Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου το νομοσχέδιο για την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας την Τετάρτη 31 Αυγούστου.

Εισηγητής του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ήταν ο Βουλευτής Δυτικής Αττικής, κ. Λιάκος Ευάγγελος.

Στην εναρκτήρια εισήγηση του, ο Βουλευτής αναφέρθηκε στην πολύπαθη ιστορία των Ναυπηγείων Ελευσίνας, αλλά και στην κατάσταση που έχουν περιέλθει τα τελευταία χρόνια, με οριστική παύση πληρωμών και την καταβολή των μισθών των εργαζομένων στο 70% τους από το Πολεμικό Ναυτικό. Πρόκειται επομένως, για μια καθόλα προβληματική κατάσταση με αντίκτυπο στην εθνική και τοπική οικονομία, στην κοινωνία της περιοχής, στους εργαζομένους και στις οικογένειες τους.

Ο νέος νόμος για την εξυγίανση προβλέπει:

  • Άμεση επένδυση 170 εκ. δολαρίων
  • Διασφάλιση όλων των υφιστάμενων θέσεων εργασίας
  • Οφειλές και αποζημιώσεις ύψους 41 εκ. ευρώ στους εργαζομένους
  • Διπλασιασμός των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, εντός 2 ετών
  • Επιπλέον έσοδα 1,1 δις ευρώ για το Ελληνικό Δημόσιο
  • Ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας με περισσότερα από 1,6 δις ευρώ

Κλείνοντας την πρωτολογία του, ο κ. Λιάκος ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Ως βουλευτής αλλά και κάτοικος της περιοχής, σας ζητώ να υπερψηφίσετε το νομοσχέδιο. Δεν είμαι υπερβολικός, όταν λέω ότι κρίνεται τόσο το εθνικό όσο και το τοπικό μέλλον. Πέραν των οικονομικών ωφελειών, που έχουν υπολογιστεί απο την E.Υ σε 1,1 δις € για το δημοσιο και 1,6 δις για την ελληνική οικονομία. Πέραν των άμεσων θέσεων εργασίας. Θα επαναλάβω ότι θεωρώ ύψιστης σημασίας την επανεκκίνηση της λειτουργίας μιας σημαντικής βιομηχανίας, η οποία επαναπροσδιορίζει την παραγωγική και αμυντική θέση της χώρας μας».

Στην δευτερολογία του, ο βουλευτής δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Υπουργό κ. Γεωργιάδη, τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Παπαθανάση και το επιτελείο τους που εργάστηκαν σκληρά για την ολοκλήρωση του νομοσχεδίου, καθώς και να συγχαρεί τους εργαζόμενους για το σθένος και το κουράγιο που έχουν επιδείξει ευρισκόμενοι σε μια ιδιαίτερα επισφαλή κατάσταση τα τελευταία χρόνια.

Τέλος, ο κ. Λιάκος αναφέρθηκε στο αναπτυξιακό μέλλον των Ναυπηγείων, της πόλης της Ελευσίνας, αλλά και ολόκληρης της Δυτικής Αττικής, το οποίο μετά την ψήφιση του νομοσχέδιο φαντάζει ακόμα πιο αισιόδοξο.