Drones: Τα «μάτια» των δήμων σε 24ωρη περιπολία για φωτιές

Τα 25 drones που έχουν παραχωρηθεί από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε δήμους της Αττικής, πετάνε 24 ώρες το εικοσιτετράωρο.

Με ευρυγώνιες κάμερες υπερύθρων μπορούν να “βλέπουν” και τη νύχτα, έχοντας τη δυνατότητα να μεταβιβάζουν τις συντεταγμένες του σημείου στο Πυροσβεστικό Σώμα και την Πολιτική Προστασία.

Οι προδιαγραφές των drones τους επιτρέπουν να πετάνε ακόμα και με ανέμους 8 και 9 μποφόρ και «εποπτεύουν» τα βουνά της Αττικής (Πάρνηθα, Υμηττό, Πεντέλη και Πόρτο Γερμενό) ενώ στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι Δήμοι Βούλας-Βάρης-Βουλιαγμένης, Διονύσου, Κηφισιάς, Μάνδρας, Πεντέλης, Φυλής και Ασπροπύργου.

Πρόκειται για drones που χρησιμοποιώντας laser για τις συντεταγμένες του συμβάντος και μεγέθυνση, καταγράφουν εικόνες, οι οποίες μεταφέρονται απευθείας στο Κέντρο Επιχειρήσεων του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με σκοπό την άμεση κινητοποίηση των πυροσβεστών.

Πώς ξεκίνησε η πρωτοβουλία

Drones: Τα «μάτια» των δήμων σε 24ωρη περιπολία για φωτιές-1
Ενα από τα 25 drones που έχουν παραχωρηθεί από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε δήμους της Αττικής με δυνατότητα να μπορούν να δίνουν τις συντεταγμένες μιας πυρκαγιάς στο Πυροσβεστικό Σώμα και την Πολιτική Προστασία.

Ο Δήμος Βούλας-Βάρης-Βουλιαγμένης έχει στην κατοχή του δύο drones που «σαρώνουν» την περιοχή. Το πρώτο το απέκτησε μετά τη φωτιά που είχε ξεσπάσει στην περιοχή το 2022, ενώ το δεύτερο είναι ένα από τα 25 που έχουν παραχωρηθεί από το υπουργείο.

Το συγκεκριμένο σύστημα για την εναέρια παρακολούθηση συμβάντων Πολιτικής Προστασίας «παρουσιάστηκε στην ηγεσία του υπουργείου στα μέσα Μαΐου και αποφασίστηκε από το υπουργείο να εγκατασταθεί σε 25 περιοχές της Αττικής» αναφέρει στην «Κ» ο δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

Η λογική της εναέριας κάλυψης είναι όχι μόνο να εντοπίσει νωρίς τις φωτιές, αλλά κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης να δίνει εικόνα, σε πραγματικό χρόνο, σε όλους τους εμπλεκόμενους που θα λάβουν αποφάσεις 

Η πρωτοβουλία και η υλοποίηση της ιδέας ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια, μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που συνέβη στις 4 Ιουνίου του 2022. «Ξεκινήσαμε τον σχεδιασμό ενός συστήματος εναέριας παρατήρησης και ενός επιχειρησιακού κέντρου που θα μας έδινε σε πραγματικό χρόνο εικόνα και στοιχεία από το πεδίο δράσης. Στις 15 Ιουλίου του 2022 παρουσία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής παρουσιάσαμε τη συγκεκριμένη εφαρμογή. Η όλη διαδικασία εξελίχθηκε και συνέχισε να εξελίσσεται μέχρι και φέτος. Το σύστημα εντόπισε πολύ νωρίς περίπου 40 πυρκαγιές» περιγράφει ο κ. Κωνσταντέλλος.

Στη συνέχεια εξηγεί ότι η λογική της εναέριας κάλυψης είναι όχι μόνο να εντοπίσει νωρίς τις φωτιές, αλλά κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης να δίνει εικόνα, σε πραγματικό χρόνο, σε όλους τους εμπλεκόμενους που θα λάβουν αποφάσεις.

«Σε 4,5 λεπτά είχε φτάσει όχημα»

 

 

Είναι 15 Ιουνίου, όταν το drone καταγράφει καπνό στην περιοχή της Βούλας και συγκεκριμένα στην οδό Ρόδου. Οπως φαίνεται και στο βίντεο, η φωτιά ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση, κοντά στον δρόμο. Κάτοικος της περιοχής καταγράφεται να προσπαθεί με ένα κλαδί στο χέρι να περιορίσει τις φλόγες. Σε λιγότερο από πέντε λεπτά, φτάνει το πρώτο όχημα από την Πολιτική Προστασία του δήμου.

Συνολικά επιχείρησαν 5 οχήματα, 4 της Πολιτικής Προστασίας του δήμου και ένα της Πυροσβεστικής. Οπως μας ανέφεραν, έγινε εκτίμηση της κατάστασης από την εικόνα μέσω του drone και δεν χρειάστηκαν επιπλέον δυνάμεις. Λίγο αργότερα, η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο.

Τη φετινή χρονιά, τα drones της περιοχής έχουν καταγράψει τέσσερις φωτιές. Παράλληλα, έχουν δώσει πληροφορίες και για όμορους δήμους, όπως η φωτιά στη Βάρης-Κορωπίου. «Στη συγκεκριμένη φωτιά είχαμε μόνιμα εικόνα, πανοραμικά και παρακολουθούσαμε την εξέλιξη της πυρκαγιάς στην περιοχή Κίτσι» μας λέει ο κ. Κωνσταντέλλος.

Drones: Τα «μάτια» των δήμων σε 24ωρη περιπολία για φωτιές-2
Εικόνα που μεταφέρει το drone στην Πολιτική Προστασία του Δήμου Κορωπίου. 

Η φωτιά στη Βάρης-Κορωπίου ξέσπασε την Τετάρτη 19 Ιουνίου, με τις φλόγες να επεκτείνονται ταχύτατα λόγω των ισχυρών ανέμων.

«Η φωτιά εντοπίστηκε αρχικά από το πυροφυλάκιο του δήμου και αμέσως το drone έδωσε ζωντανή εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων. Ηταν πολύ δύσκολη φωτιά γιατί είχε πολύ αέρα, κατέβηκε γρήγορα από το βουνό και κατευθυνόταν προς τα σπίτια», περιγράφει στην «Κ» ο Θεόδωρος Γρίβας, αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κρωπίας.

Η ώρα είναι λίγο μετά τις 18:00 το απόγευμα και όπως φαίνεται και στο βίντεο, η εικόνα από την μάχη με τις φλόγες που φτάνει μέσω του drone στο κέντρο επιχειρήσεων είναι εμφανώς βελτιωμένη. Η φωτιά έχει σχεδόν σβήσει και πλέον οι πυροσβέστες εστιάζουν τη δράση τους σε διάσπαρτες μικρές εστίες.

Drones: Τα «μάτια» των δήμων σε 24ωρη περιπολία για φωτιές-3
Εικόνα που κατέγραψε το drone του Δήμου Κορωπίου. Λίγο μετά τις 18:00 η φωτιά που ξέσπασε την Τετάρτη 19 Ιουνίου έχει σχεδόν σβήσει. 

«Μπορούμε να εντοπίσουμε τον εμπρηστή»

Το drone «δίνει απευθείας εικόνα στην Πυροσβεστική, λειτουργεί 24ώρες με τρεις βάρδιες χειριστών. Στην περιοχή μας, λόγω του αεροδρομίου δεν μπορεί να πετάξει πολύ ψηλά, αλλά καλύπτει μεγάλη απόσταση και έχει και τη δυνατότητα μεγέθυνσης. Επίσης μπορούμε να ανατρέξουμε στο καταγραφικό και να διαπιστώσουμε αν πρόκειται για εμπρησμό».

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Γρίβα, το drone βοηθά στην «εξοικονόμηση» δυνάμεων, αφού όπως υπογραμμίζει «πριν από έναν μήνα, βλέποντας καπνό, μη γνωρίζοντας ότι ήταν από μία εκδήλωση, κινητοποιήθηκε και η Πυροσβεστική, αλλά και η Πολιτική Προστασία του δήμου. Με το drone εστιάζουμε στον καπνό και διαπιστώνουμε από πού προέρχεται».

Το drone έδωσε «σήμα» για τη φωτιά στο Νταού

Στις 4 Ιουνίου, ξέσπασε φωτιά στο Νταού Πεντέλης, σε χαμηλή βλάστηση, κοντά σε δασική έκταση. Η φωτιά, σύμφωνα με τον Βασίλη Μπούρα, αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πεντέλης, προκλήθηκε από καλώδια. «Το drone έδωσε απευθείας εικόνα από τον καπνό και υπήρξε άμεση κινητοποίηση».