Μια 4ήμερη γιορτή 25 παραστάσεων με τη συμμετοχή περισσότερων από 250 καλλιτεχνών και επαγγελματιών του χορού από την Ευρώπη και την Ασία, έρχεται στην Ελευσίνα με ελεύθερη είσοδο, σε πέντε ξεχωριστούς χώρους: Παλαιό Ελαιουργείο, Ελαιουργική, 2ο & 4ο Γυμνάσιο Ελευσίνας, Γήπεδο Δασκαλάκη. Η 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης στηρίζει το έργο του Κέντρου Αγάπης Ελευσίνας και καλεί το κοινό, αντί αντιτίμου εισόδου στην παράσταση Gran Bolero του σπουδαίου Ισπανού χορογράφου Jesús Rubio Gamo στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, να συνδράμει τις δράσεις του φορέα.

Το Spring Forward, η μεγάλη γιορτή του σύγχρονου χορού, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από την Πέμπτη 28 Απριλίου έως την Κυριακή 1η Μαΐου, στο πλαίσιο της 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Μια πλούσια επετειακή έκδοση 10 χρόνων με δωρεάν είσοδο, σε πέντε ξεχωριστούς χώρους της Ελευσίνας: το Παλαιό Ελαιουργείο, την Ελαιουργική, το 2ο & το 4ο Γυμνάσιο, και το Γήπεδο Δασκαλάκη.

 

Η πόλη της Ελευσίνας για τέσσερις ημέρες θα αποτελέσει το διεθνές κέντρο του σύγχρονου χορού, φιλοξενώντας 25 παραστάσεις από 16 χώρες με τη συμμετοχή περισσότερων από 100 χορευτών και χορογράφων από την Ευρώπη και την Ασία. Η επετειακή διοργάνωση θα κορυφωθεί την Κυριακή 1η Μαΐου στο Παλαιό Ελαιουργείο, με τη συναρπαστική παράσταση Gran Bolero του σπουδαίου Ισπανού χορογράφου Jesús Rubio Gamo. Εξερευνώντας τα σύνορα μεταξύ ελαφρότητας και βαρύτητας και τη λεπτή γραμμή που χωρίζει την ευχαρίστηση από την εξάντληση, 12 χορευτές από τη Βαρκελώνη και τη Μαδρίτη και ντόπιοι ερασιτέχνες χορευτές, θα συναντηθούν επί σκηνής σε μια αξέχαστη καλλιτεχνική εμπειρία. Η παράσταση είναι βασισμένη στο ντουέτο Bolero, που παρουσίασε ο καλλιτέχνης στο Spring Forward 2017 στο Aarhus. Δείτε το τρέιλερ εδώ.

 

Αντί αντιτίμου εισόδου στην παράσταση Gran Bolero, η 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης καλεί το κοινό να στηρίξει το έργο του Κέντρου Αγάπης Ελευσίνας, που παρέχει ψυχοκοινωνική υποστήριξη στα παιδιά και τις οικογένειες του Θριασίου Πεδίου, που αντιμετωπίζουν κοινωνικό αποκλεισμό.

 

Το πρόγραμμα του Spring Forward περιλαμβάνει 25 παραστάσεις χορού, που θα μας ταξιδέψουν σε 16 χώρες: Ιαπωνία, Ταϊβάν και Κορέα, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Τσεχία, Ολλανδία, Ιταλία, Λιθουανία, Ελβετία, Ισπανία, Ελλάδα, Αρμενία, Ρουμανία, Ουγγαρία.  μετατρέποντας την Ελευσίνα σε τόπο μιας σπουδαίας διεθνούς συνάντησης και ανταλλαγής ανάμεσα στους Ελευσίνιους, τους επισκέπτες της πόλης και τους δημιουργούς. Παράλληλα με τις ομάδες χορού με βάση την Ευρώπη, εταίροι από την Ασία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα καλλιτεχνικής ανταλλαγής του Aerowaves, θα παρουσιάσουν στο φετινό Spring Forward νέα και σημαντικά έργα. Ανάμεσα σε άλλα, η διοργάνωση θα υποδεχθεί τους Ayano Yokoyama (Ιαπωνία), Q dance company (Νότια Κορέα), Yeu-kwn Wang/ Shimmering Productions (Ταϊβάν) και Movers Platform (Ιαπωνία/Κορέα/Ελλάδα).

Επιπλέον, στο πλαίσιο της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθούν παράλληλες δράσεις, όπως το Dance Quality Writing, ένα πρόγραμμα ανάπτυξης ικανοτήτων για ανερχόμενους συγγραφείς χορού, το Upstart Forum, μια δημόσια συζήτηση-ξενάγηση στη διοργάνωση για ζητήματα προγραμματισμού, το Spingback Social με ζωντανή μετάδοση συνεντεύξεων των καλλιτεχνών στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης κ.ά. Περισσότερες πληροφορίες για τις παράλληλες δράσεις εδώ.

 

Η φετινή διοργάνωση του Spring Forward πραγματοποιείται στην Ελευσίνα, στο πλαίσιο του Moving Europe, ενός προγράμματος της 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, που επικεντρώνεται στους νέους και τον χορό, έχοντας ως κύριους στόχους τη δημιουργία ενός διαλόγου ανάμεσα σε Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, την ενεργό στήριξη νέων και ανερχόμενων χορογράφων και την καλλιέργεια ενός νέου κοινού για τον χορό στην πόλη πέρα από τα όρια του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Το Spring Forward είναι μια συνδιοργάνωση της 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, σε συνεργασία με τον καλλιτεχνικό οργανισμό DAN.C.CE UNITIVA και το   ευρωπαϊκό δίκτυο σύγχρονου χορού Aerowaves.

Λίγα λόγια για το Spring Forward & το Aerowaves

Το Spring Forward είναι μια διασυνοριακή γιορτή του χορού, που φιλοξενείται από το 2011 κάθε χρόνο σε διαφορετική πόλη της Ευρώπης. Τη διοργάνωση υπογράφει το Aerowaves, το  μεγαλύτερο ευρωπαϊκό δίκτυο σύγχρονου χορού, που φέτος γιορτάζει τα 25 του χρόνια. Στόχος του Spring Forward είναι η ανάδειξη της νέας γενιάς χορευτών και χορογράφων από όλη την Ευρώπη και η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικτύου σύγχρονου χορού, με τη συμμετοχή χορογράφων, χορευτών ανερχόμενων και επαγγελματιών, κριτικών, καλλιτεχνών και λάτρεων του σύγχρονου χορού. Αξίζει να σημειωθεί, πως σε προηγούμενες διοργανώσεις του Spring Forward έργα τους έχουν παρουσιάσει μερικοί από τους πιο σημαντικούς Έλληνες χορογράφους: η Πατρίσια Απέργη, η Αναστασία Βαλσαμάκη, η Ίρις Καραγιάν, ο Ευριπίδης Λασκαρίδης, η Σοφία Μαυραγάνη, ο Άρης Παπαδόπουλος, ο Χρήστος Παπαδόπουλος και η Μάρθα Πασακοπούλου.

Το πρόγραμμα του Spring Forward 2022 περιλαμβάνει έργα από 12 χώρες, από την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Γαλλία μέχρι τη Ρουμανία και την Ολλανδία, αποδεικνύοντας τον θεματικό και αισθητικό πλούτο της αναδυόμενης χορευτικής σκηνής της Ευρώπης. Συγκεκριμένα πρόκειται να παρουσιαστούν: “Soirée d’études”, Cassiel (Βέλγιο), “Comme un symbole” (σύντομη εκδοχή)”, Cie Al-Fa/Alexandre Fandard (Γαλλία), “HOLE IN SPACE”, Diego Tortelli & Miria Wurm (Γερμανία), “Treatment of Remembering”, POCKETART (Τσεχία), “Warping Soul”, Andreas Hannes (Ολλανδία), “Esercizi per un manifesto poetico”, Collettivo Mine (Ιταλία), “the pleasure of stepping off a horse when it’s moving at full speed”, Courtney May Robertson (Ολλανδία), “Pas de deux”, Anna-Marija Adomaityte/Cie A M A (Λιθουανία/Ελβετία), “Some choreographies”, Jacopo Jenna (Ιταλία), “Plastic bag”, “The Very Last Northern White Rhino”, Gastón Core (Ισπανία), “Vanishing Point”, Dafni Antoniadou, Alexandros Vardaxoglou & Constantine Skourlis (Ελλάδα), “Me, My non-Self and I”, Rima Pipoyan (Αρμενία), “Cold Hawaii”, Sigrid Stigsdatter Mathiassen (Ολλανδία), “Choreomaniacs”, Simona Deaconescu (Ρουμανία), “Deep Fake”, Gergo D. Farkas (Ουγγαρία), “Call Alice”, Temporary Collective (Ondrová, Tejnorová & coll.) (Τσεχία), “STUDY 4, FANDANGO AND OTHER CADENCES”, Aina Alegre (Γαλλία/Ισπανία), “Never Twenty One”, Compagnie Vivons! (Γαλλία) και “Open Drift”, Philippe Kratz (Ιταλία).

Το Aerowaves συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Creative Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η είσοδος σε όλες τις παραστάσεις του Spring Forward είναι δωρεάν.

Απαραίτητη η προκράτηση θέσεων από τη Δευτέρα 18 Απριλίου μέσω viva.gr.

Σημείωση: Μερικοί από τους επαγγελματίες Ισπανούς χορευτές του Gran Bolero εμφανίζονται γυμνοί. Η παράσταση είναι κατάλληλη για άτομα άνω των 15 ετών.

Λίγα λόγια για το Κέντρο Αγάπης Ελευσίνας

Το Κέντρο Αγάπης Ελευσίνας είναι ένα Ανοιχτό Κέντρο Προστασίας Παιδιού και Οικογένειας. Ιδρύθηκε το 1964 από τον Πρωτοπρεσβύτερο Ελευσίνας και καθηγητή θεολόγο Γεώργιο Πυρουνάκη. Αποτελεί μη κερδοσκοπικό σωματείο και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην εθελοντική προσφορά. Παρέχει ψυχοκοινωνική στήριξη σε παιδιά και οικογένειες με προβλήματα προσαρμογής και ένταξης στο κοινωνικό περιβάλλον από την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Τουρκία κ.α.

 

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Spring Forward:

Α) Δωρεά στο κουτί συνεισφοράς στην Ελαιουργική

Β) Δωρεά στο κουτί συνεισφοράς ή μέσω POS στο Παλαιό Ελαιουργείο

Περισσότερες πληροφορίες: 2023eleusis.eu & kentroagapis.gr