Τέσσερις Περιφερειάρχες ιεραρχούν τις προτεραιότητες τους στη νέα φάση της πανδημίας 

 

Στη σημερινή έκδοση μας φιλοξενούμε τις απαντήσεις των επικεφαλής τεσσάρων  Περιφερειών της χώρας μας σε ένα κοινό ερώτημα:

Ποιες είναι οι βασικές σας προτεραιότητες

σε αυτήν την κρίσιμη επόμενη φάση του κορωνοϊού για τη χώρα μας;

 

Θελήσαμε σε συνεργασία με συναδέλφους εκδότες εβδομαδιαίων εφημερίδων από τις αντίστοιχες Περιφέρειες, να ανιχνεύσουμε τα κοινά σημεία και τις διαφορές στην αντιμετώπιση των υγειονομικών και οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, σε διαφορετικές γεωγραφικά περιοχές της χώρας μας.

Πρόκειται για το πρώτο βήμα μιας προσπάθειας για διαπεριφερειακή ενημέρωση, που στόχος μας είναι να  συνεχιστεί και θα διευρυνθεί.

Στη σημερινή έκδοση απαντούν(αλφαβητικά) οι: Αλέξανδρος  Καχριμάνης Περιφερειάρχης Ηπείρου, Χρήστος Μέτιος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Γεώργιος Πατούλης Περιφερειάρχης Αττικής, Νεκτάριος Φαρμάκης  Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος.

Για τις απαντήσεις συνεργάστηκαν με τον «Σύμβουλο Επιχειρήσεων» και τον εκδότη του Παναγιώτη Γιαλένιο οι εβδομαδιαίες εφημερίδες:

«Ενημέρωση Μεγάρων & Δυτ.Αττικής»,εκδότης: Άγγελος Βασίλαινας

«Ηπειρος»,εκδότης: Φώτης Πανταζής

«Θρακική  Αγορά», εκδότης:Κωνσταντίνος Μαυρομάτης

Ακολουθούν οι απαντήσεις των Περιφερειαρχών στο κοινό ερώτημα  των τεσσάρων εφημερίδων που δημοσιεύονται στις έντυπες εκδόσεις και στους ιστότοπούς τους:

 

 

 

 

Γεώργιος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής

Η Περιφέρεια Αττικής από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκε και  ανέλαβε πρωτοβουλίες για την προστασία των ευπαθών ομάδων, αλλά και του συνόλου των πολιτών, καθώς για μας προέχει η προστασία της ζωής. Με συγκεκριμένα βήματα  καταφέραμε όλο το προηγούμενο διάστημα, σε συνεργασία και με τον ΙΣΑ, να το κάνουμε πράξη. Στη δεύτερη φάση που διανύουμε είναι σημαντικό να υλοποιηθούν δράσεις και πρωτοβουλίες που στόχο θα έχουν να ενισχύσουν τις πληγείσες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.

Μέχρι τώρα, εστιάσαμε στην παροχή βοήθειας σε ευπαθείς ομάδες, στη συνεισφορά με εξοπλισμό στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς και στην προστασία των εργαζομένων.

Χρηματοδότηση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

Αναφορικά με τον οικονομικό αντίκτυπο του Covid-19, στον τομέα της εστίασης και των ξενοδοχείων, η Περιφέρεια Αττικής χρηματοδοτεί ήδη δράσεις άνω των 100 εκ. € που αφορούν στην παροχή μικρο-εγγυήσεων, μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ και στην ενίσχυση νέων ΜΜΕ τουρισμού. Παράλληλα και σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης προετοιμάζουμε δράσεις αντιμετώπισης των επιπτώσεων του Covid-19 στις ΜΜΕ της Περιφέρειας Αττικής (ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών, ενίσχυση κλάδων που επλήγησαν με σημαντικές απώλειες εισοδήματος, ενίσχυση ερευνητικών υποδομών που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της πανδημίας κλπ). Επίσης η  Περιφέρεια σχεδιάζει ένα οργανωμένο πρόγραμμα μέσω του οποίου θα υποστηριχθεί ο τομέας της εστίασης και των ξενοδοχείων. Μάλιστα έχουμε προχωρήσει στην κατάρτιση συμφώνου συνεργασίας με το υπουργείο Τουρισμού για την υλοποίηση δράσεων που θα αφορούν στο θεματικό τουρισμό, όπως είναι αυτός της υγείας και ευεξίας.

Δράσεις με κοινωνικό πρόσημο

Η Περιφέρεια Αττικής δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2014- 2020. Ειδικότερα μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική» 2014-2020 έχουμε προβεί σε επέκταση της χρηματοδότησης για 3 ακόμα χρόνια για όλες τις Κοινωνικές Δομές της Περιφέρειας Αττικής που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ (Κέντρα Κοινότητας, τις Δομές Αστέγων, τις Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών, τα Κέντρα Ημερήσια Φροντίδας Ηλικιωμένων, τα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας ΑΜΕΑ κλπ). Ο συνολικός προϋπολογισμός, πλέον των κοινωνικών δομών που χρηματοδοτούνται από το ΠΕΠ Αττικής,ξεπερνάει τα 100 εκ. €, η δε χρηματοδότησή τους είναι εξασφαλισμένη καταρχήν μέχρι το 2023.  Παράλληλα προχωρήσαμε σε έκδοση νέας πρόσκλησης για την ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΤΕΓΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ (ΣΥΔ) συνολικού Προϋπολογισμού 10.000.000 ευρώ.  Σε συνδυασμό με τις παραπάνω δράσεις δρομολογούνται παρεμβάσεις ενίσχυσης του εθνικού συστήματος από πόρους του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 που ξεπερνούν τα 20 εκ. € και αφορούν σε εξοπλισμό πρωτοβάθμιας Υγείας και Νοσοκομείων (ασθενοφόρα και Κινητές μονάδες του ΕΚΑΒ κλπ). Επιπλέον η Περιφέρεια Αττικής έχει σχεδιάσει και ξεκινάει να υλοποιήσει πιλοτικές δράσεις, όπως η Προληπτική Ιατρική και ο Προσυμπτωματικός έλεγχος με στόχο την πρόληψη εμφάνισης μεταδοτικών και λοιμωδών νοσημάτων.

Οι τομείς της υγείας και της παιδείας θα είναι μείζονος σημασίας στην Οικονομία της επόμενης μέρας. Παράλληλα, ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να προσαρμοστεί γρήγορα σε αλλαγές που έκανε ο δημόσιος τομέας εξαιτίας της κρίσης, με προτεραιότητα την ψηφιοποίηση, την τηλεργασία, τις επικοινωνίες. Ιδιωτικές  εταιρείες, τοπικές ΜΚΟ και φορείς που υποστηρίζουν ευπαθείς ομάδες πρέπει να συμβάλουν με κάθε μέσο στην κάλυψη των κενών που παρουσιάζονται σε υποδομές και υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας και υγείας.

Η Περιφέρεια Αττικής στην πρώτη γραμμή από την πρώτη στιγμή

Στην Περιφέρεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας μεταξύ άλλων ενεργοποιήσαμε το τετραψήφιο τηλεφωνικό κέντρο 1110, στο οποίο μπορούσαν να απευθύνονται δωρεάν οι πολίτες από όλες τις περιοχές της χώρας για να καταγγέλλουν φαινόμενα αισχροκέρδειας, να ζητούν βοήθεια και ενημέρωση για τον κορωνοϊό και να αναφέρουν περιπτώσεις μοναχικών πολιτών που θέλουν υποστήριξη. Εκδώσαμε σαφείς και αναλυτικές οδηγίες για τα μέτρα που πρέπει να πάρουν οι πολίτες. Προχωρήσαμε στην αγορά αναπνευστήρων και κρεβατιών ΜΕΘ και ΜΑΦ ύψους 740.000,  για τα νοσοκομεία της Αττικής. Με τη χρηματοδότηση του υπουργού Εσωτερικών ξεκινήσαμε την καθημερινή παροχή γευμάτων και δείπνων σε περίπου 40.000 πολίτες. Είμαστε σταθερά δίπλα στους πολίτες και σε συνεργασία με την Πολιτεία δημιουργούμε ένα αξιόπιστο σταθερό δίχτυ προστασίας για όλους τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.

 

Αλέξανδρος  Καχριμάνης Περιφερειάρχης Ηπείρου

 

Η μετά- κορωνοϊό περίοδος δοκιμάζει τις αντοχές της κοινωνίας και της οικονομίας της Ηπείρου. Τρεις σχεδόν μήνες, ήταν αρκετοί για να ανατραπεί ο σχεδιασμός οικογενειών, επιχειρήσεων, φορέων και φυσικά να αναθεωρηθούν οι προτεραιότητες της Περιφέρειας.

Η Ήπειρος έχει χαμηλό δείκτη κρουσμάτων κορωνοϊού. Είναι αποτέλεσμα της έγκαιρης ενημέρωσης που έγινε με τη συνδρομή και με πρωτοβουλίες της Περιφέρειας, των ιχνηλατήσεων που διενεργήθηκαν από τις υπηρεσίες της και βέβαια  χάρη στην υπευθυνότητα που έδειξαν οι πολίτες.

Στο διάστημα που μεσολάβησε ενισχύθηκαν ουσιαστικά οι δημόσιες δομές υγείας και ιδίως τα νοσοκομεία της Ηπείρου σε απαραίτητο ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό από την Περιφέρεια,  η οποία ικανοποίησε άμεσα όλα τα αιτήματα που υποβλήθηκαν. Έτσι σήμερα είμαστε πολύ πιο έτοιμοι για την αντιμετώπιση νέων κρουσμάτων και ιδίως για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, το οποίο  οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μπορεί να ενσκήψει το Φθινόπωρο.

Άρα  πρώτη προτεραιότητα είναι η θωράκιση της Δημόσιας Υγείας, την οποία θεωρούμε ότι την διασφαλίζει το υψηλό επιστημονικό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων μας, σε συνδυασμό με την οικονομική συνδρομή της Περιφέρειας σε ο, τι απαιτείται για συμπληρωματικό εξοπλισμό.

Με την υγειονομική κρίση- προς το παρόν- να έχει υποχωρήσει, το τρέχον διάστημα δίνουμε βαρύτητα σε τρεις άξονες: Την ελαχιστοποίηση της ανεργίας, την τόνωση του τουρισμού, τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

Η Περιφέρεια Ηπείρου, ήταν από τους λίγους ίσως δημόσιους φορείς, που την περίοδο κορύφωσης της πανδημίας, δεν ανέστειλε κανένα έργο που εκτελούσε,  εκτός εκείνων που οι ανάδοχοι δήλωναν αδυναμία προσαρμογής στα περιοριστικά μέτρα. Ήταν μια συνειδητή επιλογή, καθώς γνωρίζαμε ότι στα έργα απασχολούνται άμεσα ή έμμεσα αρκετές χιλιάδες εργαζομένων και δεν θα έπρεπε όλοι αυτοί να μείνουν  άνεργοι, επιδεινώνοντας τα κοινωνικά προβλήματα. Αμέσως δε μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, η Περιφέρεια άρχισε να δημοπρατεί με εντατικό ρυθμό νέα έργα, μικρά και μεγάλα, ώστε και ζητήματα υποδομών να αντιμετωπιστούν, αλλά και η απασχόληση να αυξηθεί.

Την περίοδο που διανύουμε, το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στον τουρισμό. Γνωρίζουμε ότι φέτος η τουριστική περίοδος δεν θα έχει καμία σχέση με    τα προηγούμενα χρονιά, καθώς εκτός των άλλων και χώρες που παραδοσιακά είχαν προορισμό την Ήπειρο, δοκιμάζονται πολύ έντονα από την πανδημία. Αναπροσαρμόσαμε ήδη το σχέδιό μας, με στόχο την προσέλκυση  τουριστών από το εσωτερικό της χώρας, καθώς και αγορές που μπορούν να έλθουν στην Ήπειρο οδικώς. Ταυτόχρονα εξετάζουμε διάφορες προτάσεις και λύσεις για την τόνωση του χειμερινού τουρισμού,  απευθυνόμενοι σε χώρες  που δεν έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία όπως το Ισραήλ, η Κύπρος κ.α.

Έχουμε όμως και ζητήματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα, που επίσης έχει πληγεί  από τις παρενέργειες της πανδημίας.

Εργαζόμαστε προς δύο κατευθύνσεις:

Η μία αφορά την ενίσχυση του απολεσθέντος εισοδήματος κτηνοτρόφων, πτηνοτρόφων, χοιροτρόφων κ.α. Είμαστε σε συνεχή συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να βρεθούν κατάλληλοι τρόποι στήριξης των πραγματικά πληγέντων.

Η δεύτερη αφορά την αναπροσαρμογή και τη θεσμική θωράκιση των προϊόντων μας. Η υγειονομική κρίση έδειξε ότι ο τουρισμός αποτελεί μεν πολύ σημαντικό παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης, όμως δεν μπορεί να αποτελεί μονοσήμαντη επιλογή.

Έχουμε λοιπόν υποχρέωση να στηρίξουμε θεσμικά και με υποδομές τις παραγωγικές επιχειρήσεις, όπως ήδη γίνεται και με τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις της Κυβέρνησης, αλλά και να προωθήσουμε νέες καλλιέργειες και νέα τοπικά ποιοτικά προϊόντα που θα δώσουν προστιθέμενη αξία στην τοπική οικονομία και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Χρήστος Μέτιος, Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Η πανδημία του κορωνοϊού ήταν ένα φαινόμενο πρωτόγνωρο για όλους μας.Από την αρχή της κρίσης, το κράτος, η αυτοδιοίκηση και η κοινωνία έπρεπε να ενεργήσουμε γρήγορα, υπεύθυνα και συντονισμένα, καθένας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και των ευθυνών του, ώστε να αντιμετωπίσουμε την απειλή.

Σε αυτήν την πρώτη φάση της κρίσης, και υπό την καθοδήγηση της κυβέρνησης, τα καταφέραμε. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι η μάχη έχει τελειώσει.

 

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, μια περιοχή με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά λόγω της διασυνοριακότητάς της, Περιφέρεια και Δήμοι λειτουργήσαμε οργανωμένα στο πλευρό της κεντρικής διοίκησης και ανταποκριθήκαμε στο ρόλο που μας αναλογούσε.

Ήδη από τα τέλη του Φεβρουαρίου, συγκαλέσαμε σύσκεψη στην έδρα της Περιφέρειας με τη συμμετοχή όλων των φορέων υγείας και την Πολιτική Προστασία, όπου κάναμε μια πρώτη, λεπτομερή εκτίμηση της κατάστασης.

Το αμέσως επόμενο κρίσιμο διάστημα πήραμε τις αναγκαίες αποφάσεις και προχωρήσαμεστις απαραίτητες ενέργειες:

  • συστήσαμε ομάδα συντονισμού και διαχείρισης εκτάκτων ενεργειών της Περιφέρειας για τον κορωνοϊό
  • δεσμεύσαμε κονδύλια για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων έκτακτων καταστάσεων
  • μεταβάλαμε τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών μας και εξυπηρέτησης του κοινού
  • πραγματοποιήσαμε εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών
  • αναλάβαμε την υποδοχή και φιλοξενία πολιτών μαςπου επέστρεψαν από το εξωτερικό μέχρι να διαπιστωθεί ότι μπορούν να γυρίσουν με ασφάλεια στα σπίτια τους
  • πραγματοποιήσαμε ελέγχους σε δομές υγείας και κοινωνικής μέριμνας
  • παρακολουθούσαμε συνεχώς την πορεία της πανδημίας καιόταν κρίναμε ότι ήταν αναγκαίο προτείναμε στην κυβέρνηση τη λήψησυγκεκριμένωνμέτρων.

Ταυτόχρονα, θέσαμε σε προτεραιότητα την ένταξη στο ΕΣΠΑ έργων που αφορούσαν στην υγεία, ενώ δεσμεύσαμε και επιπλέον πόρους για την κάλυψη αναγκών σε όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της Περιφέρειας.

Στόχος μας, το σύστημα δημόσιας υγείας στην Περιφέρειά μας να είναι όσο το δυνατόν πιο καλά επανδρωμένο και εξοπλισμένο ώστε να ανταποκριθεί σε έκτακτες καταστάσεις που ενδεχομένως προκύψουν στο μέλλον.

Το γεγονός ότι η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ανήκει σήμερα στις τρεις πρώτες θέσεις των Περιφερειών της χώρας που διαθέτουν τους περισσότερους πόρους για την υγεία είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής επιλογής που εφαρμόζουμε με συνέπεια τα τελευταία χρόνια.

Σήμερα, μετά την επιτυχή διαχείριση της υγειονομική κρίσης, τίθεται το ζήτημα του περιορισμού των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Έχουμε επίγνωση ότι το επόμενο διάστημα θα είναι δύσκολο. Επιχειρήσεις αλλά και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού θα πρέπει να τύχουν ουσιαστικής στήριξης. Η επανεκκίνηση της οικονομίας θα πρέπει να γίνει με τρόπο ώστε να υπάρξουν οι λιγότερες δυνατές απώλειες. Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιούμε συσκέψεις με στελέχη της κυβέρνησης και της αυτοδιοίκησης, με εκπροσώπους οικονομικών και παραγωγικών φορέων.

Η εποχή μετά την πανδημία του κορωνοϊού θα είναι μια διαφορετική εποχή. Η επιτυχία της προσαρμογής σε αυτή θα εξαρτηθεί από όλους μας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των ευθυνών του καθενός. Με συνεργασία, ομοψυχία και αλληλεγγύη μπορούμε να τα καταφέρουμε ξανά.

 

 

 

 

Νεκτάριος Φαρμάκης, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας

 

Η Δυτική Ελλάδα ήταν η περιφέρεια της χώρας που «δέχτηκε» τα πρώτα μαζικά κρούσματα κορωνοϊού και ως εκ τούτου, η πρώτη στην οποία ήχησε πολύ ισχυρά ο συναγερμός της υγειονομικής κρίσης.

Ωστόσο, αυτή η κατάσταση συναγερμού που από πολύ νωρίς υπήρξε στην περιοχή, πέρα από τις δυσκολίες και την αγωνία της, είχε και μία θετική πλευρά: Κατέδειξε τις δυνατότητες που έχει η περιοχή όταν παρουσιάζει τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση. Γι’ αυτό και σε πρωτόγνωρα σύντομο χρονικό διάστημα, έγιναν πάρα πολλά. Οργανώθηκαν και ενισχύθηκαν οι δημόσιες δομές υγείας, η αυτοδιοίκηση συντεταγμένα έδωσε τον αγώνα ενημέρωσης και στήριξης των πολιτών, το σύνολο των τοπικών φορέων αντιμετώπισε την απειλή με τεράστια ωριμότητα και μείζονα στόχο, την προστασία της ζωής. Τα αποτελέσματα δικαίωσαν τις προσπάθειες όλων. Σε σύντομο χρονικό διάστημα η επιδημία τέθηκε υπό έλεγχο και τα κρούσματα περιορίστηκαν στο ελάχιστο. Για τον λόγο αυτό, ως Περιφερειακή Αρχή, αισθανόμαστε περήφανοι για το σύνολο της τοπικής κοινωνίας. Αλλά και δικαιωμένοι, καθώς από την αρχή της υγειονομικής κρίσης θέσαμε στο επίκεντρο τον άνθρωπο, διοργανώνοντας αλλεπάλληλες συσκέψεις συντονισμού των τοπικών φορέων, διεξάγοντας διαρκείς εκστρατείες ενημέρωσης των πολιτών, αλλά και εξαντλώντας κάθε οικονομική δυνατότητα άμεσης ενίσχυσης των νοσοκομείων μας για την υποστήριξη των «μαχητών πρώτης γραμμής», δηλαδή των εργαζομένων στις νοσηλευτικές μονάδες.

Η «επόμενη μέρα» λοιπόν, δεν γίνεται παρά να στηριχθεί πάνω σε όσα ήδη κατακτήσαμε το προηγούμενο διάστημα. Πρώτος στόχος παραμένει η προστασία της υγείας και η διατήρηση της περιοχής ως ασφαλής για το σύνολο των πολιτών, αλλά και των επισκεπτών της κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Πλέον όμως μπροστά μας υπάρχει και το μεγάλο «στοίχημα» της στήριξης των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας, σε μια χρονιά που όλοι ξέρουν πως θα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Στην Περιφέρεια είχαμε διακρίνει από την αρχή την οικονομική πτυχή της υγειονομικής κρίσης και γι’ αυτό, από την περίοδο ακόμα της απαγόρευσης των καρναβαλικών εκδηλώσεων είχαμε επεξεργαστεί και κοινοποιήσαμε δέκα συγκεκριμένα μέτρα στήριξης της τοπικής οικονομίας από την κεντρική εξουσία. Στο διάστημα που πέρασε, υιοθετήθηκαν πολλά από τα μέτρα που προτείναμε. Παράλληλα, όμως, μας δόθηκε η δυνατότητα να επεξεργαστούμε και να διαμορφώσουμε ένα τοπικό σχέδιο δράσης που έχει τεθεί υπόψη των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών και το οποίο θα έρθει να ενισχύσει και να συμπληρώσει τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, στρέφοντας πόρους του ΕΣΠΑ προς τις κατάλληλες κατευθύνσεις.

Στόχος μας, μέσα από το σχέδιο που θα παρουσιαστεί στο αμέσως επόμενο διάστημα, δεν είναι μόνο η «αντοχή» της τοπικής οικονομίας σε μία δύσκολη χρονιά, αλλά και η διαμόρφωση των συνθηκών για τη μεγάλη παραγωγική και αναπτυξιακή «αντεπίθεση» που έχει ανάγκη η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ακόμα και πολύ πριν την εμφάνιση της πανδημίας.