«Η πολιτική δίνει το βήμα για να μπορέσεις να βοηθήσεις περισσότερους ανθρώπους»

Με την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων στις βουλευτικές εκλογές από τον ΣΥΡΙΖΑ, ξεχώρισε το όνομα μιας νέας και ήδη διακεκριμένης ακαδημαϊκού, της Διάνας Βουτυράκου.

Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικος Υπολογιστών με Μεταπτυχιακό στην Υπολογιστική Βιοϊατρική. Έχει πληθώρα διακρίσεων στον τομέα της ρομποτικής και έχει ιδρύσει μια ΜΚΟ που έχει υποστηρίξει περισσότερους από 20.000 μαθητές μέχρι σήμερα.

Η Διάνα Βουτυράκου μίλησε στην Ε για την πολιτική και τις επερχόμενες εκλογές, γιατί οι συνομήλικοί της αποστρέφονται την πολιτική και γιατί η Δυτική Αττική έχει πολλές χαμένες ευκαιρίες.

  • Πώς πήρατε την απόφαση να συμμετέχετε στην πολιτική δεδομένου του ακαδημαϊκού βιογραφικού σας;
  • Από 12 περίπου χρονών ασχολούμαι με τη ρομποτική και έχω συμμετάσχει σε πληθώρα διαγωνισμών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ως μαθήτρια αρχικά και ως φοιτήτρια, κριτής ή προπονήτρια έπειτα. Μέσα από την ενασχόληση μου αυτή αντιλήφθηκα την αγάπη μου για τον κλάδο και αποφάσισα να σπουδάσω ρομποτική. Όλα τα χρόνια λοιπόν των σπουδών μου στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου εργαζόμουν παράλληλα σε αυτό το αντικείμενο.

Επιπλέον το 2016 μετά από μία υποτροφία που έλαβα και ταξίδεψα στην Αμερική, δημιούργησα μία ΜΚΟ για να βοηθήσω μαθητές που δεν στάθηκαν ίσως τυχεροί ή δεν έλαβαν τα κατάλληλα ερεθίσματα για να ανακαλύψουν την κλίση τους και να βρουν τι θέλουν να σπουδάσουν ή που επηρεάστηκαν από τα κοινωνικά στερεότυπα που μαστίζουν την κοινωνία μας στην επιλογή σχολής τους. Όταν ιδρύσαμε τη Unique Minds θυμάμαι μας έλεγαν ρομαντικούς και πως δεν θα αλλάξουν δυο 20χρονοι τον τρόπο που σκέφτεται και λειτουργεί η κοινωνία μας. Όμως αυτά τα 7 χρόνια που δραστηριοποιούμαστε, έχουμε βοηθήσει με τις δράσεις μας περισσότερους από 20.000 μαθητές και το 70% των μελών μας πλέον είναι φοιτητές που συμμετείχαν παλαιότερα σε δράσεις μας ως μαθητές, θέλοντας να επιστρέψουν και αυτοί τη βοήθεια που νιώθουν ότι έλαβαν. Έτσι συνειδητοποίησα πόσο αντίκτυπο μπορεί να έχει ο κάθε ένας μας όταν με τις δράσεις του προσπαθεί να συνεισφέρει στην κοινωνία μας. Μια φράση που λέμε συχνά στη Unique Minds είναι : “Ένας καλύτερα ενημερωμένος μαθητής τη φορά, ένας πιο ενεργός φοιτητής στα πανεπιστήμιά μας”.

Για μένα η πολιτική λοιπόν σου δίνει αυτό ακριβώς το βήμα για να μπορέσεις να βοηθήσεις ακόμα περισσότερους ανθρώπους γύρω σου. Οι γονείς μου με μεγάλωσαν με μία βασική αρχή:

“Πραγματικά έξυπνος είναι ο άνθρωπος που είναι χρήσιμος για την κοινωνία” και αυτό προσπαθώ να πράττω σε κάθε μου βήμα και με κάθε απόφαση.

Ταυτόχρονα, από την ολοκλήρωση των σπουδών μου και έπειτα, έχει χρειαστεί να βρίσκομαι εκτός Ελλάδας για τις ανάγκες διαφόρων projects και εταιρειών που έχω εργαστεί στον τομέα της ρομποτικής ιατρικής και της ανάπτυξης αλγορίθμων για ιατρικές εφαρμογές. Πάντοτε όμως επιδιώκω να έχω ως βάση τη χώρα μου, προσπαθώντας να επιστρέψω σε αυτή όσα θεωρώ ότι μου έδωσε όλα αυτά τα χρόνια. Γιατί είχα την τύχη να φοιτώ σε εξαιρετικά δημόσια σχολεία και μέσα από αυτά γνώρισα τη ρομποτική, που αποτελεί έως σήμερα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μου. Σπούδασα επίσης σε ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο που δεν υστερεί σε τίποτα από αυτά που βλέπω στο εξωτερικό παρά την -δυστυχώς- διαρκή κρατική υποχρηματοδότηση του. Ότι έχω καταφέρει μέχρι σήμερα βασίζεται σε ευκαιρίες που άδραξα αλλά και που δημιούργησα σε αυτή τη χώρα και με πονάει να την βλέπω να διανύει τη μία κρίση μετά την άλλη και εμείς οι νέοι να έχουμε ως μονόδρομο το εξωτερικό. Θέλω να νιώσω ότι προσπάθησα να αλλάξω και να βελτιώσω τα πράγματα στην Ελλάδα. Σε αυτό βασίστηκε και η απόφαση μου για τον χώρο της πολιτικής, απόφαση που ξεκίνησε πριν από 1.5 χρόνο όταν αποδέχτηκα την πρόσκληση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να γίνω μέλος του think tank του και συνεχίζεται τώρα με την υποψηφιότητά μου στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Δυτική Αττική.

  • Γιατί με το ΣΥΡΙΖΑ;
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι το κόμμα που θεωρώ πως εκφράζει τα πιστεύω που έχω ως άνθρωπος για ένα κοινωνικό, δημοκρατικό κράτος. Είναι επίσης ένα κόμμα που κατανοεί την αξία της δημόσιας υγείας και δημόσιας παιδείας, των δύο βασικότερων κατά τη γνώμη μου αγαθών μιας δημοκρατικής κοινωνίας. Τα τελευταία χρόνια βιώσαμε αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις του εκπαιδευτικού μας συστήματος με μέτρα όπως η αστυνομία στα πανεπιστήμια, η ελάχιστη βάση εισαγωγής και η παράλληλη μείωση εισακτέων. Από την άλλη, οι υγειονομικοί του δημοσίου στάθηκαν στην πρώτη γραμμή στην υγειονομική κρίση που ήρθε μαζί με την πανδημία του κορονοϊού. Ενώ, λοιπόν, θα έπρεπε το γεγονός αυτό να μας συσπειρώσει σε αγώνες για τη διαρκή βελτίωση της δημόσιας υγείας, το κυβερνών κόμμα αρκέστηκε σε χειροκροτήματα στα μπαλκόνια προχωρώντας άμεσα σε διάλυση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ.

Είναι καιρός να αγωνιστούμε για τη συλλογική, για την πραγματική αριστεία, να παλέψουμε, δηλαδή, ώστε όλοι/ες μαζί να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό για αυτή τη χώρα και θέλω να είμαι μπροστά σε αυτό τον αγώνα, έναν αγώνα για ένα κράτος δικαίου, με ένα κόμμα η πολιτική του οποίου ευθυγραμμίζεται με τους άξονες.

  • Γιατί στην Δυτική Αττική;
  • Η Δυτική Αττική και συγκεκριμένα η Μαγούλα, είναι η περιοχή που εργάζομαι τα τελευταία χρόνια. Περνάω μεγάλο μέρος του χρόνου μου εκεί. Μεγάλο μέρος της παραγωγικής δραστηριότητας της χώρας συμβαίνει στη Δυτική Αττική, ενώ παράλληλα ο τόπος διαθέτει μεγάλη ιστορία. Θέλω επίσης να αναφέρω ότι επικοινωνώ σταθερά με τους μαθητές και τις μαθήτριες της περιοχής μέσω της ΜΚΟ που έχω ιδρύσει, όπου προσπαθούμε, κάθε χρόνο, να βοηθήσουμε μαθητές να βρουν τι θέλουν να σπουδάσουν, παρέχοντας πάντοτε δωρεάν συμβουλευτική και διοργανώνοντας προσομοιώσεις εργαστηρίων διαφόρων αντικειμένων σπουδών. Έχω δει, λοιπόν, μέσα από δράσεις μας, πόση ανάγκη υπάρχει για ενημέρωση, υποστήριξη και παροχή ερεθισμάτων στους μαθητές/τριες των σχολείων της Δυτικής Αττικής, σε αυτά τα κρίσιμα χρόνια που επιλέγουν και σχεδιάζουν το μέλλον τους.
  • Τι έχετε να πείτε σε όσους νέες και νέους δεν συμμετέχουν στην πολιτική και δεν θέλουν ή δεν σκέφτονται να προσέλθουν στις κάλπες;
  • Είμαστε η γενιά που μεγάλωσε μέσα σε αλλεπάλληλες κρίσεις που απομάκρυναν πολλούς/ες από την πολιτική και όξυναν την απαισιοδοξία για το μέλλον. Όταν μπήκαμε στην εφηβεία ξεκίνησε η οικονομική κρίση στενεύοντας τις μετέπειτα επιλογές μας. Ύστερα, όταν βγήκαμε στην αγορά εργασίας ξεκίνησε η υγειονομική κρίση και έπειτα η ενεργειακή και ανθρωπιστική με τον πόλεμο στην Ουκρανία, με όλο και περισσότερους νέους να επιλέγουν να φύγουν για εργασία ή σπουδές στο εξωτερικό. Αυτό, σε συνδυασμό με τον αφήγημα του “όλοι ίδιοι είναι”, αποθάρρυνε την γενιά μου, όχι μόνο να ασχοληθεί με την πολιτική, αλλά και να συνεχίζει να ασκεί το δημοκρατικό της δικαίωμα και να ψηφίζει. Πιστεύω πως η γενιά μας έχει δικαίωμα να ονειρεύεται ένα καλύτερο αύριο. Η απουσία οράματος και ελπίδας είναι κάτι που καταλαβαίνω γιατί υπάρχει, όμως παλεύω και θα παλεύω να το αλλάξω. Η πολιτική συμμετοχή ειναι το όχημα για την αλλαγή. Για την δημιουργία διεξόδου για τα όνειρα. Θα πρέπει να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας, να κατέβουμε στις κάλπες και να δώσουμε το μήνυμά μας, στην όποια Βουλή και την όποια Κυβέρνηση, το μήνυμα του ότι οι νέοι έχουμε φωνή και θα διεκδικήσουμε ένα καλύτερο αύριο εργασιακά, κοινωνικά, δημοκρατικά. Δεν μπορούμε να αφήνουμε και δε θα αφήσουμε στην τύχη ή σε ένα μικρό μέρος του πληθυσμού κάτι τόσο σημαντικό που αφορά εμάς, την κοινωνία μας, το κοινό μας μέλλον.