“Πενήντα χρόνια μετά από την στιγμή που εκτυλίχθηκε εδώ στο ιστορικό κτίριο του Ζαππείου Μεγάρου και που αφορούσε στην υπογραφή το 1979 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή της Συνθήκης Προσχωρήσεως της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), συναντιόμαστε ελευθερόφρονες και με αγάπη, πίστη και ελπίδα για να γιορτάσουμε συλλογικά και ενωτικά ένα μείζον γεγονός στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, κορυφαίο και εμβληματικό στα πολιτικά δρώμενα της.
Η μνήμη είναι ισχυρή και αξιόπιστος οδοδείκτης μας. Συνδέει το παρελθόν με το παρόν και νοηματοδοτεί το μέλλον μας. Είμαστε μια σύγχρονη Εκκλησία του Δήμου, μια δημοκρατική συνέλευση ενεργών πολιτών, μια ζωντανή σχέση προσώπων που είναι συνηγμένα επί το αυτό να τιμήσουμε την ιστορική και πολυδιάστατη συνεχή ιστορία της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ενός πολιτικού οργανισμού που ταυτίζεται στη συνείδηση των πολιτών με την μεταπολιτευτική δημοκρατία στην χώρα μας, που έχει όνομα και ταυτότητα, που έχει ιστορία, που έχει αρχές και αξίες όπως ελευθερία, ευθύνη, ευημερία, πατριωτισμός, πλουραλισμός.
Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ είναι η 4η Οκτωβρίου 1974, οι δέκα πρόεδροι της, οι βουλευτές, τα μέλη της, οι ψηφοφόροι της, εμείς που συναντηθήκαμε σήμερα για να υπενθυμίσουμε σε όλους, όπως τόνισε ο Καρλ Πόππερ, ότι η φιλελεύθερη δημοκρατία είναι η μόνη μορφή διακυβέρνησης που επιτρέπει θεσμικές βελτιώσεις χωρίς βία και αιματοχυσία, ενάντια στους εχθρούς της ανοιχτής κοινωνίας, τα ολοκληρωτικά κινήματα και καθεστώτα, τον αυταρχικό λαϊκισμό, τον σύγχρονο φανατισμό.
Σήμερα στοχαζόμαστε συλλογικά και νηφάλια πως τα 50 χρόνια θα συνεχιστούν με άλλα 50 χρόνια προσφοράς στην κοινωνία, για μια Ελλάδα με ασφάλεια, οικονομική ευμάρεια, πρωταγωνίστρια στο σύγχρονο συγκρουσιακό και ραγδαία μεταβαλλόμενο κόσμο. Γιατί η στράτευση μας στη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και η αφοσίωση στην αποστολή μας, να υπηρετούμε την κοινωνία, είναι όπως μας υπενθυμίζει και ο Μαξ Βέμπερ – το περιεχόμενο της ζωής μας.
Για εμάς, για κάθε ένα και όλους μαζί, η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ εκφράζει σήμερα την πολιτική ηθική. Γιατί για εμάς η εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά η οδός για την επίτευξη ενός στόχου, που είναι συνήθως το κοινό καλό, το συλλογικό ή γενικό συμφέρον.
Πορευόμαστε με πυξίδα την αρχαιοελληνική θεώρηση, ότι το έργο του πολιτικού όντος είναι να εναρμονίσει τα ατομικά συμφέροντα με το συμφέρον του συνόλου. Νοιώθουμε το πολιτικό μας χρέος ως καθήκον εντιμότητας, ως καθήκον αξιοπρέπειας. Τα λόγια μας μετρημένα και οι δεσμεύσεις υπολογισμένες, κοστολογημένες και υλοποιήσιμες.
Στα 50 χρόνια της μεταπολίτευσης η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ πολλές φορές χρειάσθηκε να ενδυθεί ένα εθνικό ρόλο με σωτηριολογικά χαρακτηριστικά. Χρειάσθηκε να σώσει την χώρα από καταστροφικές, διαλυτικές και αντεθνικές πολλές φορές πρακτικές και λειτουργίες.
Χρειάστηκε να αντιμετωπίσει προκλήσεις τόσο εξοντωτικές για την ελληνική οικονομία και για την κοινωνική συνοχή της χώρας μας δείχνοντας πρωτοφανή ανθεκτικότητα και υψηλή διαχειριστική επάρκεια στην αντιμετώπιση πολλαπλών εξωγενών και μη κρίσεων. Σας θυμίζω την κρίση του Έβρου από την υβριδική απειλή της Τουρκίας με την χειραγώγηση των προσφύγων και την υποδειγματική αντιμετώπιση της πανδημίας, την εισβολή της αναθεωρητικής Ρωσίας
στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση.
Νεοδημοκράτες και Νεοδημοκράτισσες,
Στέκομαι εδώ μπροστά σας βαθιά συγκινημένη που αποτελώ τη συνέχει των πενήντα χρόνων προσφοράς από τα στελέχη της παράταξής μας. Προσφοράς σε ιδέες, αξίες, όραμα, ανάπτυξη.
Στέκομαι εδώ μπροστά σας και κουβαλάω το βλέμμα όλων των στελεχών μας σε ολόκληρή την επικράτεια. Των ανθρώπων που αποτελούν την ψυχή της Νέας Δημοκρατίας. Την ψυχή μας. Που παλεύουν για τις ιδέες μας στην καθημερινότητά τους. Που υπερασπίζονται τα πιστεύω μας. Και που πολλές φορές νιώθουν μακριά μας.
Απευθύνομαι σε εσάς. Από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη. Συνεχίστε να παλεύετε απέναντι στην τοξικότητα. Είναι αγώνας ο καλός. Συνεχίστε να παλεύετε για το όραμα που έχουμε, για την Ελλάδα που επιθυμούμε. Σας ευχαριστούμε για τους αγώνες σας!
Να είστε περήφανοι για την Νέα Δημοκρατία. Η Νέα Δημοκρατία σίγουρα είναι περήφανη για εσάς.