Σύσκεψη με τον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Σπυρίδων Κοκκινάκη έγινε με θέμα την αντιμετώπιση των συνεπειών της πυρκαγιάς, που ξέσπασε στις 20 Μαΐου του 2021 και έπληξε τις περιοχές Μεγάρων, Αλεποχωρίου στα Γεράνεια Όρη.

Στη σύσκεψη συμμετείχανο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Αναστάσιος Καλπαξίδης,  ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Θ. Μπούρας, η Δασάρχης Μεγάρων, Σόνια Φράγκου, ο Διευθυντής Δασών Δυτικής Αττικής, Χρήστος Γκάτσης, ο Διευθυντής Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών Αττικής, Γεράσιμος Παπαγεωργίου καθώς και η Διευθύντρια Αναδασώσεων Αττικής, Ιωάννα Βέρδη.Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στο πλαίσιο επίσπευσης των ενεργειών των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών, ο κος Μπούρας ήρθε σε επικοινωνία με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά καθώς και με τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Λευτέρη Κοσμόπουλο.

Στην περιοχή κάηκε εκτός των άλλων, σχεδόν ολοκληρωτικά, ένα πανέμορφο υψηλό δάσος Πεύκης που δρούσε ως απόλυτη προστατευτική ομπρέλα προστατεύοντας σχεδόν απόλυτα το υποκείμενο χαλαρό δασικό έδαφος από επιφανειακές, αυλακωτές. Χαραδρωτικές και πρανικές διαβρώσεις και ολισθήσεις, ενώ ρύθμιζε τις ισχυρές βροχοπτώσεις αποσβένοντας την πλημμυρική επικινδυνότητα της περιοχής. Το χαλαρό έντονα περατό δασικό έδαφος απορροφούσε μεγάλες ποσότητες νερού μειώνοντας τις πλημμυρικές αιχμές και αυξάνοντας σημαντικά τα υπόγεια νερά της περιοχής.

Από την συζήτηση επιβεβαιώθηκε η άμεση ανάγκη υλοποίησης έργων στην καμένη περιοχή, που προσδιορίζονται σε ορεινά υδρονομικά αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά.

Με βάση τα ανωτέρω, έχει ανατεθεί στην Δ/νση Αναδασώσεων Αττικής η σύνταξη σχετικής μελέτης ορεινών υδρονομικών έργων – αντιδιαβρωτικά (κορμοφραγματα , κορμοδέματα κλπ) και έργων ανάσχεσης.

Πέραν των ανωτέρω έργων, απαιτούνται και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, για την προστασία των κατοικουμένων περιοχών τα οποία θα πραγματοποιηθούν με σύναψη προγραμματικής σύμβασης από το ΥΠΕΝ με την περιφέρεια Αττικής.

Mετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο κος Μπούρας μετέβη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας όπου συναντήθηκε με τον Υφυπουργό, Γιώργο Αμυρά, για να συζητήσουν και διά ζώσης τους τρόπους επίλυσης των προβλημάτων που προκάλεσε η πυρκαγιά στην περιοχή Μεγάρων, Αλεποχωρίου.

Ο Υφυπουργός κατανοώντας την κρισιμότητα της κατάστασης, αλλά και την τεράστια περιβαλλοντική ζημιά που υπέστη η περιοχή, σε συνέχεια του με αριθ. πρωτ. 68935/9.6.2021 εγγράφου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής (επισυναπτόμενο 1), ενέκρινε την πίστωση (επισυναπτόμενο 2) για υποστηρικτικές εργασίες σύνταξης μελέτης ορεινών αντιδιαβρωτικών έργων αποκατάστασης, στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές Μεγάρων, Αλεποχωρίου στα Γεράνεια Όρη.

Στη συνέχεια ο κος Μπούρας, συζήτησε όλα τα παραπάνω και με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνο Σκρέκα, προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συντόμευση στην υλοποίηση της αντιπλημμυρικής θωράκισης της πληγείσας περιοχής.