Νέες πινακίδες με διαφορετική την αγγλική ονομασία που αναφέρεται στην Ελευσίνα ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης είδαν σήμερα οι κάτοικοι της Ελευσίνας, εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων για την Πολιτιστική (Την Δευτέρα το μεσημέρι γίνεται διαδικτυακή συνέντευξη τύπου και θα υπάρχει άμεσα το ρεπορτάζ εδώ).
“Η επιλογή της νέας ονομασίας, η οποία εμπεριέχει και την αλλαγή στη γραφή του ονόματος της εταιρείας, βασίζεται σε ένα κυρίαρχο είδος γραφής όπου το λατινικό U αντικαθίσταται από το αρχαίο λατινικό V – αυτό το ανεστραμμένο ελληνικό Λ – όπου και τα δυο μαζί, μέσα στη συνέχεια των συνειρμών είναι σε θέση να υπενθυμίσουν τη συνύπαρξη του Άνω και του Κάτω κόσμου, ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ελευσινιακής μυθολογίας. Επιλέγεται, καθώς εξαλείφει οποιαδήποτε δυσκολία και σύγχυση στην προφορά για την οποία έχουν εκφραστεί κατ ́ επανάληψη παράπονα από ξένους για τη δυσκολία που δημιουργούσε το eu του Eleusis στις διάφορες ευρωπαϊκές γλώσσες (όϊ για τούς Γερμανούς, ού για τους Αγγλοσάξωνες, κλπ.). Δημιουργείται λοιπόν μία παγκόσμια και αδιαμφισβήτητη πια
ηχητική ταυτότητα της Ελευσίνας. Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται και ο διεθνής χαρακτήρας της, κύριος στόχος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Άλλωστε το V, που ήταν κύρια γραφή σχεδόν μέχρι τον 14ο αιώνα πριν εμφανιστεί το U, εχρησιμοποιείτο όχι σπάνια και στη θέση του Υ, στις αρχαίες επιγραφές αλλά και σε σύγχρονες επιγραφικές προσπάθειες – όπως απεικονίζεται στο γνωστό δομικό τουβλάκι, με γραφή ΕΛΕVΣΙΝΑ, που παρήγαγε μέχρι αρκετά πρόσφατα βιοτεχνία της Ελευσίνας” αναφέρθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Ελευσίνας την περασμένη εβδομάδα.
Για το θέμα της ονομασίας διατυπώθηκαν διάφορες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Χαρακτηριστικά ο πρώην Δήμαρχος Γιώργος Τσουκαλάς ανήρτησε ότι: “Για να συνομιλήσεις με τους κατοίκους της πόλης οφείλεις να τους ακούσεις. Για να συνδημιουργήσεις να τους σεβαστείς. Όταν δείχνεις να μην κοντοστέκεσαι καν για να σου απευθύνουν τον λόγο θα σου γυρίσουν την πλάτη.
Όταν με έναν ιδιότυπο αυταρχισμό προσπαθείς να επιβάλεις κατι το οποίο συναντά δικαιολογημενες αντιδράσεις αποκαλύπτεις πολλά για τη λογική που σε διέπει.
Στην Πολιτιστική όπως και σε ολους τους οργανισμούς παντα υπήρχαν προβλήματα λειτουργίας και αποτελεσματικότητας. Ειναι, όμως, η πρώτη φορά που αγνοείται η πόλη ή ένα σημαντικό κομμάτι της. Είναι η πρώτη φορα που ταυτοχρονα μια απόφαση εμπεριέχει την υπεροψία, τον αυταρχισμό και την φαιδροτητα.
Τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα γιατί στο δημ Συμβούλιο ενημερωθηκαμε οτι η απόφαση του δσ της Πολιτιστικής ηταν ομόφωνη. Τι λένε τώρα, τα μέλη του δημ Συμβουλίου που ειναι και μέλη της Πολιτιστικής”