Διοργανώνει η Περιφέρεια με τους Δήμους Μεγαρέων και Ελευσίνας και τη συνεργασία των Συλλόγων Αγίου Ιωάννου Θεολόγου-Μελί Μεγάρων, Περαμίων-Κυζικηνών και Μικρασιατών Ελευσίνας

Λευτέρης Κοσμόπουλος: «Τιμούμε τις αλησμόνητες πατρίδες, τιμούμε την ιστορία του τόπου μας με σειρά εκδηλώσεων»

Εκατό χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή συμπληρώνονται φέτος και η Περιφέρεια Αττικής τιμά τις αλησμόνητες πατρίδες με σειρά εκδηλώσεων.

Στην Δυτική Αττική, η Περιφέρεια Αττικής διοργανώνει λαμπαδηδρομία με τίτλο   «100 χρόνια Μικρασιατικής Φλόγας» και ενώνει τους Μικρασιάτες της περιοχής με τριήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων και τη συνεργασία του Δήμου Μεγαρέων, του Δήμου Ελευσίνας και την πολύτιμη συνδρομή του Συλλόγου «Άγιος Ιωάννης Θεολόγος»-Μελί Μεγάρων, του Συλλόγου Περαμίων-Κυζικηνών και του Συλλόγου Μικρασιατών Ελευσίνας.

Παράλληλα, τις ημέρες διεξαγωγής της λαμπαδηδρομίας, οι τρεις Σύλλογοι Μικρασιατών της Δυτικής Αττικής, ο Προοδευτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος «Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος» με έδρα το Νέο Μελί Μεγάρων, ο Σύλλογος Περαμίων-Κυζικηνών με έδρα την Νέα Πέραμο Αττικής και ο Σύλλογος Μικρασιατών Ελευσίνας τιμούν τους προγόνους τους και με εκδηλώσεις μνήμης που έχουν προγραμματίσει ο καθένας σύλλογος ξεχωριστά σε κάθε περιοχή (Μέγαρα, Νέα Πέραμο, Ελευσίνα).

Η δάδα της επετειακής λαμπαδηδρομίας μνήμης ανάβει και διανύει συμβολική διαδρομή ξεκινώντας την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου από την Αγία Τριάδα Μεγάρων, θα διασχίσει το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου τη Νέα Πέραμο και θα τερματίσει την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου στην πλατεία Λαού Ελευσίνας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εμπνευστής και υπεύθυνος της λαμπαδηδρομίας είναι ο Μικρασιάτης του Μελιού Μεγάρων μαραθωνοδρόμος, Νίκος Βαρδάλας, ένας από τους Έλληνες αθλητές που συμμετείχαν στον κλασικό χρυσό Μαραθώνιο της Αθήνας το 1996 για τον εορτασμό των εκατό χρόνων του Μαραθωνίου 1896 – 1996. Ως μέλος του Προοδευτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου «Αγιος Ιωάννης ο Θεολόγος» είχε και την πρωτοβουλία της λαμπαδηδρομίας. Στο κάλεσμα συμμετοχής και συνεργασίας της Περιφέρειας Αττικής που χρηματοδοτεί τις εκδηλώσεις. ανταποκρίθηκαν θετικά οι σύλλογοι Μικρασιατών της Δυτικής Αττικής και το ταξίδι ξεκινά!

Σχετικά ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος ανέφερε:

«Το 2022 αποτελεί χρονιά – ορόσημο για τους απογόνους των αλησμόνητων πατρίδων, η χρονιά όπου συμπληρώνονται τα εκατό χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή. Είναι η χρονιά που έχουμε χρέος να μην αφήσουμε άσβεστη τη φλόγα της μνήμης. Οι αγώνες που δόθηκαν, η δύναμη και το μεγαλείο της ψυχής των ανθρώπων εκείνων αποτελούν ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης πως ακόμα και μέσα από τις στάχτες, μπορεί και πάλι να υπάρξει δημιουργία και να διατηρηθεί ζωντανή η κληρονομιά του παρελθόντος.

Για αυτό και η Περιφέρεια Αττικής, ιδιαίτερα στους τόπους της Δυτικής Αττικής όπου οι Μικρασιάτες διατηρούν ζωντανές τις μνήμες διοργανώνει τριήμερο εκδηλώσεων, με την επετειακή διαδρομή λαμπαδηδρομίας και παράλληλα μουσικές συναυλίες.

Σας προσκαλούμε όλους να αποτίνουμε φόρο τιμής στον Μικρασιατικό πολιτισμό».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑΣ-ΣΥΜΒΟΛΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

16-18 Σεπτεμβρίου 2022

Έναρξη: Παρασκευή 16/9/2022, ώρα 17.15

17.30 Εκκλησάκι Αγίας Τριάδας Μεγάρων:Αγιασμός και αφή φλόγας

17.30 θα ξεκινήσουν οι  πρώτοι λαμπαδηδρόμοι

Όλοι οι λαμπαδηδρόμοι θα διανύσουν απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου σε τετράδες.

 

Διαδρομή της φλόγας : Πολιτικός Αερολιμένας Μεγάρων Πάχη Μεγάρων – Αερογέφυρα Μεγάρων – επί των οδών  – Μίνωας  28ς Οκτωβρίου- Βυζαντίου Αγίου Ιωάννου Θεολόγου.

Αφιξη φλόγας στον Προοδευτικό και Πολιτιστικό Σύλλογο «Άγιος  Ιωάννης ο Θεολόγος»  (Πιθανή ώρα 19.30)

20.00 Μουσική παράσταση με τίτλο «Οι Άγγελοι της Σμύρνης» στην περιοχή Μελί του Δήμου Μεγαρέων, με τη συμμετοχή της τραγουδίστριας Ζωής Παπαδοπούλου.

 

Σάββατο 17/9/2022

Ώρα 17.30: Τελετή Αναχώρησης φλόγας

Διαδρομή της φλόγας: Επί των οδών  Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Βυζαντίου ΠΕΟΑΚ Νέα Πέραμος Αττικήςάφιξη φλόγας : πλατεία Αγίου Γεωργίου Νέας Περάμου στον Σύλλογο Περαμίων Κυζικηνών (Πιθανή ώρα 19.30)

20.00 Μουσική συναυλία με την «Ορχήστρα Μεγαρόσημο» στη Νέα Πέραμο του Δήμου Μεγαρέων

 

Κυριακή 18/9/2022

Ώρα 17.30 : Τελετή Αναχώρησης φλόγας

Διαδρομή της φλόγας: ΠΕΟΑΚ  Ελευσίνα – Άφιξη φλόγας – πλατεία λαού Ελευσίνας στον Σύλλογο Μικρασιατών Ελευσίνας (Πιθανή ώρα : 19.30 )

20.00 Μουσικό αφιέρωμα με το συγκρότημα έντεχνης ελληνικής μουσικής «ΕΜΜΕΛΟΝ» στην Πλατεία Λαού του Δήμου Ελευσίνας στις 18/09/2022.

 

Σ η μ α ν τ ι κ ή    π λ η ρ ο φ ο ρ ί α:

 

Για τον τρόπο συμμετοχής στην Λαμπαδηδρομία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στους συλλόγους με στα κάτωθι στοιχεία επικοινωνίας:

 

 

  • Προοδευτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος «Άγιος Ιωάννης Θεολόγος», Ν. Μελί Μεγάρων

Πρόεδρος κα Ελευθερία Καλαϊτζή – 6989843095

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 22960 83785

Email:  nmeli1922@gmail.com

  • Σύλλογος Μικρασιατών Ελευσίνας

Πρόεδρος κα Γεωργία Γιατζόγλου – 6977636136

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 210 5546328

Email:  mikrasiateselefsinas@gmail.com

  • Σύλλογος Περαμίων – Κυζικηνών

Πρόεδρος κα Ελπίδα Χονδρίδου – 6937128626

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 22960 34313

Email:  sypeky@outlook.com.gr

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

 

  • Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022, στο Μελί: Μουσική παράσταση με τίτλο «Οι Άγγελοι της Σμύρνης» στην περιοχή Μελί του Δήμου Μεγαρέων, με τη συμμετοχή της τραγουδίστριας Ζωής Παπαδοπούλου.

 

  • Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022, στην Νέα Πέραμο: Μουσική συναυλία με την «Ορχήστρα Μεγαρόσημο» στη Νέα Πέραμο του Δήμου Μεγαρέων

 

  • Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022, στην Ελευσίνα: Μουσικό αφιέρωμα με το συγκρότημα έντεχνης ελληνικής μουσικής «ΕΜΜΕΛΟΝ» στην Πλατεία Λαού του Δήμου Ελευσίνας στις 18/09/2022.

 Ώρα έναρξης εκδηλώσεων: 20:00 μμ