς τα αποθέματα που κρίνουν την αμυντική ικανότητα μιας χώρας από χρονική άποψη. «Αποθέματα» δεν σημαίνει ότι δεν τα έχουμε ανάγκη. Κατά συνέπεια οφείλει να ενημερώσει για το εύρος των αποθεμάτων από τα οποία αφαιρέθηκε ο οπλισμός που απεστάλη. Δημόσια ή σε απόρρητη διαδικασία, όπως ο ίδιος κρίνει”.