Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση του Γ’ Τμήματος, οι επίμαχες διατάξεις των Ν. 4623/2019 και 4625/2019 «παραβιάζουν τα δικαιώματα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, καθώς και τις αρχές της ελεύθερης και ανόθευτης εκδήλωσης της λαϊκής θέλησης, ως έκφρασης της αρχής της λαϊκής κυριαρχίας και της ισότητας των όρων του εκλογικού ανταγωνισμού».

Το θέμα αναδεικνύει η παράταξη της Ρένας Δούρου αλλά απασχολεί ιδιαίτερα και την αντιπολίτευση στον Δήμο Μεγαρέων, όπου σε πολλές αποφάσεις όπου το Δημοτικό Συμβούλιο διαφωνεί, μια απόφαση της διοίκησης εγκρίνεται από την οικονομική επιτροπή.

“Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όσες Περιφερειακές και Δημοτικές Αρχές αποτελούσαν μειοψηφία στα αντίστοιχα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια βάσει των αποτελεσμάτων των εκλογών του Μαΐου του 2019, με τους Νόμους της Ν.Δ. απέκτησαν πλειοψηφία στις Οικονομικές Επιτροπές και στις άλλες Επιτροπές, τονίζεται στην ανακοίνωση του συνδυασμού “Δύναμη Ζωής”. Γεγονός που συνεπάγεται την καταπάτηση κάθε έννοια σεβασμού της λαϊκής ετυμηγορίας και δημοκρατίας, μαρτυρώντας ότι η Κυβέρνηση βάζει τις μικροκομματικές σκοπιμότητες πάνω από τις δημοκρατικές διαδικασίες. Πάνω από την βούληση των πολιτών.

Άραγε ο λαλίστατος Περιφερειάρχης Αττικής κ. Πατούλης, που όλο το προηγούμενο διάστημα στρεφόταν με δριμύτητα κατά της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που νομοθέτησε την απλή αναλογική, θα απολογηθεί για την μέχρι τώρα στάση και τις δηλώσεις του, μετά την απόφαση του Γ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας που κρίνει αντισυνταγματικές διατάξεις που νομοθέτησε η πολιτικά ομογάλακτη του Κυβέρνηση της Ν.Δ.;

Η μέχρι σήμερα στάση του, με την απαξίωση της δημοκρατικής λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, προδικάζει αρνητικά. Τόσο ο κ. Πρωθυπουργός όσο και ο κ. Περιφερειάρχης μοιράζονται την ίδια απέχθεια προς τη Δημοκρατία, την απλή αναλογική και μια Τοπική Αυτοδιοίκηση στην οποία πρέπει να αποτυπώνεται πιστά η εκλογική βούληση των πολιτών”.