Elevsis 2023: Μυστήρια Μετάβασης-Mysteries of transition

Νέα οπτική ταυτότητα και νέο έτος για την Πολιτιστική  Πρωτεύουσα της Ευρώπης Ελευσίνα.

Η πολιτιστική επρόκειτο να υλοποιηθεί το 2021, όμως η πανδημία του κορωνοϊού ανέβαλε την πραγματοποίηση της, δίνοντας χρόνο και στην πόλη να «βάλει τα καλά της» για το μεγάλο αυτό γεγονός, που προσδοκάται να αποφέρει πολιτιστικό, κοινωνικό, οικονομικό, τουριστικό κεφάλαιο στην Ελευσίνα.

Τα νέα στοιχεία για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης-Ελευσίνα 2023 παρουσίασαν σε συνέντευξη τύπου ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Μιχαήλ Μαρμαρινός, η Πρόεδρος της Πολιτιστικής Δέσποινα Γερουλάνου, η Διευθύνουσα Σύμβουλος Μαρία Παναγίδου και ο Δήμαρχος Ελευσίνας Αργύρης Οικονόμου.

«Mysteries of transition» είναι ο νέος υπότιτλος της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ελευσίνας που μεταφέρεται για το 2023.

 

Η Ελευσίνα μία από τις πρώτες Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης στη μετά-covid19 εποχή

Η Ελευσίνα μία από τις μικρότερες πόλεις που καλείται ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και μία από τις πρώτες που θα κληθούν να υλοποιήσουν το πρότζεκτ στη μετά την πανδημία εποχή.

O Δήμαρχος Ελευσίνας Αργύρης Οικονόμου ανέφερε ότι η «Η Ελευσίνα όπως κάθε ζωντανό στοιχείο άλλαξε μορφές και σημασίες, όπως άλλαξαν οι άνθρωποι. Η βιομηχανική επανάσταση προσέδωσε άλλα στοιχεία στην πόλη η εκβιομηχάνιση μαζί με την μικρασιατική καταστροφή έδωσαν ένα μωσαϊκό.

Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια πόλη με τόλμη και όνειρο. Και σε αυτήν την προσπάθεια θα πρέπει να συνταχθούμε όλοι οι φορείς. Η επιτυχία μιας πολιτιστικής δεν αφορά μόνο την Ελευσίνα αλλά όλη τη χώρα». Στη συνέχεια απαντώντας για τις υποδομές στην πόλη αναφέρθηκε στο αρχαιολογικό μουσείο στο Ελαιουργείο, στο εργοστάσιο «ΙΡΙΣ», στην πλατεία Ηρώων, που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Αττικής και σε σειρά έργων και παρεμβάσεων που έχουν ενταχθεί στον προϋπολογισμό του Δήμου Ελευσίνας.

Η Πρόεδρος της Πολιτιστικής Δέσποινα Γερουλάνου ανέφερε ότι αναμένονται καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο που γνωρίζουν και αφήνουν το αποτύπωμά τους στην πόλη, ενώ με ψηφιακές συναντήσεις συνεχίζονται οι διαδικασίες:

«Η Ελευσίνα είναι ένα πέρασμα για όλους τους προορισμούς, σήμερα ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια πρέπει να αφήσει παρακαταθήκη πολιτισμού για να γίνει η Ελευσίνα μόνιμος ευρωπαϊκός προορισμός πολιτισμού».

 

Η Μαρία Παναγίδου Διευθύνουσα Σύμβουλος, ανέφερε ότι 20 εργαζόμενοι της Πολιτιστικής αυξάνουν τις προσπάθειες τους με πνεύμα συλλογικότητας και συνεργασίας, ενώ η πολιτιστική συμπράττει με τρατηγικές συνεργασίες με φορείς, όπως ο ΟΛΕ, για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου από την πολιτιστική, έχει προγραμματική σύμβαση με Δήμο Ελευσίνας, με το Πάντειο Πανεπιστήμιο για έρευνα και αξιολόγηση του έργου, και είναι σε διαβούλευση με φορείς και σε ανοιχτή συνεργασία με τους κατοίκους.

 

Μ. Μαρμαρινός: ELEVSIS: Διατύπωση για την ξένη γλώσσα

Εξηγώντας αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους η πολιτιστική πρωτεύουσα Ελευσίνα 2023 χρησιμοποιεί το ELEVSIS, o γενικός καλλιτεχνικός διευθυντής Μιχαήλ Μαρμαρινός, αναφέρθηκε στο V ως αντεστραμμένο Λ.

Ανέφερε σειρά πηγών στα αγγλικά που χρησιμοποιούσαν διαχρονικά σε διάφορες φάσεις της ιστορίας την ονομασία ELEVSIS.

“Ελεούσις; Ελούσις; Εκεί υπάρχει κάποιο μικρό ζήτημα. Πώς θα θέλαμε το ελευσις να προφέρεται από τους ξένους; Συμβολίζει το πάνω και τον κάτω κόσμο. Αποκαλύπτει την ίδια την πόλη, την ουσία της.

H ELEVSIS σημαίνει Άφιξη προσώπου, αντικειμένου, συμβάντος. Είναι Αποκάλυψη, η ίδια η γλώσσα αποκαλύπτει το βάθος, την ουσία του φωνήματος».

Αργ. Οικονόμου: «Δεν αλλάζει η επωνυμία της πόλης, αλλά η ταυτότητα της Πολιτιστικής»

Απαντώντας σε ερώτηση του westatticatoday, στη συνέντευξη τύπου για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα, ο Δήμαρχος Ελευσίνας Αργύρης Οικονόμου διευκρίνισε σχετικά με το ELEVSIS ότι:

“Με περίσκεψη αντιμετωπίζουμε τα μηνύματα της κοινωνίας, όμως νομίζω ότι η συγκεκριμένη προφορά αναφορά στα στοιχεία της πόλης δεν αφορούν την ταυτότητα της πόλης. Η πόλη είναι η Ελευσίνα, δεν έχει γίνει καμία διαδικασία αλλαγής της επωνυμίας της πόλης. Μιλάμε για λογότυπο της πολιτιστικής πρωτεύουσας, ένα κυρίαρχο θέμα έχει αναδειχθεί τις τελευταίες ημέρες. Υπάρχουν σκέψεις θετικές και αρνητικές. Είναι χρήσιμο στοιχείο ότι αρχίζει να απασχολεί την πόλη η πολιτιστική πρωτεύουσα είναι πολύ κρίσιμο για τη μιζέρια των παλιών χρόνων έστω και με αυτόν τον αρνητικό τρόπο πλησιάζει τον στόχο μας. θέλω να επαναλάβω δεν πρόκειται για αλλαγή στην ταυτότητα της πόλης. Πρόκειται για την ταυτότητα της πολιτιστικής με συγκεκριμένη στόχευση, που θα επιτευχθεί”

 

 

Στη συνέχεια αναφερόμενος γενικά στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, ο Μιχαήλ Μαρμαρινός επεσήμανε ότι «Η ουσία μια πολιτιστικής είναι η ανάδειξη της υλικής και άυλης κληρονομιάς της πόλης με τη βοήθεια του πολιτισμού και της έρευνας.

Είναι κοινωνική γλυπτική, μια πολιτιστική παρέμβαση στο πλαίσιο της διευρυμένης έννοιας της τέχνης.  Η πόλη καταφέρνει να προσδιορίζεται από το ανεξήγητο. Μυθολογία, αρχαιολογία, ιστορία, μετακίνηση πληθυσμών, την εσωτερική ξενιτιά, καταστροφή υποτίμηση του περιβάλλοντος, αποβιομηχανοποίηση-ανεργία, εργατικό-συνδικαλιστικό κίνημα, θάλασσα, ήλιο, Καζαντζίδη, έχει… Είναι Ανάδειξη των πληγών πάνω στο σώμα της Ελευσίνας, Προσπάθεια να πείσει τους πολίτες προς ένα πολιτιστικό συμβάν, οι προσπάθειες άυλες, υλικές οδηγούν στη δημιουργία ενός γεγονότος».

Χαιρετισμό απηύθυναν στην συνέντευξη τύπου η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λ. Μενδώνη, ο Υφυπουργός Ν. Γιατρομανωλάκης, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, που τόνισαν ότι είναι σε συνεργασία, στο πλευρό της Πολιτιστικής.

 

#pressgreece