70% αύξηση στην κυκλοφορία του βρετανικού στελέχους

Με νέα αύξηση των νοσηλευομένων με λοίμωξη Covid-19 στα νοσοκομεία της χώρας, και ιδίως σε εκείνα της Αττικής, συνοδεύτηκε όπως ήταν αναμενόμενο, η χθεσινή, πρώτη ημέρα της εφαρμογής του Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης στο ΕΣΥ λόγω της επιδημίας κορωνοϊού.

Επιπλέον 403 εισαγωγές ασθενών λόγω κορωνοϊού ολοκληρώθηκαν το περασμένο 24ωρο, με τις 229 να αφορούν πολίτες και νοσοκομεία του λεκανοπεδίου. Σε όλη τη χώρα νοσηλεύονται πλέον 3.223 ασθενείς με λοίμωξη λόγω κορωνοϊού, εκ των οποίων περίπου οι μισοί, 1.581, βρίσκονται στα νοσηλευτικά ιδρύματα του λεκανοπεδίου.

Σχεδόν 70% αύξηση στην κυκλοφορία του βρετανικού στελέχους

Αυτό που ξεχωρίζει στην επιδημιολογική έκθεση εκτός από τη σημαντική αύξηση των διασωληνωμένων που το τελευταίο διάστημα κάνουν «άλματα» από μέρα σε μέρα, είναι τα δεδομένα από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2.

Ιδιαίτερα ανησυχητική χαρακτηρίζεται η αυξημένη κυκλοφορία των μεταλλάξεων του κορωνοϊού σε όλη την χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε κατά την προχθεσινή ενημέρωση ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και ανακοινώθηκαν και επίσημα από τον ΕΟΔΥ.

Ευρύτατη είναι, όπως φαίνεται, η διασπορά που παρουσιάζει η βρετανική μετάλλαξη στο μεγαλύτερο τμήμα της επικράτειας με 1.667 στελέχη, αφού θετικά δείγματα σημειώνονται σε 38 Περιφερειακές Ενότητες (δηλαδή το 1/3 της χώρας), με προεξάρχουσες την Αττική (1.006 στελέχη συνολικά), την Θεσσαλονίκη (200), το Ηράκλειο (116), το Ρέθυμνο (46) και το Λασίθι (30) της Κρήτης, την Λάρισα (28), την Αχαΐα (22), την Κοζάνη (21), και την Εύβοια (12).

Ενδεικτικό της έξαρσης, αλλά και της υψηλής μεταδοτικότητας που παρουσιάζει η συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι ότι στις 25 Φεβρουαρίου, ο αντίστοιχος αριθμός στελεχών περιοριζόταν στα 990, καταγράφοντας, συνεπώς, αύξηση της τάξης του 68,4% μέσα σε μόλις μία εβδομάδα.

Την ίδια στιγμή, την αγωνία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας εντείνει και η ταυτοποίηση άλλων 21 κρουσμάτων με το στέλεχος της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης. Συνολικά στη χώρα έχουν εντοπιστεί 48, εκ των οποίων τα 41 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, 2 στην Π.Ε. Ιωαννίνων και 5 στην Περιφέρεια Αττικής.

#pressgreece

#ΑΤΤΙΚΗ