Ανακοινώσεις σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας θα κάνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, στη 1.30 μ.μ., στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, όπως έκανε γνωστό το Μέγαρο Μαξίμου.

Στις 7 μ.μ. ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραχωρήσει συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

Μ. Δερμιτζάκης: Το λιανεμπόριο να ανοίξει με κάτω από 1.000 κρούσματα

Ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το λιανεμπόριο πρέπει να ανοίξει αν καταγράφονται κάτω από 1.000 κρούσματα κορωνοϊού τη μέρα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, προειδοποίησε ότι «από τη στιγμή που συζητάμε να ανοίξουν τα μαγαζιά λιανικής, θεωρώ ότι το σταδιακό άνοιγμα μπορεί να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θέλουμε».

«Αν ανοίξουμε το ένα τρίτο ων δραστηριοτήτων, φοβάμαι να έχουμε μεγαλύτερους συνωστισμούς από το να τα ανοίξουμε όλα» εξήγησε και επεσήμανε ότι «και τα εμπορικά μπορεί να ανοίξουν, από πλευράς ελέγχου είναι πιο εύκολα τα εμπορικά, μπορούμε να ελέγξουμε πόσοι μπαίνουν».

Την Κυριακή, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, σημείωσε ότι εντός της εβδομάδας, ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων, θα συζητηθεί το άνοιγμα των υπόλοιπων καταστημάτων.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Παπαθανάσης δήλωσε ότι πέρα από το άνοιγμα των εποχικών καταστημάτων με χριστουγεννιάτικα είδη, δεν έχουν αποφασιστεί οι ημερομηνίες για τα υπόλοιπα, ωστόσο όπως είχε γίνει και στο πρώτο lockdown, θα ακολουθήσουν κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία.

Στο μεταξύ, τον προβληματισμό και την ανησυχία της κυβέρνησης και των επιστημόνων για την πανδημία στη χώρα εξέφρασε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ζητώντας παράλληλα λίγο υπομονή ακόμα από όλους τους πολίτες.

Το δεύτερο επιδημικό κύμα μετά από τέσσερις εβδομάδες lockdown «χαμηλώνει» μεν αλλά με αργό ρυθμό.

(φωτο: INTIME, πηγή )