Αποχώρησαν με εθελούσια έξοδο και οι τελευταίοι εργαζόμενοι
Οι παραιτήσεις ακολούθησαν το κάλεσμα μέσω επιστολής, που είχε απευθύνει στους εργαζόμενους ο κ. Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, στο οποίο και ανταποκρίθηκαν
Ολοκληρώθηκε την Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου, η εθελουσία αποχώρηση των εργαζομένων της Χαλυβουργικής, που υλοποιήθηκε με πλήρη κάλυψη της δαπάνης από τον βασικό μέτοχο της εταιρείας, επιχειρηματία κ. Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο.
Ανταποκρινόμενοι στη δημόσια πρόσκληση που είχε απευθύνει ο μέτοχος με ανοικτή επιστολή του στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αποχώρησε το 100% εκ των περίπου 220 εργαζομένων και στελεχών της εταιρείας, εισπράττοντας απευθείας στον λογαριασμό τους από τον κ. Αγγελόπουλο συνολικά ποσό που έφτασε τα 6 εκατ. ευρώ για δεδουλευμένα και αποζημιώσεις.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», το οικονομικό πακέτο της αποχώρησης των εργαζομένων συγκροτήθηκε από την πλήρη αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους, την αποζημίωση απολύσεως –παρά το ότι, όπως εκληθήσαν, παραιτήθηκαν– και την καταβολή του σύνολο του ποσού που θα εισέπρατταν από το ταμείο ανεργίας εάν, αντί να παραιτούνταν, απολύονταν.
Η εταιρεία, αν και έχει οφειλές προς τις πιστώτριες τράπεζες που ξεπερνούν τα 400 εκατομμύρια ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων προς την Εθνική Τράπεζα (δανεισμός που συνδέεται κυρίως με τις δαπάνες σε εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού και άλλες επενδύσεις ύψους 250 εκατ. της περιόδου 2003-2006), δεν έχει οφειλές προς το Δημόσιο παρά μόνον για την καταβολή του οφειλομένου φόρου μισθωτών υπηρεσιών του εν λόγω προγράμματος αποχώρησης όπως και των σχετικών εισφορών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αναφέρουν πηγές από τη Χαλυβουργική. Το σύνολο των οφειλών αυτών φέρεται να κυμαίνεται μεταξύ 2,5 και 3 εκατομμυρίων ευρώ. Προς εξόφληση και αυτών των οφειλών ορισμένες πλευρές εντός της εταιρείας προκρίνουν την πώληση άμεσα ρευστοποιήσιμων περιουσιακών στοιχείων που διαθέτει η Χαλυβουργική και ειδικότερα τα δικαιώματα ρύπων που διαθέτει η εταιρεία. Η αξία τους, με βάση της τρέχουσες τιμές, υπολογίζεται πως υπερκαλύπτει τις παραπάνω οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία και φόρο μισθωτών υπηρεσιών.
Με την αποχώρηση και των τελευταίων εργαζομένων επέρχεται το τέλος της ιστορικής εταιρείας η οποία ήδη εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια δεν παράγει τίποτα, ενώ οι υψικάμινοί της ήταν ήδη σβηστές από το 2013. Παρά ταύτα, η εταιρεία διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία η οποία περιλαμβάνει την έκταση που φιλοξενεί την παραγωγική της μονάδα στην Ελευσίνα και ιδιόκτητες λιμενικές εγκαταστάσεις αλλά και άδεια ηλεκτροπαραγωγής της τάξης των 880 MW.
Πλέον ανοίγει ο δρόμος για την αίτηση υπαγωγής της βιομηχανίας σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, ή την πτώχευση ή την κατάσχεση και τον πλειστηριασμό προς εξόφληση των οφειλών στις τράπεζες.
Σε ανακοίνωση του Δήμου Ελευσίνας αναφέρεται ότι “Μετά την επιστολή από τον ιδιοκτήτη της Χαλυβουργικής κ. Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, με την οποία καλούσε τους εργαζόμενους που επιθυμούν να υποβάλλουν αιτήσεις παραιτήσεως, με καταληκτική ημερομηνία την 30/12/2019 και ώρα 11:00 π.μ. (λαμβάνοντας τις νόμιμες αποζημιώσεις καθώς και το ταμείο ανεργίας), πληροφορηθήκαμε σήμερα (Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου) ότι το σύνολο των εργαζομένων υπέβαλε τελικά την παραίτησή του.
Αποτελεί δε για τον Δήμαρχο Ελευσίνας κ. Αργύρη Οικονόμου προτεραιότητα, ότι σε περίπτωση νέων επενδυτικών σχεδίων από τη μεριά του μεγαλομετόχου, θα ασκηθεί η δέουσα πίεση ώστε οι εργαζόμενοι στο σύνολό τους να αποτελέσουν βασική επιλογή των νέων πλάνων.”
Σε ανάρτησή του ο πρώην Δήμαρχος Γιώργος Τσουκαλάς αναφέρει τα εξής “Τωρα που η Χαλυβουργικη δυστυχώς έκλεισε, παρά τις προσπάθειες των εργαζόμενων της κάλο ειναι να μην ξεχάσουμε την συμπεριφορά δύο τύπων ανθρώπων: αυτους που επικαλούνταν τις γνωριμιες τους ως εχέγγυο οτι η εταιρεια θα επαναλειτουργησει και αυτούς που αρνηθηκαν να συναντησουν τους εργαζομενους, οι οποιοι μεχρι και την τελευταια στιγμη αναζητουσαν ματαια οπως αποδείχθηκε μια χαραμαδα ελπιδα,ς γι αυτους και τις οικογένειες τους. Για να πορεύτουμε κατά τι σοφοτεροι το 2020”