Σας περιμένουμε την ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, στις 18: 30 στο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ στην Εκδήλωση μας «ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΣΣΑ ΤΟΥ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ».
Πρόκειται για μία βραδιά Βραβεύσεων, Αφηγήσεων, Αρβανίτικων Τραγουδιών και Προβολών.
ΒΡΑΒΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΙΕΣ ΑΓΡΟΤΙΣΣΕΣ
Κατερίνα Ντάρα- Χατζή, Κατερίνα Ηλία και Ελένη Ίσσαρη
Στα πλαίσια των Εορτασμών του Υπουργείου Πολιτισμού:
•ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΥΛΑΞΗ ΤΗΣ ΑΥΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΙΟΘΕΤΗΣΉ ΤΗΣ (UNESCO 2003)
•ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΣΣΑΣ (ΟΗΕ 2007)
«ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΣΣΑ ΤΟΥ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ»
ΑΥΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΉ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ
ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ 2023 στις 18:30
Στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ασπροπύργου
Διοργάνωση
Αιμιλία Μπουρίτη |Καλλιτεχνική ΠλατφόρμαΣυν+Εργασία
Διεθνές πρόγραμμα «Αμολή»
Σε Συνεργασία με τον Αγροτικό Σύλλογο Ασπροπύργου
Στο πλαίσιο της επετείου των 20 χρόνων από την υιοθέτηση της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO 2003), πραγματοποιείται την Κυριακή 5 Νοεμβρίου στις 18:30 εκδήλωση στον Ασπρόπυργο, που αποτελεί φόρο τιμής στην αγρότισσα της περιοχής και τον ρόλο που διαδραματίζει στην ανάπτυξη, αλλά και στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ασπροπύργου. Μιας περιοχής, που ίσως λίγοι γνωρίζουν ότι συνεχίζει, παράλληλα με τα μεταβιομηχανικάτης χαρακτηριστικά να αποτελεί μια περιοχή μεαγροτικό χαρακτήρα.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται από την ερευνήτρια και εικαστικό ΑιμιλίαΜπουρίτη «Καλλιτεχνική ΠλατφόμαΣυν+Εργασία» και το διεθνές πρόγραμμα «Αμολή» σε συνεργασία με τον Αγροτικό Σύλλογο Ασπροπύργου και υλοποιείται με την παροχή αιγίδας και υποστήριξης από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Συγκεκριμένα στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Νοεμβρίου 2023 στις 18.30,στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ασπροπύργου, δύο ηλικιωμένες αγρότισσες, οι κυρίες Κατερίνα Ντάρα- Χατζή και Κατερίνα Ηλία καθώς και η κτηνοτρόφος κυρία Ελένη Ίσσαρη, θα μιλήσουν για την αγροτική-κτηνοτροφική εργασία και για τον άγνωστο, δικό τους Ασπρόπυργο.Συμμετέχει ο Αγροτικός Σύλλογος Ασπροπύργου και τα μέλη του.
Η βραδιά θα πλαισιωθεί με τη βράβευση των αγροτισσών στο πλαίσιο της «Παγκόσμιας Ημέρας της Αγρότισσας»,η οποία θεσπίστηκε από τον ΟΗΕ να γιορτάζεται στις 15 Οκτωβρίου και λόγω των εκλογών ο εορτασμός της μεταφέρθηκε στις 5 Νοεμβρίου.
Η εκδήλωση υπογραμμίζει την αξία της Ασπροπύργιας αγρότισσας η οποία έχει ποτίσει τη γη με τον ιδρώτα της και η ανάπτυξη της πόλης έχει βασιστεί, κυρίως, στον δικό της μόχθο!
Η βραδιά συνοδεύεται από συζητήσεις, αφηγήσεις, αρβανίτικα τραγούδια και προβολές.
Συντονίζει η Αιμιλία Μπουρίτη.
Συμμετέχουν με τραγούδια
Οι Αρβανίτισσες κυρίες από τον Ασπρόπυργο, την Ελευσίνα και την Μάνδρα: Ελένη Δάρρα, Κατερίνα Ηλία, Σοφία Κασάκη, Κούλα Λιόση, Καίτη Νερούτσου, Φανή Παπαδά, Αικατερίνη Πέππα, Αικατερίνη Στέρπη – Σωτηρίου, Αικατερίνη Φαρμάκη.
Ο «Σύλλογος Γυναικών Μαγούλας»
Σπυριδούλα Παναγοπούλου, Μαρίκα Γκόγκου, Πόπη Μπέκε, Αυγουστίνα Αλεξάνδρα, Αγγελική Δημακοπούλου, Παρασκευή Κοκκινιώτη, Ζωή Κατσίμπρα, Καίτη Τριβέλλα, Αθηνά Κουτσοδήμα, Ουρανία Λίγγου.
Αναφορικά με την επέτειο, να σημειώσουμε ότι το 2023 γιορτάζουμε σε όλο τον κόσμο τα 20 χρόνια από την υιοθέτηση της Διεθνούς Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς που αποτύπωσε και σε θεσμικό επίπεδο τις αλλαγές στην αντίληψή μας για την πολιτιστική κληρονομιά, δηλαδή τη ριζική διεύρυνση της έννοιας, η οποία πλέον αγκαλιάζει όχι μόνον τα υλικά μνημεία του παρελθόντος, αλλά και τις κοινωνικές και πολιτισμικές πρακτικές του παρόντος. Όπως και το αγροτικό τοπίο ως ένα ισχυρό πολιτιστικό αγαθό, καθώς και τις αγροτικές πρακτικές που το συνοδεύουν. Στο πλαίσιο αυτό ο Ασπρόπυργος και οι αγρότισσές του αποτελούν ένα ζωντανό παράδειγμα της πολιτιστικής κληρονομιάς και δίκαια γιορτάζεται στο πλαίσιο «20 χρόνια από την υιοθέτηση της Διεθνούς Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς».
Φωτογραφικό Υλικό παραχώρησαν οι οικογένειες: Γεωργίου και Αικατερίνης Ηλία, Μιχαήλ και Αθηνάς Αντωνίου, Κωνσταντίου και Ελένης Ίσσαρη, Περικλή και Αικατερίνης Ντάρα – Χατζή, Ιωάννου και Κωνσταντίνας Μπουρίτη, Σωτηρίου και Μαρίας Κώνστα, Μαρίας Περηφάνου καιΑιμιλίας Νοδάρα.
Τοποθεσία:
Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ασπροπύργου
Αλέκου Παναγούλη 13, Ασπρόπυργος
Τηλ: 210 5577191
Περισσότερες πληροφορίες:
Με την υποστήριξη και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού