Την αύξηση των ασθενών με λοίμωξη Covid-19 στα νοσοκομεία, και ιδίως στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν οι επικεφαλής των νοσοκομείων. Όπως έχουν επισημάνει ήδη οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, παρακολουθώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα και τους «σκληρούς δείκτες» των νοσηλειών και των διασωληνώσεων, μέχρι και την αρχή της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να επιβαρυνθούν περαιτέρω οι Μονάδες. Χθες οι διασωληνωμένοι μόνο στις ΜΕΘ άγγιζαν τους 200Συνολικά οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ ήταν 217.

Έγγραφο της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής που παρουσίασε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), και το οποίο εστάλη χθες σε δύο νοσοκομεία της ΥΠΕ, δείχνει τις πυρετώδεις και οι πιεστικές διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο σύστημα υγείας στην Αττική για την καλύτερη δυνατή διαχείριση των περιστατικών κορωνοιού που κατακλύζουν τα νοσοκομεία.Όπως προκύπτει από το έγγραφο, εντέλλεται το νοσοκομείο «Αττικόν» να λειτουργήσει δέκα νέες κλίνες ΜΕΘ και το «Θριάσιο» άλλες 5 κλίνες προκειμένου να φιλοξενήσουν ασθενείς με λοίμωξη Covid-19. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως τα δύο νοσοκομεία, «Αττικόν» και «Θριάσιο», που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή κατά του κορωνοιού θα παραχωρήσουν άμεσα δέκα και πέντε κλίνες αντίστοιχα από τις γενικές κλίνες ΜΕΘ που διαθέτουν για τις ανάγκες της επιδημίας.

Σύμφωνα με πηγές των δύο νοσοκομείων, για τη λειτουργία των νέων κλινών Covid-19 υπάρχει το απαραίτητο νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά όχι και το ιατρικό. Για τον λόγο αυτο θα αποσπασθούν γιατροί από τα άλλα μεγάλα νοσοκομεία της ΥΠΕ, το Γενικό Κρατικό Νίκαιας και το Τζάνειο – οι μετακινήσεις αυτές πυροδοτούν πάγια τις αντιδράσεις των εργαζομένων, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το εργασιακό πλαίσιο που καταστρατηγείται.

Για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών non Covid έχει ενεργοποιηθεί η συμφωνία του υπουργείου Υγείας με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών βάσει της οποίας ήδη διακομίζονται ασθενείς από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ σε ΜΕΘ ιδιωτικών θεραπευτηρίων. Ενδεικτικά, χθες διακομίστηκαν σε ιδιωτικές ΜΕΘ οκτώ ασθενείς.

#ΑΤΤΙΚΗ
#pressgreece