Την προγραμματική σύμβαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, για τις μελέτες αναβάθμισης του χώρου στο Αστεροσκοπείο Κρυονερίου, στην Κορινθία, υπέγραψε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας στα γραφεία της Π.Ε. Κορινθίας, στην Κόρινθο.

Η εν λόγω σύμβαση, ύψους 105.000 ευρώ -την οποία εκ μέρους του ΕΑΑ υπέγραψε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του εν λόγω φορέα καθηγητής Μανώλης Πλειώνης- έχει ως αντικείμενο τις μελέτες ωρίμανσης και τα τεύχη δημοπράτησης για την ανέγερση κτηρίου πολλαπλών χρήσεων στον χώρο του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου. Στην ίδια σύμβαση μετέχουν επίσης το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης και η Αναπτυξιακής Μεσσηνίας Α.Ε. ΑΟΤΑ.

Σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Π. Νίκας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η Περιφέρεια διακρίνει στην εν λόγω επιστημονική υποδομή, όχι μόνο τις αξιοσημείωτες επιδόσεις σε πρωτοποριακές έρευνες σχετικά με τη σελήνη, αλλά και ένα εκπαιδευτικό κέντρο που θα είναι επισκέψιμο από σχολεία απ’ όλη την Πελοπόννησο.

Ακόμα, ο περιφερειάρχης υπέγραψε σήμερα στην Π.Ε. Κορινθίας εργολαβικό συμφωνητικό ύψους 205.742,72 ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών στο οδικό δίκτυο της περιοχής του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης.

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου συναντήθηκε στην Π.Ε. Κορινθίας με τον δήμαρχο Κορινθίων Βασίλη Νανόπουλο, με τον οποίον συζήτησε, μεταξύ άλλων, για το περιβαλλοντικό πάρκο που θα δημιουργηθεί εκατέρωθεν της μετρικής σιδηροδρομικής γραμμής. Συζητήθηκε επίσης και το γήπεδο στον Συνοικισμό, για το οποίο ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι εφόσον εξασφαλίσει ο δήμος τον χώρο η Περιφέρεια θα διαθέσει τα χρήματα για την κατασκευή του. Τέλος, ο περιφερειάρχης επαναβεβαίωσε το ενδιαφέρον της Περιφέρειας να συνδράμει την Μικρασιατική Στέγη Κορίνθου στην κατασκευή μουσείου.

Στη συνέχεια, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Βέλου Βόχας Αννίβα Παπακυριάκο, με τον οποίον συζήτησε θέματα σχετικά με την υδροδότηση, τους καθαρισμούς ρεμάτων και το δημοτικό οδικό δίκτυο, ενώ αναφορικά με την μελέτη ανάπλασης παραλιακής ζώνης ο περιφερειάρχης πρότεινε να υπάρξει προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και δήμου για την από κοινού μελέτη του εν λόγω έργου.

Τέλος, σε συνάντησή του με την πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Περαχώρας, ο περιφερειάρχης συζήτησε για την προοπτική λειτουργίας λαογραφικού μουσείου στο κτήριο του πρώην Δημοτικού Σχολείου, σημειώνοντας ότι εφόσον ο σύλλογος έλθει σε συνεννόηση με τον δήμο για την παραχώρηση της χρήσης του εν λόγω χώρου, η Περιφέρεια θα βοηθήσει στην διαμόρφωσή του σε μουσείο.

#ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

#pressgreece