Για «Απόσταση από τους πολίτες» της Δημοτικής Αρχής Δήμου Ελευσίνας έκανε λόγο ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Παπαγιάνναρος, ενώ και ο ίδιος έλαβε απόσταση από τον συνδυασμό της Διοίκησης του Δημάρχου Αργύρη Οικονόμου, υποβάλλοντας ταυτόχρονα δήλωση ανεξαρτητοποίησης και παραίτηση από την θέση του Αντιδημάρχου.

Κατά την τοποθέτηση του στην 40η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ελευσίνας, ο ανεξάρτητος πλέον δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Παπαγιάνναρος, παρέθεσε σειρά από λόγους της παραίτησης και ανεξαρτητοποίησής του, οι οποίοι αναφέρονται ευρύτερα στην διοίκηση Δήμου Ελευσίνας.

«Οι προκλήσεις του σήμερα απαιτούν στοχοθεσία, πολιτική βούληση και πρωτοπορία
μέσα σε ένα συνεχές δημοκρατικής αλληλεπίδρασης με τους πολίτες» τόνισε ο Δημήτρης Παπαγιάνναρος.

“Σήμερα -μετά από 3 χρόνια και 3 μήνες από την ημέρα που ανέλαβε τα ηνία της πόλης η παρούσα διοίκηση του δήμου Ελευσίνας- πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε ένα αρκετά ώριμο χρονικό σημείο κατά το οποίο μπορούμε να κάνουμε μια ψύχραιμη ανάγνωση, σχετικά με αυτό το έως τώρα αποτέλεσμα.
Και αυτό θεωρώ, ότι πρέπει να γίνεται συγκριτικά με τις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν στους κατοίκους από τη δημοτική αρχή και όχι συγκριτικά με τα πεπραγμένα προηγούμενων δημοτικών αρχών.
Οι σκέψεις μου, αλλά και οι προβληματισμοί -τους οποίους μοιράζονται μαζί μου καθημερινά αρκετές συμπολίτισσες και αρκετοί συμπολίτες μας- με οδηγούν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ των προσδοκιών που δημιουργήσαμε και του αποτελέσματος. Γιατί οι πολίτες κρίνουν εκ του αποτελέσματος.
Υπάρχει απόσταση στην καθημερινότητα, στη διαβούλευση – στην επικοινωνία με τους πολίτες, στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στον στρατηγικό σχεδιασμό, στη νοοτροπία και το μοντέλο διοίκησης, μα πάνω απ’ όλα στη στοχοθεσία της ηγεσίας”.

“Απόσταση από τους πολίτες!”

Υπάρχει απόσταση από την καθημερινότητα, επεσήμανε ο Δ. Παπαγιάνναρος αναφερόμενος στην διοίκηση του Δήμου Ελευσίνας. Γιατί για ακόμα μία φορά αντιληφθήκαμε την καθημερινότητα ως μία διεκπεραιωτική διαδικασία που άπτεται της καθαριότητας και συντήρησης του πρασίνου.
• Καθημερινότητα σημαίνει σχεδιασμός, στοχοθεσία και υλοποίηση, σε ότι αφορά τις συνθήκες υπό τις οποίες οι κάτοικοι κινούνται στην πόλη.
• Η καθημερινότητα πρέπει να συνάδει με την προσβασιμότητα, ειδικά των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.
• Με τον σεβασμό στο δημόσιο χώρο και τις στοχεύσεις για διόγκωση του προς όφελος των πολιτών.
• Με τον εξωραϊσμό σημείων τα οποία έχουν την ατυχία να μην θεωρούνται σημαντικά επειδή δεν αποτελούν κεντρικό σημείο.
• Με τη συνεργασία συλλογικοτήτων και φορέων που σκοπό έχουν την προστασία του περιβάλλοντος. Που από κοινού θέτουν στόχους μείωσης του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος.
Υπάρχει απόσταση γιατί η δημοτική αρχή δεν χρησιμοποίησε τη διαβούλευση ως εργαλείο της διοίκησής της. Είτε μέσω φυσικής παρουσίας, είτε μέσω ηλεκτρονικής συμμετοχής των πολιτών, η διαβούλευση μας δίνει το πλεονέκτημα να καταγράψουμε τις πραγματικές ανάγκες των συμπολιτών μας. Μας δίνει τη δυνατότητα να ιεραρχήσουμε τα προβλήματα της πόλης ανάλογα με το βαθμό σημαντικότητας που τους δίνουν οι συμπολίτες μας.
Μας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε μία ουσιαστική, αμφίδρομη επικοινωνία, κάνοντας τους συμπολίτες μας συμμέτοχους στις αποφάσεις μας.
Υπάρχει απόσταση γιατί η δημοτική αρχή επέλεξε να μην ασχοληθεί με το κρίσιμο ζήτημα της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών και της δημιουργίας ψηφιακών υποδομών. Και εδώ προκύπτουν 2 βασικοί άξονες:
• Ο πρώτος που αφορά τα πληροφοριακά συστήματα του Δήμου για τα οποία πρέπει να επιδιώκουμε το διαρκή εκσυγχρονισμό τους και η αποτελεσματική τους ενοποίηση, με ουσιαστικό στόχο η διοίκηση να μπορεί ανά πάσα στιγμή να έχει συνολική πληροφορία για όλες τις ανοικτές εργασίες, το βαθμό ολοκλήρωσης τους και πολλά ακόμη.
• Και ο δεύτερος, ο οποίος αφορά τις υποδομές και τις εργασίες οι οποίες θα θέσουν τις βάσεις, ώστε ο Δήμος μας, κάποια στιγμή να ενταχθεί στο δίκτυο έξυπνων πόλεων. Με στόχο να μπορούμε να πετύχουμε την αποτελεσματικότερη κυκλοφορία και στάθμευση στην πόλη μας, να ελέγχουμε και να ρυθμίζουμε απομακρυσμένα την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στα δημόσια κτίρια, να ενημερωνόμαστε άμεσα για τα δεδομένα ακραίων καιρικών φαινομένων, μα και άλλα πολλά.
Υπάρχει απόσταση γιατί η δημοτική αρχή δεν επιχείρησε να σχεδιάσει στρατηγικά το μέλλον της πόλης, αγνοώντας, ότι το δυνατότερο εργαλείο που διαθέτει, είναι αυτό της πολεοδόμησης. Τη στιγμή μάλιστα, όπου έχει παρέλθει το διάστημα της πενταετίας από την τελευταία αναθεώρηση του γενικού πολεοδομικού σχεδίου. Επιλέγει να θέτει το ζήτημα ad hoc, μόνο όταν οι εξελίξεις την πιέζουν.
Υπάρχει απόσταση γιατί όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν αξιοποιήθηκαν -ως όργανα- το συμβούλιο δημοτικής κοινότητας Ελευσίνας και το συμβούλιο δημοτικής κοινότητας Μαγούλας. Δεν έγινε προσπάθεια ουσιαστικής συνεργασίας και αξιοποίησης των δυνατοτήτων 18 εκλεγμένων συμπολιτών μας -ανεξαρτήτως παράταξης- με αποτέλεσμα να χάσουμε τεράστιες δυνάμεις ανθρωπίνων πόρων που τόσο ανάγκη έχει η πόλη.
Από όλα αυτά που ανέφερα, προκύπτουν πολλά «γιατί». Και είμαι βέβαιος πως θα προκύψουν πολλά περισσότερα «επειδή». Ανοίγοντας σας τη δική μου σκέψη, θα καταθέσω τα 2 δικά μου «επειδή».
1. Το πρώτο αφορά στην απουσία του στρατηγικού σχεδιασμού και της μακροπρόθεσμης στοχοθεσίας που πρέπει να έχει η ηγεσία και συνολικότερα η διοίκηση του δήμου. Αυτό το οποίο ονομάζουμε συχνά με μία λέξη ως όραμα και βάλλεται από συγκεκριμένες φωνές με ειρωνεία και απαξία. Πρόκειται για αυτό το οποίο σχεδιάζει την καθημερινότητα των επόμενων γενεών και όχι την πορεία των επόμενων εκλογών.
2. Το δεύτερο είναι η απουσία της έννοιας της ομαδικότητας , από κάθε ένα στάδιο της διοίκησης του Δήμου Ελευσίνας. Όλα τα πετυχημένα παραδείγματα συλλογικοτήτων που πέτυχαν, συνοδεύονται από μία
συμπαγή και πραγματική ομάδα.
Μία τέτοια ομάδα, μια συμπαγής και πραγματική ομάδα θα έπρεπε:
• να διέπεται από κοινές αρχές και αξίες και όχι να συνηγορεί σε ένα απλό «αντί»
• να τάσσεται υπέρ του λειτουργήματος και όχι της εξυπηρέτησης
• να σχεδιάζει για το κοινό συμφέρον και όχι να διαχειρίζεται μικρά συμφέροντα των λίγων
• να συναποφασίζει για τα σημαντικά και τα πιο ασήμαντα, για τα δυσάρεστα αλλά και για τα ευχάριστα και
όχι να είναι απλά προνομιακός λήπτης πληροφοριών ειλημμένων αποφάσεων
• να έχει ηγεσία με ευήκοα ώτα στη αντίθετη άποψη και όχι ηγεσία με δυσανεξία σε κάθε τι διαφορετικό
• να έχει ηγεσία που συνθέτει δυνάμεις, μακριά από συγκεντρωτισμούς, που να μην διαιρεί
Όλα τα παραπάνω με οδήγησαν στο να πάρω την απόφαση να ανεξαρτητοποιηθώ από την παράταξη της δημοτικής αρχής και ως εκ τούτου να παραιτηθώ από τη θέση του Αντιδημάρχου Τουριστικής Ανάπτυξης & Διεθνών Σχέσεων που υπηρέτησα χωρίς οικονομικές απολαβές τα 2 τελευταία χρόνια”.

“Θα συνεχίσω…”

Τέλος, με νόημα για το μέλλον για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, ο Δημήτρης Παπαγιάνναρος επεσήμανε ότι “Θα συνεχίσω να απελευθερώνω όλες τις δημιουργικές μου δυνάμεις για το συνολικό καλό της πόλης, επιχειρώντας παράλληλα να αποδείξω ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ο βασικός μοχλός ανάπτυξης και προκοπής ενός τόπου. Για την επόμενη μέρα της γενιάς μου, για την επόμενη μέρα των κατοίκων του τόπου μας. Και αυτό είναι χρέος όλων μας.
Οι προκλήσεις του σήμερα απαιτούν στοχοθεσία, πολιτική βούληση και πρωτοπορία μέσα σε ένα συνεχές δημοκρατικής αλληλεπίδρασης με τους πολίτες.
Οι προκλήσεις του σήμερα απαιτούν σχέδιο για την επίλυση των προβλημάτων της πόλης και όχι μπαλώματα όποτε γίνεται κριτική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Αν δεν απαντήσουμε ολοκληρωμένα στις προκλήσεις του σήμερα, δεν μπορούμε να είμαστε έτοιμοι για τις προκλήσεις του αύριο. Χάθηκε μια ευκαιρία για τον Δήμο μας, αλλά το τρένο συνεχίζει και πρέπει να συνεχίσει αφήνοντας πίσω κατεστημένα, λογικές μικροσυμβιβασμών, ματαιοδοξίες & αλαζονείες.
Δεν είναι στη λογική μου, να κάνω οριζόντια κριτική. Όμως, έχει κουράσει τη γενιά μου, αλλά και το σύνολο της κοινωνίας, ο συμβιβασμός με τη μετριότητα. Και αυτό δεν μας αξίζει!
Πρέπει να κατανοήσουμε και να δείξουμε στις συμπολίτισσες και τους συμπολίτες μας, πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι μία κατάσταση κατά την οποία είμαστε συνεπείς σε σειρά κοινωνικών γεγονότων και σε μία καθημερινότητα παθητικής διαχείρισης.
Να δείξουμε πως η τοπική αυτοδιοίκηση είναι μια βαθιά απελευθερωτική δραστηριότητα η οποία συνδέεται με ιδέες, δημιουργία και υλοποίηση σχεδίου που συνδιαμορφώνεται με τους πολίτες, για τους πολίτες.
Πως θα γίνουν λοιπόν πράξη όλα αυτά;
Με δουλειά, με ομαδικότητα, με εμπειρία σχέδιο και με όραμα.
Με πίστη σε μία ενωμένη ομάδα. Πίστη στις δυνατότητες του τόπου μας. Πίστη στην ευκαιρία που όχι απλά δικαιούται η πόλη, αλλά πάνω από όλα αξίζει”.