Κανονικά φέτος Χορός Τράτας, Μάης, Ρουσάλια στα Μέγαρα και το πανηγύρι του Αη-Γιώργη στη Νέα Πέραμο

«Ξαναγυρίζουμε στην κανονικότητα, ανακοινώνει ο Δήμος Μεγαρέων, ύστερα  από δύο χρόνια λόγω της πανδημίας κι εφέτος όλα τα τοπικά έθιμα θα γίνουν κανονικά τόσο στα Μέγαρα όσο και στη Νέα Πέραμο».

 

Την Δευτέρα του Πάσχα 25 Απριλίου, στα Μέγαρα ομάδες αγοριών με παραδοσιακές ενδυμασίες τις πρωινές ώρες μέχρι το μεσημέρι θα γυρίζουν τραγουδώντας και χορεύοντας τα Ρουσάλια, τα κάλαντα του Πάσχα, στις γειτονιές των Μεγάρων.

Στην Νέα Πέραμο, την Δευτέρα του Πάσχα, που γιορτάζει ο πολιούχος Άγιος Γεώργιος θα τελεσθεί θεία η λειτουργία, αρτοκλασία και περιφορά της Εικόνας και το βράδυ στην πλατεία Αγίου Γεωργίου Νέας Περάμου θα πραγματοποιηθεί μουσικοχορευτική εκδήλωση αφού συμπίπτει η γιορτή με την επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή.

Ο Χορός της Τράτας θα πραγματοποιηθεί κανονικά την Τρίτη του Πάσχα 26 Απριλίου, στα Μέγαρα τόσο το πρωί όσο και το βράδυ στον ιστορικό χώρο της πλατείας του Αη Γιάννη του Γαλιλαίου (Χορευταρά). Με τη συμμετοχή των μελών των λαογραφικών φορέων οι κοπέλες φορώντας τις τοπικές παραδοσιακές ενδυμασίες, θα χορέψουν τους χορούς της ξακουστής Μεγαρίτικης Τράτας, ένα έθιμο, που έλκει την καταγωγή του από την κλασσική αρχαιότητα, αφού όπως λέγεται και θρυλείται είναι συνέχεια του Χορού των πεπλοφόρων παρθένων, προς τιμήν της θεάς Δήμητρας.

Κανονικά και οι Μάηδες φέτος, το Σάββατο 30 Απριλίου, παραμονή της Πρωτομαγιάς, το απόγευμα.

Στο ολοζώντανο έθιμο του Μάη, αναμένεται φέτος να συμμετέχουν πολλές αρραβωνιασμένες Μεγαριτοπούλες, ντυμένες με τις νυφιάτικες παραδοσιακές ενδυμασίες “τα Κατηφένια”,  και θα πάνε στην πεθερά τους το «Μάη», ένα περίτεχνα ανθοστόλιστο στεφάνι, αφού διέλθουν πεζή με συνοδεία τους από την Κεντρική πλατεία των Μεγάρων, όπου ο Δήμαρχος Μεγαρέων ως είθισται θα προσφέρει αναμνηστικά και δώρα.