Η νέα αντιπυρική περίοδος στο επίκεντρο της συνάντησης της Πολιτικής Ηγεσίας των Υπουργείων Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και  Περιβάλλοντος, με στελέχη  του Πυροσβεστικού Σώματος, της Δασικής Υπηρεσίας και της Περιφέρειας Αττικής

Γ. Πατούλης: «Είμαστε σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τα συναρμόδια Υπουργεία και τους εμπλεκόμενους φορείς με στόχο την καλύτερη προετοιμασία μας ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου»   

 

Η νέα Αντιπυρική Περίοδος, η συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων σε επίπεδο πρόληψης, αντιμετώπισης και διαχείρισης πυρκαγιάς, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα, παρουσία του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Τη σύσκεψη συντόνισε ο Υπουργός, Χρήστος Στυλιανίδης και συμμετείχαν ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Γενικός Γραμματέας Δασών, Κωνσταντίνος Αραβώσης, ο Αντιπεριφερειάρχης  Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος Βασίλειος Κόκκαλης, οι χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες Δυτικής Αττικής Ελευθέριος Κοσμόπουλος, Ανατολικής Αττικής Αθανάσιος Αυγερινός, Πειραιώς Σταυρούλα Αντωνάκου, Νήσων Βασιλική Θεοδωρακοπούλου-Μπογρή, Κεντρικού τομέα Αθηνών, Γιώργος Δημόπουλος, Βόρειου τομέα Αθηνών Λουκία Κεφαλογιάννη, Δυτικού τομέα Αθηνών Ανδρέας Λεωτσάκος και Νοτίου τομέα Αθηνών Δήμητρα Νάνου. Μετείχαν ακόμη, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Αλέξιος Ράπανος και το σύνολο της φυσικής ηγεσίας του ΠΣ, ο Γενικός Διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, Ευάγγελος Γκουντούφας, οι Προϊστάμενοι των Δ/νσεων Δασών, καθώς και όλοι οι Δασάρχες Αττικής.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σχετική πρωτοβουλία καθώς και για την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε μια σειρά από ζητήματα τα οποία παρέμεναν σε εκκρεμότητα εδώ και δεκαετίες. Επιπλέον ο Γ. Πατούλης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα ζητήματα της πρόληψης επισημαίνοντας ότι σε αυτό το επίπεδο μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά, τόσο τα τμήματα Πολιτικής Προστασίας, της  Περιφέρειας και των Δήμων, όσο και οι ομάδες εθελοντών.  Στη συνέχεια ο Γ. Πατούλης δήλωσε:

«Είμαστε σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τα συναρμόδια Υπουργεία και τους εμπλεκόμενους φορείς με στόχο την καλύτερη προετοιμασία μας ενόψει  της νέας αντιπυρικής περιόδου.

Στη σημερινή σύσκεψη είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για το συντονισμό και την προετοιμασία από κοινού με το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, τους αρμόδιους υπουργούς και τα στελέχη των υπηρεσιών. Η κλιματική κρίση είναι μια μεγάλη πρόκληση απέναντι στην οποία πρέπει να ανταποκριθούμε με μεγάλο αίσθημα ευθύνης. Η Περιφέρεια Αττικής, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, θα βρίσκεται στις επάλξεις. Όλος ο μηχανισμός μας είναι σε επαγρύπνηση και έτοιμος να επικουρήσει τις προσπάθειες της Πυροσβεστικής και όλων των αρμόδιων  κρατικών φορέων. Σε αντίστοιχες διαδικασίες και σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο, τα  δασαρχεία θα πρέπει να προβούν σε διάνοιξη δρόμων και ο ΔΕΔΔΗΕ να φροντίσει να κοπούν δέντρα που βρίσκονται πλησίον καλωδίων υψηλής τάσης. Από την άλλη πλευρά, όπως επισήμανα και στην τοποθέτηση μου, μπορούμε να συντονίσουμε τις υπηρεσίες Πολιτικής προστασίας των δήμων, αλλά και των εθελοντικών οργανώσεων. Μέσα από μια τέτοια διαδικασία μπορούμε από την μία να ενισχύσουμε την πρόληψη και από την άλλα να βοηθήσουμε  τις επίγειες δυνάμεις με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε περίπτωση ανάγκης. Η Περιφέρεια Αττικής και τα στελέχη της είναι στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας».

 

Σε δηλώσεις του, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Σήμερα ολοκληρώνουμε έναν κύκλο συσκέψεων σε υπουργικό επίπεδο μεταξύ Πυροσβεστικού Σώματος και Δασικών Υπηρεσιών, μετά από 24 χρόνια αδράνειας. Και θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό γιατί βρήκα στο διάβα μου τον συνάδελφό μου, Υφυπουργό κ. Γιώργο Αμυρά, αλλά και τον Υφυπουργό, κ. Ευάγγελο Τουρνά, που δούλεψαν για να πραγματοποιηθούν οι συσκέψεις αυτές σε όλη την Ελλάδα με εξαιρετική επιτυχία. Οι Δασικές Υπηρεσίες και το Πυροσβεστικό Σώμα αποτελούν τους κύριους φορείς διαχείρισης των δασών και όλων των φάσεων των πυρκαγιών. Όλες οι συσκέψεις απέδειξαν ότι οι δυο υπηρεσίες μπορούν να συνεργαστούν και πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις πυρκαγιές, με έναν εξαιρετικό τρόπο. Μέσα από αυτή τη νέα ώσμωση, πιστεύουμε ότι πάμε καλύτερα προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε μια δύσκολη αντιπυρική περίοδο».

 

Από πλευράς του, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δύο είναι τα κλειδιά για να αντιμετωπίσουμε τα επακόλουθα της κλιματικής κρίσης και βεβαίως, τις δασικές πυρκαγιές. Το ένα είναι η πρόληψη – και συνεργαζόμαστε πολύ στενά με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και ιδιαιτέρως με τον Υπουργό, κ. Στυλιανίδη. Με την πρόληψη ως πρώτιστο μέλημά μας, ξεκινάμε τις επόμενες ημέρες, εμείς στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, με τη συνεργασία της Πυροσβεστικής, αλλά και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, να καθαρίσουμε 40 χιλ. στρέμματα κρίσιμων δασικών οικοσυστημάτων. Πρόκειται για ευαίσθητα και πάρα πολύ σημαντικά δάση που πρέπει να προστατεύσουμε. Παράλληλα, διανοίγουμε περίπου 1.600 χλμ. αντιπυρικών ζωνών. Συντηρούμε και διανοίγουμε δασικό οδικό δίκτυο που φτάνει τα 16.000 χλμ. Αυτές είναι κινήσεις πρόληψης. Το δεύτερο σημείο-κλειδί είναι η συνέργεια, η συνεργασία. Έχουμε αναπτύξει εξαιρετική συνεργασία και για πρώτη φορά, μετά από 24 ολόκληρα χρόνια, φέρνουμε σε επικοινωνία, με θεσμοθετημένο και αυτοματοποιημένο τρόπο, τις Δασικές Υπηρεσίες με την Πυροσβεστική. Όμως όλα αυτά δεν θα είναι αρκετά εάν ο κάθε πολίτης ξεχωριστά, ο κάθε Δήμαρχος, ο κάθε Περιφερειάρχης, δεν αναλάβει και δεν αναλάβουμε όλοι την ευθύνη να διαφυλάξουμε τα δασικά οικοσυστήματα. Το 95% των πυρκαγιών στην Ελλάδα προέρχονται από ανθρώπινη αμέλεια. Αυτό πρέπει πια να σταματήσει. Εμείς είμαστε έτοιμοι, θα δώσουμε τη μάχη. Η κλιματική κρίση είναι παρούσα και είναι επικίνδυνη, αλλά κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειές της».