Την επισκευή και την εικαστική παρέμβαση στην οποία πρόκειται να προχωρήσει ο Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας ΑΕ σε δύο κτίρια του παραλιακού μετώπου της πόλης, παρουσίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Λ.Ε. ΑΕ κ. Απόστολος Καμαρινάκης σε εκπροσώπους του τοπικού Τύπου, σήμερα Δευτέρα, 1η Ιουνίου 2020.

Ο κ. Καμαρινάκης υποδέχτηκε του δημοσιογράφους στα γραφεία του Οργανισμού και τους ενημέρωσε αναλυτικά για την πρόθεση του Ο.Λ.Ε. ΑΕ να αναδείξει το παραλιακό μέτωπο της Ελευσίνας στους χώρους αρμοδιότητάς του.

Πιο συγκεκριμένα ο Ο.Λ.Ε. ΑΕ θα προβεί σε μια σειρά ενεργειών όπως  εγκατάσταση free wifi, διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων με “έξυπνα” παγκάκια, βελτίωση του φωτισμού με αντικατάσταση των παλαιών λαμπτήρων με σύγχρονους εξοικονόμησης ενέργειας τύπου led, νέα καλαθάκια απορριμμάτων κλπ ώστε να γίνει πιο προσιτή και ευχάριστη η προσέγγιση των κατοίκων της Ελευσίνας και ιδίως της νεολαίας στο θαλάσσιο μέτωπο της πόλης τους.

Ο κ. Καμαρινάκης έχει ήδη διαβεβαιώσει την Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Ελευσίνα– Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021 κ. Δέσποινα Γερουλάνου κατά την πρόσφατη συνάντησή τους ότι  ο ΟΛΕ θα συμβάλει με τους χώρους που διαθέτει, σε όσα του ζητηθούν από την Πολιτιστική Πρωτεύουσα προκειμένου η Ελευσίνα να οργανώσει την καλύτερη δυνατή παρουσία στις εκδηλώσεις που θα γίνουν.

«Το μεγαλύτερο κομμάτι της Χερσαίας Λιμενικής Ζώνης που δεν χρησιμοποιείται για λιμενικές εργασίες έχει ήδη παραχωρηθεί στον Δήμο Ελευσίνας με απόφαση του Δ.Σ. του Ο.Λ.Ε. ΑΕ και την έγκριση του ΤΑΙΠΕΔ και απομένουν οι σύμφωνες γνώμες των συναρμοδίων υπηρεσιών προκειμένου και τυπικά να υλοποιηθεί ο εν λόγω αποχαρακτηρισμός της ΧΖΛ.» ανέφερε ο κ. Καμαρινάκης κατά τη σημερινή παρουσίαση.

Η σχεδιαζόμενη δημιουργική αναμόρφωση των δύο κτιρίων αφορά την δημιουργία graffity στους εξωτερικούς τοίχους και αποτελεί μία εικαστική αφήγηση με σύγχρονη ματιά και αναφορές στην ιστορία και τα αρχαία σύμβολα της Ελευσίνας σε συνδυασμό με τη θάλασσα.

Συγκεκριμένα, οι εργασίες ανάδειξης αφορούν:

  • Το παλαιό μικρό πέτρινο περίπτερο που βρίσκεται στη θέση πρώην “Φονιάς” και σήμερα στέκει εγκαταλελειμμένο και αναξιοποίητο. Ο οικίσκος θα διαμορφωθεί κατάλληλα και οι εξωτερικοί τοίχοι θα αποτελέσουν τον καμβά για τοιχογραφία. Το κτίριο σχεδιάζεται να λειτουργήσει ως περίπτερο πληροφόρησης (info kiosk), όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να βρει πληροφοριακό υλικό για το λιμάνι και για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που προγραμματίζεται να διοργανωθούν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2021.
  • Το κτίριο που βρίσκεται στην είσοδο της προβλήτας της πρώην Αμερικανικής Βάσης, το οποίο θα εμπλουτιστεί με τοιχογραφίες που θα κοσμούν τις εξωτερικές όψεις του. Το κτίριο σήμερα αποτελεί εστία μόλυνσης και εγκατάλειψης.

 

Σημειώνεται ότι οι εργασίες και στα δυο κτίρια αφορούν αποκλειστικά και μόνο στην επισκευή τους και στην αποκατάστασή τους στην αρχική τους υπόσταση, χωρίς καμμία αρχιτεκτονική επέκταση ή παρέμβαση παρά μόνο την ζωγραφική στην τοιχοποιία τους.

Η εικαστική πρόταση ανήκει στο δημιουργικό της εταιρείας Pi-o Creative Lab, που έκανε και την παρουσίαση.

Ακολούθησε ξενάγηση των εκπροσώπων του Τύπου από τον κ. Καμαρινάκη στο παραλιακό μέτωπο της Ελευσίνας όπου βρίσκονται τα δύο κτίρια.