«Η ενασχόληση των νέων με τον πρωτογενή τομέα θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της χώρας και της περιοχής μας»

 

Μία νέα κτηνοτρόφος από τα Μέγαρα η Μαρία Κουφή, ασχολείται επιτυχημένα με την κτηνοτροφία και θέτει υποψηφιότητα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το Αγροτικό Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδος, διεκδικώντας τα δικαιώματα των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, ενός τομέα που πολλοί ευαγγελίζονται για την ανάπτυξη της χώρας μας.

 

 

Πώς και γιατί αποφασίσατε να συμμετέχετε ενεργά στα κοινά και συγκεκριμένα στις ευρωεκλογές με το κόμμα των κτηνοτρόφων;

 

Η απόφαση μου να συμμετάσχω στις ευρωεκλογές με το Αγροτικό Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδος (ΑΚΚΕΛ) βασίζεται κυρίως στην ενασχόληση μου με την κτηνοτροφία. Για να είμαι ειλικρινής δεν είχα ποτέ ασχοληθεί ιδιαίτερα με τα κοινά στο παρελθόν, αλλά όταν δέχθηκα την πρόταση από τον πρόεδρο του ΑΚΚΕΛ, κ. Βάκης Τσιομπανίδης και τον ευχαριστώ ιδιαίτερα για αυτό, σκέφτηκα πως ειδικά οι νέοι που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα έχουν χρέος να συμμετέχουν ενεργά σε αυτού του είδους τις συμμαχίες για να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα ο πρωτογενής τομέας έχει υποστεί σημαντική συρρίκνωση, τη στιγμή που θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο δεδομένου ότι τα εδάφη και το κλίμα της Ελλάδας είναι εξαιρετικά ευνοϊκά για τέτοιες δραστηριότητες. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητα του ένας αγρότης, κτηνοτρόφος ή πτηνοτρόφος είναι πάρα πολλές και η υποστήριξη του τομέα από το κράτος ανύπαρκτη. Δυστυχώς, δεν δίνονται κίνητρα ούτε υποστήριξη για την ανάπτυξη του κλάδου. Με τη συμμετοχή μου στο ΑΚΚΕΛ θέλω να προσφέρω ότι μπορώ για να αλλάξει όλο αυτό προς το καλύτερο.

 

Ποια είναι η πρόταση του κόμματος σας για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο;

Το ΑΚΚΕΛ είναι κόμμα σκεπτικιστικό αλλά και ευρωρεαλιστικό απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα είναι κράτος γνήσιων Ευρωπαίων, όμως Ευρώπη και Ευρωπαϊκή  Ένωση δεν είναι το ίδιο. Η συμμαχία μας είναι η μοναδική ελπίδα των Ευρωπαϊκών λαών να αποφύγουν την Ευρωπαϊκή δικτατορία που προωθείται και την προσπάθεια δημιουργίας σχέσεων εξάρτησης λόγω χρέους. Το ΑΚΚΕΛ είναι φιλοευρωπαϊκό κόμμα και μας δίνει την δυνατότητα να αντιμαχόμαστε την σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση της διαφθοράς και της αισχροκέρδειας των πλουσίων του βορά έναντι των έντεχνα φτωχοποιημένων του νότου. Η έννοια φιλοευρωπαϊσμός αντιτίθεται από μόνη της στην σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση που η διαφθορά έχει φτάσει στα ανώτερα επίπεδα διακυβέρνησης και στοχεύει να εξαφανίσει τις εθνικές κοινωνίες. Οι βασικές προτάσεις του ΑΚΚΕΛ είναι οι εξής:

 

  • Προστασία του αγροδιατροφικού τομέα και του made in κάθε χώρας
  • Υποστήριξη των μικρών παραγωγών και αλυσίδων παραγωγής
  • Καταπολέμηση των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων
  • Προστασία των εθνικών ταυτοτήτων
  • Ενίσχυση και παροχή στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο πραγματικών εξουσιών
  • Προστασία της πραγματικής οικονομίας και μείωση της ισχύος των χρηματαγορών
  • Ριζική βελτίωση της διαχείρισης «μεταναστευτικών ροών» σε ευρωπαϊκό επίπεδο με ταχείς διαδικασίες επιστροφής όσων δεν πληρούν τα κριτήρια και τις ευρωπαϊκές αλλά και τις παγκόσμιες συνθήκες, πάντοτε όμως με σεβασμό και αξιοπρέπεια των αλλοδαπών, ώστε να καταπολεμηθούν και εκλείψουν τα φαινόμενα και η δραστηριότητα των δουλεμπόρων.

 

 

Τι θα προτείνατε συγκεκριμένα για την περιοχή μας;

Η πλειοψηφία των κατοίκων των Μεγάρων απασχολούνται στον πρωτογενή τομέα, επίσης η περιοχή μας έχει πολύ μεγάλη παραγωγή σε αυγά και παράγει τον κύριο όγκο κηπευτικών που τροφοδοτεί την Αττική. Είναι κατανοητό λοιπόν ότι ο πρωτογενής τομέας είναι πολύ σημαντικός για την περιοχή μας, παρόλα αυτά τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια προσπάθεια βιομηχανοποίησης της περιοχής μας. Για την περιοχή των Μεγάρων θα πρέπει να δημιουργηθούν κίνητρα από την πολιτεία για την ενασχόληση των νέων με τον πρωτογενή τομέα και υποστήριξη τους. Επίσης, θεωρώ ότι είναι σημαντικό η πολιτεία να στηρίξει και να συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό των υποδομών στην περιοχή μας ώστε να επιτευχθεί η αύξηση της παραγωγής και της ποιότητας. Είναι επιπλέον σημαντικό να διατηρείται η ταυτότητα των προϊόντων της περιοχής μας στην αγορά και να ενισχυθούν οι προσπάθειες διαφήμισης των προϊόντων μας σε όλη τη χώρα και να γίνουν προσπάθειες ένταξης των Μεγαρικών προϊόντων σε νέες αγορές. Τέλος, είναι επιτακτικό η προστασία των παραγωγών απέναντι στις φυσικές καταστροφές οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την παραγωγή τους μέχρι και σε βαθμό καταστροφής.

 

Πώς είναι η καθημερινότητα μιας νέας γυναίκας στον επαγγελματικό κλάδο της κτηνοτροφίας; Αντιμετωπίζετε δυσκολίες; Θα παροτρύνατε και άλλους νέους και νέες της περιοχής μας να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα;

Θέλοντας να είμαι ειλικρινής, δεν θα πω ότι είναι εύκολο για ένα νέο η ενασχόληση με την κτηνοτροφία και οι συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας σίγουρα δεν το κάνουν ευκολότερο. Παρόλα αυτά, αγαπώ τη δουλειά μου γιατί μεγάλωσα με αυτή καθώς από μικρή ηλικία συμμετείχα στην οικογενειακή επιχείρηση εκτροφής ζώων, την οποία αποφάσισα να αναλάβω όταν απεβίωσε ο πατέρας μου. Φυσικά και θα παρότρυνα και άλλους νέους να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα εφόσον ενδιαφέρονται για αυτόν, είναι ένας κλάδος που σου δίνει τη δυνατότητα να είσαι δημιουργικός, παραγωγικός και σε συνεχή επαφή με τη φύση, κάτι που δυστυχώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής δεν μας επιτρέπει και έχουμε ξεχάσει ότι το σπίτι μας είναι το περιβάλλον και οφείλουμε σεβασμό σε αυτό. Τέλος, πιστεύω πως η ενασχόληση των νέων με τον πρωτογενή τομέα θα βοηθήσει στην ανάπτυξη και εξέλιξη του και συνεπώς στην αύξηση της φυτικής και ζωικής παραγωγής, αυτό με τη σειρά του μπορεί να συμβάλει πολύ θετικά στην οικονομία της χώρας μας εφόσον η πολιτεία δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι μια εξαιρετικά ανταγωνιστική αγορά στις εξαγωγές προϊόντων του πρωτογενή τομέα.