Τα εγκαίνια του ΚΕΠ Υγείας, ενός σημαντικού θεσμού πρόληψης σε θέματα υγείας, ήταν ο σκοπός της παρουσίας του Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη στα Άνω Λιόσια, το απόγευμα της Τρίτης και 13 Δεκεμβρίου 2022. Όμως η πραγματικά σημαντική είδηση ήταν η δέσμευση του Περιφερειάρχη ότι η Περιφέρεια θα χρηματοδοτήσει, μέσω του νέου ΕΣΠΑ, την ανέγερση Κέντρου Υγείας αστικού τύπου στα Άνω Λιόσια, ικανοποιώντας ένα πάγιο και διαχρονικό αίτημα του Δήμου Φυλής.

Τα Κέντρα Υγείας Αστικών Περιοχών έχουν σκοπό να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού σε Πρωτοβάθμια Περίθαλψη και Κοινωνική Φροντίδα, στα μεγάλα αστικά κέντρα. Η λειτουργία τους σε αστικές περιοχές αποτελεί ανάσα για τα νοσοκομεία, καθώς συμβάλλει στην αποσυμφόρησή τους, μειώνοντας σημαντικά τον όγκο εργασίας, σε επίπεδο επειγόντων περιστατικών και τακτικών ιατρείων και εργαστηρίων. Στα Κέντρα Υγείας λειτουργούν επίσης Μονάδες Βραχείας Νοσηλείας, αλλά και μικροεπεμβάσεων.

Κατά τα άλλα, ο Περιφερειάρχης εκθείασε το έργο του Δήμου Φυλής στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης, αλλά και τη συνεργασία του με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών πόλεων.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο λογισμικό που χρησιμοποιούν τα ΚΕΠ υγείας για την πρόληψη, το οποίο στηρίζεται στις προδιαγραφές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). «Με τα ΚΕΠ Υγείας μπορούν να μειωθούν οι θάνατοι από σοβαρά νοσήματα όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, του τραχήλου της μήτρας, του μαστού, του προστάτη, ο καρδιοαγγειακός κίνδυνος, το ανεύρυσμα αορτής, το μελάνωμα, η κατάθλιψη, η άνοια, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ( ΧΑΠ)  και η οστεοπόρωση», σημείωσε και πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό που ο Δήμος Φυλής αξιοποιεί αυτές τις δυνατότητες προς όφελος των δημοτών του».

«Θα συνεχίσουμε να φροντίζουμε για την υγεία των δημοτών μας. Πρόσφατα ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Αντωνόπουλος με ενημέρωσε ότι σύντομα θα εφαρμόσουμε πρόγραμμα τηλεϊατρικής στο Δήμο μας, ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε θέματα υγείας, χωρίς να μετακινούνται οι συνδημότες μας από το σπίτι τους ή τη δουλειά τους», τόνισε ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς, ενώ ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Αντωνόπουλος πρόσθεσε ότι η Κοινωνική Υπηρεσία θα εξακολουθήσει να αναπτύσσει τις υπηρεσίες υγείας προς τους δημότες.

Την τελετή εγκαινίων τέλεσε ο Μητροπολίτης Ιλίου κκ Αθηναγόρας, στη συμβολή του οποίου, αλλά και της Εκκλησίας, γενικότερα, στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος. Παρευρέθηκε και ο βουλευτής Ευάγγελος Λιάκος, ενώ μήνυμα απέστειλε ο Υφυπουργός Γιώργος Κώτσηρας.

Παρευρέθηκαν επίσης Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι Νομικών Προσώπων, Αναπλ. Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι Φυλής καθώς και οι εργαζόμενοι των Κοινωνικών Δομών του Δήμου.