Δημήτρης Πατσιάς, μέλος της Πανελλήνιας

Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών:

“Οι άδειες των παραγωγών στις λαϊκές αγορές σταματούν την έκδοση νέων παραγωγικών αδειών και θεσμοθετούν τις προκηρύξεις και τους διαγωνισμούς”

 

Αντιδράσεις προκαλεί το νέο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές, ιδιαίτερα στις ομάδες των παραγωγών λαϊκών αγορών. Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης το «κλείσιμο» των αδειών για παραγωγούς οι οποίες θα δίνονται μετά από προκήρυξη.

Τις αντιδράσεις των παραγωγών λαϊκών αγορών μας ανέφερε ο Δημήτρης Πατσιάς, μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, που συμμετείχε στις κινητοποιήσεις κατά του νέου νομοσχεδίου. Στην απεργία της περασμένης εβδομάδας, μοιράστηκαν 60 τόνοι προϊόντων που δεν πωλήθηκαν και απέργησαν με αιτήματα κατά του νέου νομοσχεδίου και έχουν καταθέσει υπόμνημα 8 ομοσπονδίες παραγωγών από όλη τη χώρα προς το Υπουργείο Ανάπτυξης.

«Ζητάμε να αποσυρθούν άρθρα από το νομοσχέδιο όπως αυτό που αναφέρει ότι οι παραγωγικές άδειες θα μπορούν με μια αίτηση να γίνουν επαγγελματικές. Το νέο νομοσχέδιο βασικά κλείνει τις παραγωγικές άδειες οι οποίες θα γίνονται μόνο με προκήρυξη και κάνει τις λαϊκές κλειστό επάγγελμα, ενώ η λαϊκή είναι διέξοδος για τους παραγωγούς. Η θεωρία του νομοσχεδίου είναι καταστροφική, δεν υπάρχει ούτε ένα σημείο που να βοηθά τον παραγωγό σε πολλά τον τιμωρεί»

«Οι άδειες των παραγωγών στις λαϊκές αγορές σταματούν την έκδοση νέων παραγωγικών αδειών και θεσμοθετούν τις προκηρύξεις και τους διαγωνισμούς, είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Πατσιάς, αναφερόμενος σε υπόμνημα που κατέθεσαν οι ομάδες παραγωγών στο Υπουργείο Ανάπτυξης.

Οι φορείς λειτουργίας όταν θα προκύπτουν κενές θέσεις (δηλαδή ΠΟΤΕ) θα προκηρύσσουν τις θέσεις αυτές επιλέγοντας τες με τα αντίστοιχα προϊόντα πώλησης. Δηλαδή θα ζητάνε π.χ. δύο παραγωγούς με πορτοκάλια, έναν με τομάτες, έναν με μαρούλια, κλπ. Έτσι όμως ο παραγωγός θα πρέπει να περιμένει κάθε 2-3 χρόνια πότε και εάν θα αποφασίσει ένας φορέας λειτουργίας να κάνει την προκήρυξη. Και η σοδειά, η παραγωγή μπορεί να περιμένει στο ράφι.

Ζητάμε να διαγραφεί από το νομοσχέδιο η παράγραφος που δίνει τη δυνατότητα να μετατρέψουν οι παραγωγοί την άδειά τους σε εμπορική. Έτσι, ο παραγωγός που θα γίνει έμπορος θα έχει δύο επαγγέλματα, με το ένα χέρι θα παράγει και με το άλλο θα εμπορεύεται. Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα νοσεί γιατί δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που να παράγουν.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διαταραχθεί η ποσόστωση των θέσεων που υπάρχει σήμερα στις λαϊκές αγορές με 50% παραγωγούς και 50% επαγγελματίες πωλητές οπωρολαχανικών και βιομηχανικών ειδών. Αν γίνουν όλοι οι παραγωγοί έμποροι η λαϊκή αγορά θα χάσει την φιλοσοφία και λόγο ύπαρξης.

Αν θέλει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης την ενίσχυση και στήριξη του Αγροτοπαραγωγικού κλάδου των Λαϊκών Αγορών, ώστε να επιτυγχάνεται ο Υγιής Ανταγωνισμός ενάντια στις Πληθωριστικές τάσεις, όταν παρατηρείται έλλειψη προϊόντων που οφείλεται στις καιρικές συνθήκες ή φυσικές καταστροφές με απώλεια καλλιεργειών, να δίνεται η δυνατότητα οι παραγωγοί να προμηθεύονται με ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ έως και το 1/3 της δηλωθείσας ποσότητας ίδιων προϊόντων στο ΟΣΔΕ και να τα διαθέτουν στις Λαϊκές Αγορές προς όφελος των Καταναλωτών».