Η ψηφιακή ταυτότητα και η πρόβλεψη για πολίτες με κινητικά προβλήματα

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ανέφερε ότι ανάμεσα στους εκλογείς υπάρχουν σήμερα περίπου 10.000 πολίτες στην ηλικιακή κατηγορία μεταξύ 110 και 116

Τα πάντα είναι έτοιμα για την ομαλή διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, διαβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Οι κάλπες θα μείνουν ανοιχτές 7 το πρωί με 7 το βράδυ, ενώ εάν υπάρχει πολλή κίνηση σε κάποιο εκλογικό τμήμα ο δικαστικός αντιπρόσωπος έχει τη δυνατότητα να παρατείνει την ψηφοφορία αναλόγως.

Ως προς το ποιες είναι οι ώρες αιχμής, παρόλο που στο παρελθόν ήταν γύρω στις 10-12 το πρωί, τελευταία και ειδικά -όπως είναι τώρα ο καιρός-, αναμένεται να σημειωθεί μεγαλύτερη προσέλευση μετά το μεσημέρι.

Ο κ. Σταυριανουδάκης τόνισε ότι φέτος για πρώτη φορά έχει προβλεφθεί μέριμνα για τη διευκόλυνση πολιτών με κινητικά προβλήματα.

Ειδικότερα, είπε ότι σε κτίρια των οποίων οι αίθουσες δεν βρίσκονται στο ισόγειο θα υπάρχει ειδικός χώρος με προσωπικό του δήμου που θα υποδέχεται τους ψηφοφόρους οι οποίοι δεν είναι σε θέση να ανεβούν σκάλες, θα κάθονται εκεί και στη συνέχεια θα ειδοποιείται ο δικαστικός αντιπρόσωπος να κατέβει ώστε ο πολίτης να ψηφίσει σε παραβάν και να πάει με τον φάκελο πίσω στο εκλογικό τμήμα ο δικαστικός για να τον ρίξει στην κάλπη.

Επιπλέον, φέτος μπορεί να γίνει ταυτοποίηση των εκλογέων και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας, που είναι στο wallet του κινητού τους, αλλά αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια χρονική καθυστέρηση.

Επειδή αυτό είναι διαδικασία που γίνεται για πρώτη φορά, διευκρίνισε ότι χρειάζεται να έχουν και οι δύο smartphone, δηλαδή και ο δικαστικός αντιπρόσωπος και φυσικά ο πολίτης που θα ψηφίσει. Θα πρέπει να σκανάρει τον κωδικό του, έτσι ώστε να επιβεβαιώσει τα στοιχεία του ψηφοφόρου, να κρατήσει το κινητό του μέχρι την ώρα που θα πάει για να ψηφίσει.

Φυσικά αυτό έχει μια χρονοκαθυστέρηση που, αν πέσει στα χρονικά διαστήματα που υπάρχει μεγάλη κίνηση, είναι στην κρίση του δικαστικού αν θα μπορέσει να το κάνει με αυτόν τον τρόπο ή θα ζητήσει κανονικά επίδειξη ταυτότητας, διπλώματος ή διαβατηρίου, εξήγησε ο κ. Σταυριανουδάκης.

Οσον αφορά τους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους, ο κ. Σταυριανουδάκης ανέφερε ότι ανάμεσά τους υπάρχουν σήμερα περίπου 10.000 πολίτες στην ηλικιακή κατηγορία μεταξύ 110 και 116, ενώ συνολικά οι αιωνόβιοι είναι οπωσδήποτε πολύ περισσότεροι από αυτό τον αριθμό, παρότι εδώ και περίπου 10 χρόνια εφαρμόζεται η διαδικασία του να κόβονται αυτόματα πάνω από 116 ετών, καθώς παλαιότερα, όπως τόνισε, υπήρχαν εγγεγραμμένοι ηλικίας ακόμα και 140 ετών.

«Αφενός μεν δεν διαγράφονταν στο παρελθόν όσοι έχουν αποβιώσει σε νησιά ή σε μικρά χωριά, ή δεν ήταν ανάγκη εμπράγματων δικαιωμάτων ώστε οι συγγενείς να το δηλώσουν, όπως επίσης και οι θάνατοι του εξωτερικού γιατί είχαν πλέον κόψει δεσμούς με την Ελλάδα, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να αναφέρονται αρκετοί αιωνόβιοι» είπε.