«ΑΣΤΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ»
1ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΑ 570 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΠΜΓΣ
Ένα πρωτότυπο, διαθεματικό και ενδιαφέρον μαθητικό συνέδριο, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και αφιερωμένο στα 570 χρόνια της λειτουργίας και προσφοράς της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής στην επιστήμη και τον πολιτισμό, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Μαρτίου 2025 στους χώρους της πρόσφατα συντηρημένης Πατριαρχικής Σχολής Μαρασλή, όπου μαθητές από δεκατέσσερα σχολεία της Ελλάδας παρουσίασαν τη δική τους ξεχωριστή μελέτη για το Διάστημα και τη διασύνδεσή του με τομείς του Επιστητού και της Τέχνης!
Μεγάλη η τιμή για όλους τους συμμετέχοντες.
Τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής ευχαριστούν πολύ για την εμπιστοσύνη των οργανωτών-συντελεστών (άψογοι με αστείρευτη ενέργεια, ο κος Γρηγοράς, υπεύθυνος συντονισμού και η κα Κανέλλη, πρόεδρος επιστημονικής, εξαιρετικοί συνεργάτες), την υπέροχη φιλοξενία της Σχολής Μαρασλή, τον Σχολάρχη της ΠΜΓΣ και τους συγχαίρουν για την άρτια οργάνωση.
Η συμμετοχή 14 σχολείων (425 μαθητών) και οι πρωτότυπες επιστημονικές εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης.
Τα σχολεία που συμμετείχαν ήταν τα εξής: Το 1ο Γυμνάσιο Ασπροπύργου, Τα Εκπαιδευτήρια Ν. Ζαγοριανάκου, το 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας, το 1ο Λύκειο Πεύκης, το Γυμνάσιο και Λύκειο Βουλιαγμένης, το Ιδιωτικό Γυμνάσιο ‘’Αυτενεργώ’’, το Μουσικό Γυμνάσιο Λευκάδας, το 1ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου, το Γυμνάσιο Αγίας Βαρβάρας, το 4ο Γυμνάσιο Πετρούπολης, το Γυμνάσιο Νέας Περάμου, το 5ο Γυμνάσιο και το 7ο Γυμνάσιο Νικαίας.
Παρουσιάστηκαν με την παρακάτω σειρά οι ακόλουθες εισηγήσεις από τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής:
- Μεταλληνού Φιόρη-Αναστασία, Δρ. Αστροφυσικός, Υπεύθ. Επικοιν. Εθν.Αστεροσκ. Αθηνών, « Γυναίκες αστρονόμοι-αστροφυσικοί-Αφιέρωμα 8ης Μαρτίου», «Πως μπορεί η επιστήμη της αστρονομίας να καταστεί προσιτή σε όλους»
- Δρ. Σίμωσι Αγγελική, Επίτιμη Έφορος Εναλίων Αρχαιοτήτων, Διευθ.της Ανασκαφής των Αντικυθήρων, «Ανακαλύπτοντας το παρελθόν …συνθέτουμε το μέλλον»
- Σκληρού Θεοφανή, Δρ. Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, «Αστρονομία και Μουσική»
- Ρήγα Ελένη, Διευθύντρια Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. Μεγάρων, Φιλόλογος Γαλλικής, MSc Συγκριτική Φιλολογία, «Πληροφοριακά Συστήματα Αστρονομίας»
- Γκιόλα Σοφία, Φιλόλογος Γυμν. Ναυπλίου, «Διασύνδεση της Αστρονομίας με τη Φιλοσοφία, τη Λογοτεχνία και τον Πολιτισμό των λαών»
- Τσίγκος Αγησίλαος, Οικονομολόγος, «Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή και Αστρονομία»
- Γεωργοπούλου Βικτωρία ( Γενική συντονίστρια 1ου Διεθνούς συνεδρίου), Δρ. Κλασικής Αρχαιολογίας-Εκπαιδευτικός, Ειδικό Επιστημονικό-Τεχνικό προσωπικό (Ε.Ε.Τ.Π.) στο Ε.Κ.Φ.Ε. «Δημόκριτος», «Ιούλιος Σμίτ, Homo Universalis στηn Αθήνα του 19ου αιώνα»
- Παπαδημητρίου Σοφία, Πρ. Εκπ. Ραδιοτηλεόρασης & Ψηφιακών μέσων/Υ.ΠΑΙ.ΘΑ, « Μαθητικές δημιουργίες στη ψηφιακή εποχή»
- Μανδηλαράς Εμμανουήλ, Φυσικός- Μαθηματικός, «Οι astroistories πάνε Κωνσταντινούπολη»
Απεύθυναν χαιρετισμό τα παρακάτω μέλη της επιστημονικής επιτροπής :
- Δημήτριος Ζώτος, Σχολάρχης της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής
- Διονύσιος Αναστασόπουλος, Δρ., Διευθυντής Δ.Ε. Πειραιά
- Κωνσταντίνος Ζαγοριαννάκος, Ιδιοκτήτης Εκπαιδευτηρίων N.
Ζαγοριανάκου
- Γεώργιος Γρηγοράς, Διευθυντής Γυμνασίου Εκπ/ρίων Ζαγοριανάκου (Υπεύθυνος Συντονισμού)
- Δάφνη Κανέλλη, Φιλόλογος, MSc Ιστορία της Φιλοσοφίας Υποδ. 1ου Γυμν.
Ασπροπύργου (Πρόεδρος Επιστημονικής)
- Βασίλειος Τσατήρης, Γεωπόνος-Εδαφολόγος MSc, Διευθυντής 1ου Γυμνασίου Ασπροπύργου
- Τσαφταρίδης Ιωάννης, Μητροπολίτης Ζάμπιας και Μοζαμβίκης
καθώς και οι:
- Ανδρέας Μαρίνος, Δρ., Διευθυντής Δ.Ε. Ανατολικής Αττικής και
- η ΑΘΠ ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος εκπροσωπήθηκε από τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Καισάριο Χρόνη, Μέγαν Αρχειοφύλακα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Οι μαθητικές εισηγήσεις, όπου υπήρξε η προσπάθεια προσέγγισης της αστρονομίας μέσα από τη λογοτεχνία, την ποίηση, τα μαθηματικά και τη μουσική, ήταν άκρως ενδιαφέρουσες.
Η Ρητορική κι η Φιλοσοφία εμπλέκονται με την Αστρονομία, η Ουρανογραφία με τη Ναυσιπλοΐα, η Τέχνη με την Αστρονομία, η Αστρονομία με τη Μυθολογία, η Μουσική με την Αστρονομία, η Αστρονομία με την Τεχνητή Νοημοσύνη, το Διάστημα με τη Λογοτεχνία και τον Τουρισμό, η παρατήρηση των αστεριών με τις ναυτικές εξερευνήσεις, η Αστρονομία με τη Γλώσσα και φυσικά με τους αρχαίους Έλληνες.
Όλοι οι παρευρισκόμενοι θεώρησαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες τις εισηγήσεις της επιστημονικής επιτροπής, εκφράζοντας την άποψη, ότι καθήλωσαν το κοινό με το ιδιαίτερο περιεχόμενό τους (ξεχωριστή μνεία και λόγω της ημέρας, για τις γυναίκες αστρονόμους).
Μετά το πέρας του συνεδρίου ακολούθησε εκκλησιασμός στον Π. Πατριαρχικό Ναό του Αγ. Γεωργίου κατά την Α’ Στάση των Χαιρετισμών, παρουσία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές, συνοδοιπόρους οργανωτές και εισηγητές, στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς τους!!!