Εισηγητής στο νομοσχέδιο για την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας είναι ο Βουλευτής Δυτικής Αττικής και Γραμματέας της Βουλής, κ. Λιάκος Ευάγγελος.

Ο κ. Λιάκος τοποθετήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 27 Ioυλίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, επί του νομοσχεδίου που κατάρτισε η κυβέρνηση και το οποίο προσφέρει μία βιώσιμη λύση στο πρόβλημα της λειτουργίας του ναυπηγείου.

Υπενθυμίζεται ότι τα Ναυπηγεία Ελευσίνας λειτούργησαν για πρώτη φορά το 1969 και μαζί με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και το Νεώριο της Σύρου, ιδιοκτησίας και αυτό του ομίλου ONEX, αποτελούν την ελληνική ναυπηγική “Τρίαινα”. Ωστόσο, τα χρέη των ναυπηγείων της Ελευσίνας άρχιζαν να δημιουργούνται από πολύ νωρίς, με τα ίδια τα ναυπηγεία να έχουν αλλάξει μέχρι και σήμερα πέντε ιδιοκτησιακά καθεστώτα, με το τελευταίο να είναι αυτό της ΟΝΕΧ. Τα τελευταία μάλιστα χρόνια, έχουν περιέλθει σε παύση πληρωμών, δηλαδή γενική και οριστική αδυναμία εξυπηρέτησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους. Οι δε εργαζόμενοι, 600 στο σύνολο, πληρώνονται από το Πολεμικό Ναυτικό το 70% του μισθού τους, χωρίς τα δώρα.

Στην ομιλία του, ο βουλευτής αναφέρθηκε σε αυτά ακριβώς τα γεγονότα, καθώς και στην ιστορία των Ναυπηγείων Ελευσίνας, την οποία χαρακτήρισε “γεμάτη στιγμές υπερηφάνειας αλλά και ματαιότητας”. Δεν παρέλειψε ακόμα να αναφερθεί στους στους εργαζομένους και τις οικογένειες τους, που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κακοδιαχείρισης των προηγούμενων ετών.

Με το νομοσχέδιο που συζητείται αυτήν την εβδομάδα στις επιτροπές της Βουλής προβλέπεται:

  • Άμεση επένδυση 170 εκ. δολαρίων
  • Διασφάλιση όλων των υφιστάμενων θέσεων εργασίας
  • Οφειλές και αποζημιώσεις ύψους 41 εκ. ευρώ στους εργαζομένους
  • Δημιουργία 1.400 νέων θέσεων εργασίας μέσα σε 3 χρόνια, με τον συνολικό αριθμό των εργαζομένων να ανέρχονται στους 2.000
  • Επιπλέον έσοδα 1,1 δις ευρώ για το Ελληνικό Δημόσιο
  • Ενίσχυση της Ελληνικής Οικονομίας με περισσότερα από 1,6 δις ευρώ.

Κλείνοντας την εισήγηση του, ο κ. Λιάκος αναφέρθηκε στην ευρεία συναίνεση που απαιτείται για να προχωρήσει η εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Ανέφερε χαρακτηριστικά:

“Ως βουλευτής αλλά και κάτοικος της περιοχής, σας ζητώ να υπερψηφίσετε το νομοσχέδιο. Είναι πολύ σημαντικό αυτή η συμφωνία να περάσει με ευρεία αποδοχή από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Δεν είμαι υπερβολικός, όταν λέω ότι κρίνεται τόσο το εθνικό όσο και το τοπικό μέλλον. Πέραν των οικονομικών ωφελειών, που έχουν υπολογιστεί απο την E.Υ σε 1,1 δις € για το δημόσιο και 1,6 δις για την ελληνική οικονομία. Πέραν των άμεσων θέσεων εργασίας. Θα επαναλάβω ότι θεωρώ υψίστης σημασίας την επανεκκίνηση της λειτουργίας μιας σημαντικής βιομηχανίας, η οποία επαναπροσδιορίζει την παραγωγική και αμυντική θέση της χώρας μας.”