«Είναι καιρός η κυβέρνηση να βγάλει από την αφάνεια τη Δυτική Αττική – Ο Προαστιακός αντί για ανάπτυξη, χρησιμοποιείται για να φανεί η κυβέρνηση αποτελεσματική»

Έπειτα από την ομιλία του στην εκδήλωση της νομαρχιακής και δημοτικής επιτροπής ΠΑΣΟΚ στα Μέγαρα, συζητήσαμε με τον Παύλο Χρηστίδη, Βουλευτή Νοτίου Τομέα Β’ Αθηνών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, για τα θέματα της περιοχής μας.

 «Το ΠΑΣΟΚ δύναμη αλλαγής»

 

  • Ποιες είναι οι θέσεις και οι προτάσεις σας για τον νέο Προαστιακό Δυτικής Αττικής και τους σταθμούς που διαπερνούν τις πόλεις της Δυτικής Αττικής, όπως τα Μέγαρα;

-Είχα την ευκαιρία την περασμένη Κυριακή να παρευρεθώ στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Νομαρχιακής Επιτροπής των Μεγάρων και να βρεθώ ανάμεσα σε φίλους και να ακούσω από πρώτο χέρι τους προβληματισμούς και τις αγωνίες τους.

Το ζήτημα του Προαστιακού στη Δυτική Αττική έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην τοπική κοινωνία και η κυβέρνηση επέλεξε να προχωρήσει σε αυτό το μεγάλο έργο (προϋπολογισμού 97 εκατ. Ευρώ) χωρίς διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς.

Σχεδίασε, όπως συνηθίζει δυστυχώς, για τους πολίτες, χωρίς τους πολίτες. Οι σταθμοί έχουν σχεδιαστεί στα κέντρα πόλεων, όπως είναι τα Μέγαρα, χωρίς να υπάρξει σχετική μελέτη για τη βιωσιμότητα της πόλης μετά από μία τόσο μεγάλη χωροταξική αλλαγή.

Δυστυχώς, ένα έργο πνοής για τη Δυτική Αττική, αντί να αποτελέσει βήμα ανάπτυξης και προόδου, χρησιμοποιείται μόνο για να φανεί η κυβέρνηση αποτελεσματική στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων.

-Ποιες είναι οι προτάσεις σας για την αναβάθμιση των δομών δημόσιας υγείας στη Δυτική Αττική, και συγκεκριμένα για το Κέντρο Υγείας Μεγάρων;

-Δυστυχώς, η Δημόσια Υγεία επί ημερών κυβερνήσεως ΝΔ υπονομεύεται μέρα με την ημέρα. Το είδαμε και με την πρόσφατη απόφαση του Υπουργού Υγείας για το… τιμολόγιο χειρουργείων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο απαξίωσης της Δημόσιας Υγείας, βρίσκονται οι υποδομές της Υγείας σε όλη την επικράτεια. Επισκέφτηκα πρόσφατα δομές στη νησιωτική Ελλάδα, στη Σάμο και στη Σαντορίνη και η κατάσταση είναι πραγματικά αποκαρδιωτική. Δυστυχώς, το Κέντρο Υγείας Μεγάρων δεν αποτελεί εξαίρεση. Είναι υποστελεχωμένο και στην ουσία υπολειτουργεί.

Έχουμε πετύχει ενότητα, ανανέωση και αυτοπροσδιορισμό του πολιτικού μας χώρου.

Το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει προτάσεις συνολικά για τη Δημόσια Υγεία, ως μία ολοκληρωμένη δημόσια υπηρεσία, με ισχυρές δομές σε κάθε περιφέρεια της χώρας. Μεταξύ άλλων, έχουμε πει για διαμόρφωση ενός ενιαίου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας υπό δημόσια εποπτεία, με τη δημιουργία τοπικών δικτύων ολοκληρωμένων υπηρεσιών σε όλη τη χώρα και υπηρεσίες οικογενειακής ιατρικής. Επιπλέον, τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων νοσοκομείων, με αξιοκρατική επιλογή διοικητών, αυτονομία στη λήψη αποφάσεων, ολοκληρωμένους προϋπολογισμούς, ολοήμερη λειτουργία, δυνατότητα συμβάσεων με ασφαλιστικές εταιρείες και χωροθέτηση που να ανταποκρίνεται στις πληθυσμιακές αλλαγές.

– Ποιες είναι οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ συγκεκριμένα για τη Δυτική Αττική;

-Όπως σας είπα και πριν, έγινα δέκτης των προβληματισμών και των αγωνιών της τοπικής κοινωνίας την περασμένη Κυριακή.

Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις αγωνίες των παραγωγών του πρωτογενούς τομέα, ο οποίος είναι πολύ ενεργός στην περιοχή. Οι οινοπαραγωγοί, οι φυστικοπαραγωγοί και αυγοπαραγωγοί δίνουν ώθηση στην οικονομία και την ανάπτυξη της περιοχής και δυστυχώς, βλέπουμε ότι οι κυβερνητικές επιλογές δεν αφήνουν περιθώρια σε αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι ασφυκτιούν οικονομικά, την ώρα που μεσάζοντες και μεγάλες εταιρείες αισχροκερδούν.

Το ΠΑΣΟΚ έχει συγκεκριμένες προτάσεις, που τις έχει παρουσιάσει, και είναι κυριολεκτικά μαζί με τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, κάτι που αποδείξαμε την περασμένη Τρίτη, που σταθήκαμε μαζί τους στη διαμαρτυρία στο Σύνταγμα.

Επιπλέον, ένα πεδίο στο οποίο υπάρχει μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης είναι το κομμάτι της επένδυσης στον τουρισμό. Η περιοχή έχει διέξοδο προς τη θάλασσα και, όπως πολύ εύστοχα κατέγραψε στο πρόγραμμά του ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Μεγάρων, Παναγιώτης Μαργέτης, μπορεί να ανθίσει ο ημερήσιος τουρισμός σε περιοχές όπως η Κινέττα, η Πάχη, η Νέα Πέραμος, ο Λουτρόπυργος και το Αλεποχώρι.

Όλα αυτά όμως, δε μπορούν να τεθούν σε στέρεες βάσεις, εάν δεν λυθεί και το πρόβλημα της θωράκισης της περιοχής από τις φυσικές καταστροφές. Η περιοχή έχει πληγεί από έντονα καιρικά φαινόμενα τα τελευταία χρόνια, από τις πλημμύρες του 2019 και την πυρκαγιά του 2018. Δυστυχώς, δεν έχει γίνει συνολικός σχεδιασμός αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να απασχολήσει την Πολιτεία.

Είναι καιρός, η κεντρική κυβέρνηση να βγάλει από την αφάνεια περιοχές, όπως η Δυτική Αττική, που έχουν εκτός από μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και μεγάλη ιστορία πίσω της στον αγώνα κατά της Δικτατορία και της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

– Τι εκτιμάτε για το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών; Αλλά και για το πολιτικό κλίμα στην περιοχή μας;

-Το ΠΑΣΟΚ είναι δύναμη αλλαγής. Στις ευρωεκλογές θα κάνουμε ένα ακόμα βήμα, με στόχο την εκλογική ενίσχυση σε τέτοιο βαθμό, που θα μας επιτρέψει να διεκδικήσουμε τη διακυβέρνηση της χώρας στις επόμενες εθνικές εκλογές. Θέλουμε να πείσουμε τους πολίτες ότι ένας άλλος δρόμος είναι εφικτός, ότι είμαστε έτοιμοι να δώσουμε λύσεις και ότι υπάρχει μια άλλη διέξοδος για τη χώρα, για την κοινωνία και για την οικονομία, με κανόνες και δικαιοσύνη.

Έχουμε πετύχει ενότητα, ανανέωση και αυτοπροσδιορισμό του πολιτικού μας χώρου.

Είναι χρέος μας, λοιπόν, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φέρουμε και πάλι τον λαό στην εξουσία, να βρούμε τις λύσεις και να πετύχουμε την πραγματική κοινωνική και οικονομική ανασυγκρότηση, στη νέα περίοδο που ανατέλλει για την πολιτική στη χώρα μας και στην Ευρώπη. Με τους πολίτες να έχουν τον πρώτο λόγο, να συμμετέχουν περισσότερο και να ορίζουν τις εξελίξεις, χωρίς συμβιβασμούς.