Μέχρι την Πέμπτη καλούνται αιφνιδιαστικά να εγκαταλείψουν το καμπ της Ελευσίνας οι περίπου 200 πρόσφυγες που διαμένουν εκεί, προκειμένου το καμπ να διαμορφωθεί σε δομή που θα φιλοξενεί ανθρώπους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα επιδοτούμενων απελάσεων, αλλιώς εθελούσιων επιστροφών, που υλοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφημερίδας των Συντακτών», η απόφαση της Γενικής Γραμματείας Υποδοχής του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου ανακοινώθηκε ξαφνικά αργά το μεσημέρι της Δευτέρας στη διοικήτρια της δομής, αιφνιδιάζοντάς την. Λίγο νωρίτερα, βρισκόταν σε συνεννόηση για το πού θα πάνε κατασκήνωση το καλοκαίρι τα παιδιά του καμπ, συνεννόηση που τώρα ανατρέπεται.

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, περίπου 150 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι παραμένουν στη διαδικασία ασύλου, θα μεταφερθούν σε άλλες δομές της ενδοχώρας, από τις Σέρρες μέχρι τις Θερμοπύλες.

Η εσπευσμένη υλοποίηση μιας απόφασης μεταφοράς ανθρώπων σε μακρινές δομές μέσα σε δύο ημέρες, χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση, διακόπτει βίαια την καθημερινότητά τους και προκαλεί τεράστια αναστάτωση. Πολλά παιδιά, που αποτελούν την πλειονότητα του πληθυσμού του καμπ, έχουν γραφτεί στο σχολείο και παρακολουθούν μαθήματα ενώ έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις σχετικά με τη διαδικασία ασύλου ή με γιατρούς, οι οποίες τώρα τινάζονται στον αέρα.

Επτά οικογένειες, περίπου 50 άτομα, είναι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που είχαν κληθεί να εκκενώσουν το καμπ μέχρι το τέλος του μήνα, στο πλαίσιο της αμφιλεγόμενης απόφασης έξωσης 11.000 προσφύγων από καμπ και διαμερίσματα, που έχει πάρει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, χωρίς καμία μέριμνα για στέγη και κοινωνική ένταξη την επόμενη μέρα.

 

πηγή