Αρχική Χωρίς κατηγορία 54 χρόνια μετά το πραξικόπημα

54 χρόνια μετά το πραξικόπημα

343
0

Οι θέσεις των κομμάτων με αφορμή τη σημερινή επέτειο της 21ης Απριλίου 1967

Κ. Μητσοτάκης: Πενήντα τέσσερα χρόνια μετά το πραξικόπημα η Δημοκρατία εδραιώνεται

«Πενήντα τέσσερα χρόνια μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, η Δημοκρατία εδραιώνεται και διευρύνεται. Και, στον δρόμο της Ευρώπης, η Ελλάδα αλλάζει, προοδεύει, εκσυγχρονίζεται.

Πενήντα τέσσερα χρόνια μετά, θυμόμαστε και αγωνιζόμαστε» τονίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο twitter για την θλιβερή επέτειο του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου.

Με ανακοίνωσή της, και η Νέα Δημοκρατία σημειώνει πως «το πραξικόπημα των συνταγματαρχών είναι μια διαρκής υπόμνηση των δεινών που μπορεί να φέρει ο ακραίος διχασμός που θρέφεται από τον λαϊκισμό και την έλλειψη στοιχειώδους συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων».

Όπως συμπληρώνει, «η 21η Απριλίου είναι η μαύρη επέτειος ενός καθεστώτος που προκάλεσε πληγές και τραγωδίες.

Η Χούντα καταπάτησε τα δημοκρατικά δικαιώματα, βασάνισε και δολοφόνησε πολίτες για τις απόψεις τους, ανέκοψε την πρόοδο της χώρας και, βέβαια, προκάλεσε τον ακρωτηριασμό της Κύπρου.

Πενήντα τέσσερα χρόνια μετά, η προστασία και η διαρκής ενδυνάμωση της Δημοκρατίας παραμένει υπόθεση όλων μας. Κάθε μέρα, οι Έλληνες ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε το “ποτέ ξανά” από σύνθημα, πραγματικότητα».

ΣΥΡΙΖΑ: Οι αγώνες υπέρ των δικαιωμάτων δεν τελειώνουν ποτέ

«Η 21η Απριλίου του 1967 υπήρξε ο πρώτος κρίκος μιας αλυσίδας δεινών που κράτησε 7 χρόνια. Η δικτατορία έπεσε αφού δεν άντεξε στο βάρος της προδοσίας της Κύπρου και των λαϊκών αντιδράσεων», αναφέρει, σε μήνυμά του, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, για τη συμπλήρωση 54 χρόνων από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου.

«Το στρατιωτικό καθεστώς άφησε πίσω του μια Ελλάδα ρημαγμένη, που έπρεπε την επόμενη ημέρα να ανασυντάξει τα πολιτικά δικαιώματα των πολιτών, να αναζητήσει την κοινωνική ισότητα στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών αξιών και να σταθεροποιήσει την οικονομία που είχε καταρρεύσει», σημειώνει και τονίζει ότι «οφείλουμε να θυμόμαστε πάντα τους ανθρώπους που αντιστάθηκαν, που βασανίστηκαν στα κολαστήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ, που εξορίστηκαν στα ξερονήσια, που έχασαν τη ζωή τους ή υπέστησαν μόνιμες σωματικές και ψυχικές βλάβες». Να θυμόμαστε «εκείνους που αυτοεξορίστηκαν συμβάλλοντας στη διεθνή καταδίκη της χούντας, αλλά και τους δημοκρατικούς στρατιωτικούς που αρνήθηκαν να συνεργαστούν με τους δικτάτορες».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει, επίσης, ότι οφείλουμε «να μην ξεχνάμε ποτέ και τους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς των εγκλημάτων, των πρωταιτίων, αλλά και των πολιτικών απογόνων τους». Υπενθυμίζει πως πριν από λίγους μήνες «η καταδίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή αποτέλεσε, πέρα από την απόδοση Δικαιοσύνης, και έναν φόρο τιμής της Δημοκρατίας σε όσους αγωνίστηκαν γι’ αυτήν κατά τη διάρκεια της Επταετίας».

«Κάτω από διαφορετικές συνθήκες, οι αγώνες υπέρ των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων παραμένουν εδώ, δεν τελειώνουν ποτέ», υπογραμμίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι «το πρόσφατο παρελθόν, με την κοινοβουλευτική ανάδειξη ενός ναζιστικού μορφώματος, έδειξε ότι όσο σταθερή παραμένει η Δημοκρατία στη χώρα μας από τη Μεταπολίτευση και μετά τόσο εύθραυστη μπορεί να αποδειχθεί σε δύσκολες στιγμές κρίσης».

«Γι’ αυτό και στην παρούσα πρωτοφανή υγειονομική και κοινωνική κρίση δεν επιτρέπεται ο εφησυχασμός», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ για να καταλήξει: «Δεν επιτρέπεται ο περιορισμός δημοκρατικών δικαιωμάτων να δικαιολογείται στο όνομα μιας στρατηγικής τύπου “νόμος και τάξη”. Η συνεχής επαγρύπνηση, η ευαισθησία και η ενσυναίσθηση συνολικά του προοδευτικού δημοκρατικού κόσμου και της Αριστεράς αποτελεί διαχρονική θωράκιση της Δημοκρατίας στη χώρα μας».

ΚΙΝΑΛ: Ζωντανά στη συλλογική μνήμη τα γεγονότα, 54 χρόνια μετά

«Πενήντα τέσσερα χρόνια από το ξενοκίνητο πραξικόπημα των συνταγματαρχών, τα γεγονότα παραμένουν ζωντανά στη συλλογική μνήμη. Οι βασανισμοί, οι φυλακίσεις, η λογοκρισία, η στέρηση της ελευθερίας του ελληνικού λαού, το ξεπούλημα της Κύπρου δεν είναι μόνο μνήμες του χθες. Όπως και η αντίσταση κατά της δικτατορίας, η θυσία των αγωνιστών, το Πολυτεχνείο, είναι γεγονότα που δείχνουν και σήμερα τον δρόμο», δηλώνει σε ανακοίνωσή της, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, για την επέτειο της 21ης Απριλίου.

Η κ. Γεννηματά συμπληρώνει ότι η καταδίκη της Χρυσής Αυγής έστειλε ηχηρό μήνυμα σε όλον τον κόσμο για την απόφαση του ελληνικού λάου να αντισταθεί στον φασισμό και στους εκφραστές του.

Επίσης, αναφέρει πως «η μάχη για τη Δημοκρατία είναι καθημερινή σε αυτήν την εποχή ιδιαίτερα με την υγειονομική και οικονομική κρίση που βιώνουμε. Φόβος για την ίδια τη ζωή, ανισότητες που διευρύνονται, ελευθερίες που περιορίζονται, όξυνση και πόλωση που διχάζει. Τουρκικές προκλήσεις που κλιμακώνονται σε βάρος των εθνικών μας δικαίων».

«Όπως η οδυνηρή εμπειρία της εφταετίας ένωσε τους Έλληνες και όπλισε μια ολόκληρη γενιά με θάρρος και πίστη να διεκδικήσει μια άλλη Ελλάδα συμφιλίωσης, ειρήνης και προόδου, έτσι και τώρα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες και να προχωρήσουμε μπροστά. Να μη συμβιβαστούμε ούτε λεπτό με ένα μέλλον χαμηλών προσδοκιών ή μια δημοκρατία αδύναμη που θα μας γυρίσει πίσω. Αλλά να αγωνιστούμε μαζί για μια έξοδο στο φως της ελευθερίας και μια επανεκκίνηση για την Αναγέννηση της χώρας με κοινωνική δικαιοσύνη», καταλήγει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

ΚΚΕ: Οι αγώνες κατά της δικτατορίας διδάσκουν ότι οι λαϊκές δυνάμεις μπορούν να αντιπαλεύουν και τον πιο αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων

 

«Το ΚΚΕ αισθάνεται υπερήφανο για τον ηρωισμό και την αυταπάρνηση χιλιάδων υποστηρικτών του, μελών και στελεχών του, που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της αντιδικτατορικής πάλης, που κατόρθωσαν να ανασυγκροτήσουν τις κομματικές του οργανώσεις και να συγκροτήσουν την ΚΝΕ σε συνθήκες βαθειάς παρανομίας. Η ανασυγκρότηση και δράση του ΚΚΕ σε συνθήκες στρατιωτικής δικτατορίας αποτελεί μία ακόμα απόδειξη των ακατάλυτων δεσμών του με το εργατικό-λαϊκό κίνημα και παράλληλα συνιστά πρότυπο για την ανάγκη πρωτοπόρας δράσης των κομμουνιστών και των κομμουνιστριών σε όλες τις συνθήκες» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι «η δικτατορία αποτελούσε την προέκταση του μετεμφυλιακού πολιτικού συστήματος και αστικού κράτους» και προσθέτει μεταξύ άλλων, ότι η δικτατορία «στηρίχτηκε σε τμήματα της αστικής τάξης και απέδειξε ότι οι καπιταλιστές, προκειμένου να διαφυλάξουν τα συμφέροντά τους, δεν διστάζουν να καταφύγουν σε κάθε μέσο, να εναλλάσσουν την αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία με πιο ανοιχτά δικτατορικές μορφές διακυβέρνησης, να διαμορφώνουν και να στηρίζουν τις πιο αντιδραστικές δυνάμεις».«Η δικτατορία είχε την ανοχή και στήριξη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, αλλά και των καπιταλιστικών κρατών της τότε ΕΟΚ. Υπηρέτησε τα σχέδιά τους ενάντια στις χώρες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, τα σχέδιά τους για τη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, άνοιξε ουσιαστικά το δρόμο της διχοτόμησης της Κύπρου» τονίζει η ανακοίνωση προσθέτοντας ότι «η οικονομική πολιτική της δικτατορίας, η οποία σε αδρές γραμμές υιοθέτησε όλες τις βασικές κατευθύνσεις της μεταπολεμικής αστικής οικονομικής πολιτικής, στήριξε άμεσα το μεγάλο κεφάλαιο», ενώ «παράλληλα η γιγάντωση των μονοπωλιακών ομίλων ευνοήθηκε από τις μαζικές διώξεις των κομμουνιστών και άλλων ριζοσπαστών αγωνιστών, από την απαγόρευση κάθε μαζικής συνδικαλιστικής δράσης, από την απαγόρευση των διαδηλώσεων και των κινητοποιήσεων».

«Η φετινή επέτειος της δικτατορίας βρίσκει την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα αντιμέτωπα με μια γενικευμένη επίθεση του κεφαλαίου σε όλα τα μέτωπα» υπογραμμίζει το ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι «σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας με συνέπεια την πολιτική όλων των προηγούμενων αστικών κυβερνήσεων, δεν έδειξε ουσιαστική μέριμνα για την υγεία της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων» ενώ «παράλληλα η κυβέρνηση παρείχε και παρέχει αφειδώς δισεκατομμύρια στο μεγάλο κεφάλαιο και προωθεί προς όφελος του όλα τα από καιρό επεξεργασμένα αντεργατικά σχέδια».

«Για αυτόν τον δρόμο ευθύνη έχουν και τα κυβερνητικά, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, το ΜΕΡΑ 25 συγκαλύπτουν ότι η καπιταλιστική οικονομική κρίση προϋπήρχε της πανδημίας, ενώ καταθέτουν προτάσεις διαχείρισης της κρίσης που δεν έρχονται σε σύγκρουση με τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου. Ανέξοδη για την πολιτική του κεφαλαίου είναι και η κριτική που ασκούν στην κυβέρνηση η Ελληνική Λύση και άλλες ακροδεξιές αστικές δυνάμεις, αφού αυτή επιδιώκει την ακόμα πιο εντατική εφαρμογή των επιλογών του κεφαλαίου, την ακόμα πιο εντατική καταστολή του εργατικού-λαϊκού κινήματος» προσθέτει η ανακοίνωση.

Το ΚΚΕ σημειώνει ακόμα ότι «η ιστορία και της προδικτατορικής περιόδου επιβεβαιώνει ότι οι μεν στρώνουν το έδαφος στους δε, κι όταν αυτό το δίπολο δεν λειτουργεί, δοκιμάζεται και η αναστολή του αστικού κοινοβουλευτισμού ή τουλάχιστον η ένταση της καταστολής. Επιβεβαιώνει επίσης ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν εξασφαλίζουν ούτε την ασφάλεια της χώρας, ούτε την ειρήνη, αλλά αντίθετα είναι παράγοντες εμπλοκής των λαών σε πολέμους που γίνονται για το μοίρασμα πηγών καπιταλιστικής εκμετάλλευσης».

Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι η στάση των αστικών πολιτικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια της δικτατορίας αποδεικνύει ότι «ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές τους φοβούνταν τον εργατικό-λαϊκό παράγοντα, τον ήθελαν στον «πάγο», επιδίωκαν την «απομάκρυνση» της δικτατορίας μέσω της επίτευξης συμβιβασμών από τα πάνω».

«Οι αγώνες κατά της δικτατορίας διδάσκουν ότι οι πλατιές εργατικές, λαϊκές, νεολαιίστικες δυνάμεις μπορούν τελικά να αντιδρούν και να κινητοποιούνται παρά τις συνθήκες ωμής βίας και ανοιχτής τρομοκρατίας, μπορούν να αντιπαλεύουν και τον πιο αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων» τονίζει η ανακοίνωση.

Προσθέτει ότι «το ΚΚΕ ήταν και παραμένει ο συνεπής εκφραστής της οργανωμένης και συνειδητής εργατικής-λαϊκής παρέμβασης» και τονίζει ότι η πείρα του εργατικού-λαϊκού κινήματος διδάσκει ότι «οι αγώνες έχουν ουσιαστικά αποτελέσματα, όταν δεν εγκλωβίζονται στα εναλλακτικά σενάρια της αστικής διαχείρισης, στις διαφορετικές πολιτικές των αστικών πολιτικών κομμάτων, έχουν αποτελέσματα όταν στοχεύουν στην ίδια την εξουσία του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών».

Γι’ αυτό το ΚΚΕ θεωρεί, ότι μπροστά και στη νέα παγκόσμια καπιταλιστική οικονομική κρίση, η καλύτερη μορφή έκφρασης τιμής στους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα είναι η συνέχιση της ταξικής πάλης, εντείνοντας την πάλη για την ανασυγκρότηση του εργατικού – λαϊκού κινήματος» σημειώνει η ανακοίνωση.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα σε συμπόρευση μαζί του και υπογραμμίζει καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του «κάθε βήμα ισχυροποίησης του κόμματος αποτελεί βήμα ισχυροποίησης της εργατικής λαϊκής κινητοποίησης. Η εργατική λαϊκή κινητοποίηση είναι η μόνη που μπορεί να θέσει εμπόδια και να ανατρέψει τους σχεδιασμούς της αστικής τάξης και του κράτους της, να ανοίξει δρόμο για την πραγματικά ελπιδοφόρα οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας, για το σοσιαλισμό-κομμουνισμό».

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδεχτείτε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική cookie.