Στην νέα Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας εκλέχθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου του κόμματος, ο πολιτευτής ΝΔ και πρώην Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ), Ανδρέας Τσώκος, και μιλήσαμε σχετικά για αυτό.

Πώς αποφασίσατε να συμμετέχετε στην Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας; Τι σημασία έχει ο ρόλος που έχετε ως νέο μέλος της Πολιτικής Επιτροπής

Βιώνουμε μια περίοδο που η Δυτική Αττική βρίσκεται για μια σειρά από λόγους στο προσκήνιο. Η Νέα Δημοκρατία δίνει σημαντική έμφαση στη φωνή των τοπικών κοινωνιών και ευελπιστώ να είμαι μια παραγωγική φωνή, που θα συνεισφέρει σημαντικά στην ανάδειξη των αναγκών της Δυτικής Αττικής. Για πολλά χρόνια η περιοχή έμοιαζε με την εγκαταλελειμμένη πίσω αυλή της Αττικής, ωστόσο τα τελευταία τρία χρόνια υλοποιούνται βήματα, που περιμέναμε επί δεκαετίες. Είμαι αισιόδοξος πως και με τις δικές μου δυνάμεις, θα μπορέσω να προσφέρω λύσεις στα προβλήματα των συμπολιτών μας.

Σε τι σημείο βρίσκεται σήμερα το κόμμα της ΝΔ δεδομένου ότι έχουν περάσει τρία χρόνια από τις εθνικές εκλογές, έχει περάσει η πανδημία, οικονομικά ο πληθωρισμός ανεβαίνει και υπάρχουν και οι διεθνείς κρίσεις όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κλιματική αλλαγή;

Είναι προφανές πως ολόκληρη η Ευρώπη δέχεται σημαντικές πιέσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ η Κυβέρνηση έχει κληθεί να διαχειριστεί αλλεπάλληλες κρίσεις. Φαντάζεστε τι θα γίνονταν εάν δεν υπήρχε αυτή η Κυβέρνηση; Κάντε την αντιπαραβολή των προσώπων. Είμαστε σε μια δύσκολη περίοδο, ωστόσο η Κυβέρνηση αυτή έχει μια συνέπεια και μια ευελιξία που περιορίζει την πίεση των γεγονότων, αναζητά λύσεις και εφαρμόζει πολιτικές με κέντρο τον άνθρωπο. Σε 12 μήνες που θα γίνουν οι επόμενες εκλογές, είμαι βέβαιος πως οι Έλληνες θα ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στη Νέα Δημοκρατία.

Πώς είδατε τις εργασίες του συνεδρίου της ΝΔ; Ποια τα διακυβεύματά του και συγκεκριμένα για την περιοχή μας;

Το 14ο Συνέδριο της ΝΔ ήταν το μαζικότερο συνέδριο πολιτικού κόμματος που έχει γίνει στην Ελλάδα και σίγουρα το πιο τεχνολογικά προηγμένο, καθώς μέσα από μια ψηφιακή εφαρμογή είχαν όλοι οι σύνεδροι πρόσβαση σε όλες τις διαδικασίες και την ψηφοφορία. Συμμετείχαν 2.500 σύνεδροι και 6.000 παρατηρητές από όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων το 30% ψήφισαν μέσω της ψηφιακής κάλπης του συστήματος «ΖΕΥΣ».  Είναι χαρακτηριστικό πως το 75% στη σύνθεση της Πολιτικής Επιτροπής που προέκυψε μετά την διαδικασία της Κυριακής, είναι νέα πρόσωπα, ενώ και ο μέσος όρος της ηλικίας των νέων μελών υποχώρησε κατά 8,5 χρόνια. Μιλάμε δηλαδή για νέο αίμα, για μια νέα ομάδα που βγαίνει μπροστά ανανεώνοντας πέρα από τα πρόσωπα, τις ιδέες του πολιτικού μας οργανισμού. Ελπίζω, η δική μου παρουσία στο όργανο, να προσφέρει στη Δυτική Αττική ένα επιπλέον βήμα, ώστε τα ζητήματα της περιοχής να φτάνουν έγκαιρα και με χρήσιμο τρόπο σ’ αυτούς που λαμβάνουν αποφάσεις.

Πώς βλέπετε το μέλλον στην περιοχή της Δυτικής Αττικής; υπάρχουν διάφορα προβλήματα που προβληματίζουν τους πολίτες καθώς και ευκαιρίες για την περιοχή.

Ξεχωρίζω δύο βασικά ζητήματα: Αρχικά την αύξηση του αισθήματος ασφάλειας που υπάρχει. Είναι μείζον ζήτημα η ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων της περιοχής, καθώς η εγκληματικότητα πρέπει να περιοριστεί. Επιπλέον, έχουμε ανάγκη από περισσότερες υποδομές. Έχουν ξεκινήσει αρκετά έργα, όμως οφείλει η κεντρική εξουσία να καταλάβει πως για δεκαετίες οι περιοχές μας ζούσαν στη σκιά της Αθήνας. Βέβαια, υπάρχουν λόγοι για να είναι κανείς αισιόδοξος. Η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ελευσίνας, η ολοκλήρωση της εξυγίανσης των Ναυπηγείων, τα μεγάλα έργα υποδομής με αποκορύφωμα το Μετρό και το νέο Προαστιακό και προφανώς τις επενδύσεις στο Θριάσιο Ι και ΙΙ που δείχνουν να παίρνουν μπροστά μετά από δεκαετίες. Πιστεύω πως τώρα, με την Κυβέρνηση της ΝΔ έχουμε μοναδική ευκαιρία να διεκδικήσουμε ακόμα περισσότερα, αλλάζοντας μια και καλή τη μοίρα της περιοχής.