Διαμαρτυρίες στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο στο Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας

Διαμαρτυρόμενοι κατά της αιφνίδιας εγκατάστασης προσφύγων στο ξενοδοχείο Verori, στα Βίλια συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο Μάνδρας –Ειδυλλίας τη Δευτέρα.

Περίπου 80 πρόσφυγες φιλοξενούνται από τις 15 Μαρτίου στο ξενοδοχείο Verori, στα Βίλια, στο πλαίσιο του προγράμματος Filoxenia που υλοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Το πρόγραμμα Filoxenia του ΔΟΜ ξεκίνησε να υλοποιείται το φθινόπωρο και αφορά την προσωρινή φιλοξενία ευάλωτων ανθρώπων που έχουν ζητήσει άσυλο και που έχουν έρθει στην ενδοχώρα από τα νησιά σε συνολικά 6.000 θέσεις σε ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα.

Η εγκατάσταση σύμφωνα με τις πληροφορίες έγινε την Παρασκευή και έχουν ήδη εκδηλωθεί περιστατικά διαμαρτυριών κατοίκων ενώ προσφυγή για τις συνθήκες μίσθωσης του ακινήτου και τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν κατέθεσε ο συνδυασμός του Γιώργου Δρίκου.

Επίθεση και εισβολή στο εν λόγω ξενοδοχείο αναφέρεται ότι έγινε λίγα 24ωρα μετά την εγκατάσταση. Οι επιτιθέμενοι -αφού αρχικά διαμαρτυρήθηκαν έξω από το κτίριο- στη συνεχεία πέταξαν πέτρες (μετανάστες κάνουν λόγω και για βόμβες μολότοφ) στην πρόσοψη του ξενοδοχείου, έσπασαν την τζαμαρία της εισόδου και εισέβαλαν στον εσωτερικό χώρο.Ευτυχώς από το περιστατικό δεν υπήρξαν τραυματίες παρά μόνο υλικές ζημιές. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, οι δράστες επικαλέστηκαν πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να μη γίνουν δεκτοί πρόσφυγες στην περιοχή.

 

 «Δεν είμαστε ρατσιστές, είναι παράνομοι»

«Χωρίς κανένα μισθωτήριο και χωρίς άδεια πήγαν να μπουν στο κόσμημα των Βιλίων. Η πολιτεία να τους βάλει σε νόμιμο χώρο. Το νόμο τον πήραν στα χέρια τους οι ενοικιαστές που πιστεύουν ότι το νοίκιασαν. Είναι παράνομοι. Γιατί δεν υπάρχει Δικαιοσύνη να βγάλει αυτούς που μπήκαν με το έτσι θέλω;» αναρωτήθηκε ο πρώην Δήμαρχος Βίλιων, Κώστας Μακρυνώρης στο OPEN προσθέτοντας ότι «δεν είμαστε ρατσιστές».

«Οι άνθρωποι καταπάτησαν και μπήκαν στο ξενοδοχείο και υπάρχουν τιμαλφή μέσα μεγάλης αξίας και θα φανεί αυτό με την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων» είπε ο πρώην δήμαρχος, ενώ στην προτροπή του δημοσιογράφου να καταδικάσει τα επεισόδια είπε «αν έγιναν τα επεισόδια, διότι δεν ήμουν εδώ, είναι καταδικαστέα».