Ενώ σήμερα 15 Ιουλίου ανοίγει η πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού εμβολιασμού οι έφηβοι ηλικίας 15-17 ετών, έχουν καθυστερήσει οι εμβολιασμοί συνανθρώπων μας με κινητικά προβλήματα που δεν μπορούν να μετακινηθούν από το σπίτι τους.

Η επιτροπή εμβολιασμών εξήγγειλε ότι ξεκινούν οι εμβολιασμοί κατ’ οίκον από ιδιώτες γιατρούς πριν δύο εβδομάδες, στις 28 Ιουνίου. Στις 29 Ιουνίου, ψηφίστηκαν οι σχετικές διατάξεις στη Βουλή. Δικαιούχοι σύμφωνα με τις τότε ανακοινώσεις είναι μεταξύ άλλων όσοι των οποίων η μετακίνηση γίνεται με μεγάλη δυσκολία ή πάσχουν από βαριά ψυχική νόσο όπως είναι το Αλτσχάιμερ. Οι εμβολιασμοί έχει αποφασιστεί να γίνουν με το μονοδοσικό-χάριν ευκολίας πιθανόν- johnson and jonhson από ιδιώτες ιατρούς. H αμοιβή θα είναι συγκεκριμένη για τους γιατρούς και θα μπορούν να πραγματοποιούν και εμβολιασμούς και στο ιατρείο.  Ο πολίτης δεν επιβαρύνεται με καμία οικονομική υποχρέωση, καθώς καλύπτεται από το Ελληνικό Δημόσιο, όπως είχε αναφέρει ο κ. Θεμιστοκλέους.

Όμως οι άνθρωποι που αδυνατούν να μετακινηθούν και είναι στο σπίτι λόγω διαφόρων κινητικών και προβλημάτων υγείας δεν μπορούν να εμβολιασθούν.

Ακόμα, δεν υπάρχει ανταπόκριση των γιατρών ούτε όμως και κάποιο πρόγραμμα, όπως οι κινητές μονάδες υγείας για παράδειγμα, από αρμόδιους κρατικούς φορείς για μέριμνα για αυτούς τους ανθρώπους που περιμένουν να εμβολιασθούν, για να μην κινδυνεύσουν να νοσήσουν (και ενδεχομένως βαριά, εφόσον πρόκειται για ευπαθή και άτομα μεγάλων ηλικιών).

Στην περιοχή μας στα Μέγαρα αναζητώντας γιατρούς ιδιώτες που να μπορούν να κάνουν εμβολιασμούς κατ’ οίκον και σε ερώτηση που κάναμε και στην διοίκηση της Διεύθυνσης Υγειονομικής Περιφέρειας, οι απαντήσεις ήταν ότι ακόμα αναμένονται οι δηλώσεις ιδιωτών ιατρών για να εμβολιάσουν κατ’ οίκον και ο ορισμός τους…

Οι άνθρωποι που αδυνατούν να μετακινηθούν από το σπίτι τους περιμένουν να εμβολιασθούν από την αρχή του προγράμματος εμβολιασμών, οπότε και δόθηκε δυνατότητα να εμβολιασθούν άτομα ευπαθών ομάδων και νοσημάτων κατά προτεραιότητα. Ο κίνδυνος να νοσήσουν από COVID-19 εξαρτάται από τις απαραίτητες επαφές με άτομα που έχουν αναλάβει τη φροντίδα τους, καθώς δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν αυτόνομοι για τις καθημερινές τους ανάγκες.

Η εκστρατεία του εμβολιασμού έχει επικεντρώσει τους στόχους της στην νεολαία με επιδόματα και voucher των 150 ευρώ, λόγω …διακοπών, λόγω κινητικότητας, ίσως επειδή είναι και μεγάλο ποσοτικά κομμάτι πληθυσμού. Ωστόσο έχει παραμεληθεί και ακόμα περιμένουν τον τρόπο που θα εμβολιασθούν άνθρωποι που δεν μπορούν να πάνε ως το εμβολιαστικό κέντρο, ούτε με βοήθεια, και κινδυνεύει η ζωή τους από τον κορωνοϊό…

Θα πρέπει προς αυτήν την κατεύθυνση, πέραν του “φιλότιμου” και της θέλησης των ιδιωτών γιατρών, να αναλάβουν πρωτοβουλίες και οι κρατικοί φορείς, όπως το Υπουργείο Υγείας και η Επιτροπή Εμβολιασμών, όπως και ο Ιατρικός Σύλλογος που προτρέπει τους ιατρούς να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα εμβολιασμών.