Σε μια κρίσιμη καμπή για την ενέργεια στην Ευρώπη, επίσκεψη του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και της Ευρωπαίας Επιτρόπου Ενέργειας Kadri Simson πραγματοποιείται την Πέμπτη 7 Απριλίου στις εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα.
Ο σταθμός στη Ρεβυθούσα, στο νησί λίγα μέτρα απέναντι από τα Μέγαρα, έχει αποκτήσει κομβική και ζωτική σημασία στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας όπως και στην σταδιακή ενεργειακή απεξάρτηση από τα ρωσικά ενεργειακά αποθέματα.
Στις συσκέψεις για την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας επαναλαμβάνεται πως πρέπει με κάθε τρόπο να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα τα αποθέματα φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας που λειτουργεί ο ΔΕΣΦΑ, και, από την 1η Απριλίου, έγινε προσθήκη μιας ακόμα πλωτής δεξαμενής στη Ρεβυθούσα, ενισχύοντας την δυναμική του σταθμού.
Όπως εξηγούν πηγές του ΔΕΣΦΑ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πλωτή δεξαμενή δεν αναβαθμίζει μόνο –σχεδόν διπλασιάζει- την αποθηκευτική δυνατότητα στη Ρεβυθούσα, αλλά κυρίως αυξάνει την ευελιξία της αλυσίδας εφοδιασμού με Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο. Δηλαδή θα υπάρχει η δυνατότητα υποδοχής πλοίων σε περιόδους που οι σταθερές δεξαμενές είναι γεμάτες, άρα θα υπάρχει δυνατότητα υποδοχής περισσότερων πλοίων σε περίοδο που η διεθνής ζήτηση για φορτία ΥΦΑ είναι αυξημένη.
Σε αυτή τη συγκυρία, η επίσκεψη της Επιτρόπου Ενέργειας Κάντρι Σίμσον την Πέμπτη 7 Απριλίου στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας, όπου και θα ξεναγηθεί από τον Υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα. Η Επίτροπος συζητά τις εξελίξεις με την πολιτική ηγεσία του υπ. Ενέργειας, ενώ την επόμενη ημέρα, Παρασκευή 8 Απριλίου, αναμένεται να παραστεί στην συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Η Επίτροπος επισκέπτεται την Ελλάδα για να συμμετάσχει στις εργασίες του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Φημολογείται ότι από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προετοιμάζεται τροπολογία, ώστε να αντιμετωπιστεί η επάρκεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), καθώς δεν μπορεί να αποκλειστεί η πλήρης διακοπή της τροφοδοσίας της χώρας από ρωσικό αέριο. Με την τροπολογία το Δημόσιο θα αναλαμβάνει να αποζημιώσει τη ΔΕΠΑ Εμπορίας ή τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας στην περίπτωση που αγοράσουν LNG, χωρίς να το χρησιμοποιήσουν. Θα πληρώνει, δηλαδή, το λεγόμενο cancellation fee, του τέλους ακύρωσης στην παραλαβή ενός φορτίου. Έτσι θα περιοριστούν και οι φόβοι των προμηθευτών πως θα υποστούν μεγάλη ζημιά στην περίπτωση που αγοράσουν το LNG σε υψηλές τιμές αλλά στη συνέχεια υπάρξει υποχώρηση των διεθνών τιμών με αποτέλεσμα να πωλήσουν με ζημιά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις αποφάσεις της Κομισιόν, κάθε χώρα-μέλος θα πρέπει έως και την 1η Νοεμβρίου να έχει πληρώσει κατά 90% τα αποθέματά της σε φυσικό αέριο, ποσότητα που κατά κύριο λόγο θα προέλθει από LNG και, τέλος, θα πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία κατά τα δύο τρίτα φέτος και να απεξαρτηθεί πλήρως πολύ πριν το 2030.