Προχωρούν οι διαδικασίες για το «Δικαστικό και Σωφρονιστικό Συγκρότημα Αθηνών» στον Ασπρόπυργο

12 πτέρυγες χωρητικότητας 2.000 ατόμων,

δικαστικές αίθουσες, γυμναστήριο και βιβλιοθήκη θα περιλαμβάνει το νέο σωφρονιστικό κατάστημα

 

Προχωράει η υλοποίηση του σχεδίου για τη μετεγκατάσταση του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού στο πρώην στρατόπεδο Αμερικανικής Ευκολίας στον Ασπρόπυργο, παρά τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει και στη χώρα μας η πανδημία του κορωνοϊού.

Οι νέες εγκαταστάσεις θα ονομάζονται «Δικαστικό Σωφρονιστικό Συγκρότημα Αθηνών» (Δ.Σ.Σ.Α.). Η μακέτα του έργου, που φιλοδοξεί να συμβάλει στη διαχείριση των προβλημάτων που αφορούν στο σωφρονιστικό σύστημα, έχει κατασκευαστεί.

Τη Μεγάλη Τρίτη κατατέθηκε από τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής και ειδικότερα τη γενική γραμματέα Σοφία Νικολάου, η οποία έχει οριστεί project manager του έργου, ο φάκελος προέγκρισης του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ), στο υπουργείο Περιβάλλοντος, για την έγκριση της μελέτης. Ο φάκελος με την τεχνική έκθεση για τη μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού, παρελήφθη από τον γενικό γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ευθύμιο Μπακογιάννη, ο οποίος θα τη μελετήσει, προκειμένου να εκδοθεί η απόφαση για τη συνέχιση των διαδικασιών.

EUROKINISSI/EUROKINISSI

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ανατεθεί σε ειδικούς μελετητές να συντάξουν την εισήγηση για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), η οποία μαζί με την πρόταση της γενικής γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, μετά την έγκριση της τεχνικής έκθεσης, θα σταλεί στο Συμβούλιο Επικρατείας για γνωμοδότηση, ώστε να προωθηθεί για την υπογραφή του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, με βάση το οποίο θα ξεκινήσει η κατασκευή.Από τη γενική γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής εκφράζεται η αισιοδοξία ότι οι διαδικασίες είναι πιο μπροστά από τον αρχικό στόχο και ότι πριν από το τέλος του 2020 θα είναι όλα έτοιμα για να αρχίσουν οι εργασίες.

Όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, οι μελέτες και ο σχεδιασμός του νέου σωφρονιστικού καταστήματος βασίζονται σε πρότυπες μελέτες φυλακών και απεικονίζουν μία σύγχρονη δικαστική φυλακή με πλήθος απαραίτητων εγκαταστάσεων και υπηρεσιών, ενώ ακόμη και οι προβλέψεις για τα κελιά εναρμονίζονται πλήρως με τα διεθνή πρότυπα.

EUROKINISSI/EUROKINISSI

Το «Δικαστικό Σωφρονιστικό Συγκρότημα Αθηνών» θα περιλαμβάνει 12 πτέρυγες, συνολικής χωρητικότητας 2.000 ατόμων, πτέρυγα ευάλωτων ομάδων, ημιπτέρυγα ΑμΕΑ, ενισχυμένο νοσοκομείο, ψυχιατρική πτέρυγα, χώρους θεραπευτικών προγραμμάτων, 7 δικαστικές αίθουσες, πτέρυγες σχολικής εκπαίδευσης, γυμναστήριο, βιβλιοθήκη, πειθαρχικά κελιά, αλλά και εργαστήρια, ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για χώρους λατρείας.Στο σωφρονιστικό κατάστημα θα εφαρμοστούν μέτρα ασφαλείας βάσει διεθνών προτύπων. Πρόσφατα, έγινε αυτοψία στους χώρους όπου θα μετεγκατασταθεί το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού. Έγινε πλήρης καταγραφή των χρήσεων γης στις περιοχές που γειτνιάζουν με τον χώρο, όπου θα ανεγερθεί το Δ.Σ.Σ.Α., ενώ έγινε αυτοψία και στο οδικό δίκτυο της περιοχής.

Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, διαπιστώθηκε ότι οι προϋποθέσεις ασφαλείας πληρούνται στο 100%. Στο πλαίσιο του γενικότερου επαναπροσδιορισμού των μέτρων ασφαλείας στα καταστήματα κράτησης, εξετάζεται -αρχής γενομένης από το συγκεκριμένο- η εφαρμογή μέτρων μη πρόσβασης drones ή ελικοπτέρων. Μελετάται επίσης και η τοποθέτηση μηχανημάτων x -ray, καθώς και συσκευών sniffers και jammers απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων, σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.

EUROKINISSI/EUROKINISSI

Στις συσκέψεις που πραγματοποιούνται στη γενική γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής με όλους τους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων και των εκπροσώπων των δήμων της περιοχής, μεγάλη έμφαση δίνεται και στα αναπτυξιακά έργα που σχεδιάζονται στην περιοχή σε σχέση με το κατάστημα κράτησης. Όπως ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος, «το ίδιο το έργο από μόνο του είναι όφελος για την περιοχή που θα αναβαθμιστεί», ενώ προβλέπεται βελτίωση του βοηθητικού οδικού άξονα της περιοχής περιμετρικά του συγκροτήματος. Παράλληλα εκτιμάται ότι θα υπάρξει ενίσχυση της επαγγελματικής δραστηριότητας γύρω από το κατάστημα κράτησης που θα περιλαμβάνει πλέον και δικαστικές αίθουσες, καθώς θα αποτελεί μία φυλακή υποδίκων και όχι καταδίκων και βαρυποινιτών, όπως είχε καταλήξει να είναι ο Κορυδαλλός τα προηγούμενα χρόνια.Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται και το ενδεχόμενο η Διεύθυνση Μεταγωγών της Ελληνικής Αστυνομίας να μεταφερθεί από την Πέτρου Ράλλη και να στεγαστεί στο ίδιο συγκρότημα, ώστε να διευκολυνθούν οι υπηρεσίες στη μεταγωγή των υποδίκων προς και από τα δικαστήρια.

«Το project “Δικαστικό και Σωφρονιστικό Συγκρότημα Αθηνών” είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο έργο που αφενός εκτιμάμε ότι θα ενισχύσει και θα αναβαθμίσει την περιοχή, χωρίς να επηρεάζει σε καμία περίπτωση την κατοικημένη έκταση και τις δραστηριότητες των κατοίκων. Αφετέρου θα πληροί τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και θα εναρμονίζεται πλήρως με τις επιταγές της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ – σε συνδυασμό και με κάποιες άλλες ενέργειές μας- θα αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικότητα το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των κρατουμένων» δήλωσε η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου.

Πηγή: ΑΜΠΕ