“Από τις 24/4/21 είχαμε ρωτήσει την κυβέρνηση πόσες επιχειρήσεις της Δυτικής Αττικής έχουν αιτηθεί στο πρόγραμμα της κυβέρνησης για την παροχή 3000 ευρώ ανά επιχείρηση λιανεμπορίου λόγω του αυστηρού lockdown του τελευταίου διμήνου του 2020 που αποτελμάτωσε κάθε εμπορική δραστηριότητα, αναφέρεται από τον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Τσίπρα.

Μόλις χθες λάβαμε απάντηση από αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, την Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, την αποστομωτική απάντηση ότι έξι μήνες μετά τις ανυπέρβλητες ζημίες των επιχειρήσεων λιανικής και λοιπών υπηρεσιών λόγω του αυστηρού lockdown στην περιοχή της Δυτικής Αττικής, έχουν εγκριθεί μόλις 886 αιτήσεις από τις 5 χιλιάδες που υπολογίζουμε ότι λειτουργούν στις ΠΕ Δυτικής Αττικής και Κοζάνης, στους Δήμους Καλύμνου, Αλιάρτου και Αμυνταίου, στις οποίες απευθυνόταν το πρόγραμμα. Στην απάντηση δεν διευκρινίζεται καν πόσες αιτήσεις έχουν εγκριθεί για τη Δυτική Αττική ενώ ζητούσαμε συγκεκριμένα να απαντηθεί. Από την έλλειψη πρόοδού στην έγκριση των αιτήσεων θεωρούμε ότι δεν έχουν εκταμιευτεί ακόμα ποσά.

Η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την ενίσχυση των επιχειρήσεων της περιοχής μας. Το πρόγραμμα αυτό αφορούσε την άμεση ενίσχυση επιχειρήσεων λιανικής και υπηρεσιών κομμωτικής – καλλωπισμού, δηλαδή επιχειρήσεων που είχαν κλείσει με απόφαση της κυβέρνησης στο πείραμα του αυστηρού lockdown της Δυτικής Αττικής. Δεν τους επιτρεπόταν τότε να λειτουργήσουν ούτε με click away. Άλλωστε ήταν ένα πρόγραμμα με πενιχρό προϋπολογισμό που θα μοίραζε οριζόντια – χωρίς να διακρίνει τις πραγματικές ανάγκες και ζημιές – μόλις στις μισές επιχειρήσεις από αυτές που λειτουργούν στις περιοχές που απευθύνεται. Εντωμεταξύ αρκετές επιχειρήσεις στην Αττική ακόμα περιμένουν την επιχορήγηση από το πρόγραμμα της Περιφέρειας.

Τέλος, η κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε ούτε σε ερωτήματα μας για περαιτέρω ενίσχυση των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, των πωλητών και παραγωγών λαϊκών αγορών σε επανειλημμένα ερωτήματα μας”.