Το έθιμο θα λάβει χώρα –για ακόμη μία χρονιά– στον Αρχαιολογικό Χώρο Ελευσίνας, το Σάββατο 20 Νοεμβρίου. στο πλαίσιο του εορτασμού της Παναγίας Μεσοσπορίτισσας με την παράλληλη αναβίωση του εθίμου των πολυσπορίων.
Πρόκειται για έθιμο το οποίο αναβιώνει με τις προσπάθειες και την πρωτοβουλία του λαογραφικού Συλλόγου Ελευσίνας “το Αδράχτι” και φέτος για πρώτη χρονιά υποστηρίζεται σε επίπεδο προβολής και οπτικοακουστικής κάλυψης από το Δήμο Ελευσίνας και συγκεκριμένα από την Αντιδημαρχία Τουριστικής Ανάπτυξης & Διεθνών Σχέσεων.
Φέτος, όπως κάθε χρόνο, ανηφορίζουμε τον λόφο των αρχαιοτήτων προς το εκκλησάκι της Παναγίτσας για τον εορτασμό της Παναγίας Μεσοσπορίτισσας και την αναβίωση του εθίμου των πολυσπορίων.
Πρόκειται για έθιμο που βρίσκει τις ρίζες του στην αρχαιότητα με τις σπονδές στη θεά Δήμητρα για καλή σοδειά. Με το πέρασμα των χρόνων, τη θέση της Δήμητρας μπορεί να πήρε η Παναγία, αλλά η προσφορά των πολυσπορίων για θεϊκή βοήθεια δεν έχει χαθεί.
Η σημασία του αιωνόβιου εθίμου για την κοινότητα το οδήγησε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, χάρη στις προσπάθειες του Λαογραφικού Συλλόγου Ελευσίνας «Το Αδράχτι».
Το Visit Eleusis παρακολουθεί την προετοιμασία της αναβίωσης του εθίμου στο Μουσείο του Αδραχτιού, όπου γίνεται η σύβραση των σπόρων (όσπρια και σιτηρά βράζονται σε μεγάλα καζάνια, μαζί με πετιμέζι, ρόδι και σταφίδες), τους οποίους παραλαμβάνουμε μαζί με την προσφορά μετά από την αρτοκλασία στο εκκλησάκι της Παναγίτσας στον λόφο των αρχαιοτήτων.
Ο Λαογραφικός Σύλλογος Ελευσίνας «Το Αδράχτι» προσκαλεί όλους τους Ελευσίνιους (και μη) να γίνουν κοινωνοί της προσφοράς των πολυσπορίων και να πάρουν μέρος στον εορτασμό το Σάββατο 20 Νοεμβρίου στις 4 το απόγευμα, στο εκκλησάκι της Παναγίτσας στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ελευσίνας.