Ψηφιακές Αφηγήσεις με τη συμμετοχή των πολιτών
Ο Σύλλογος Μικρασιατών Ελευσίνας ήδη από τα 2020 ξεκίνησε να σχεδιάζει τις δράσεις για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή σε συνεργασία με έγκριτους φορείς και επιστήμονες. Στο πλαίσιο αυτό και σε συνεργασία με τον ομότιμο Καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών( ΕΚΠΑ) κ. Μιχάλη Μεϊμάρη και επιστημονική ομάδα υπέβαλε προς επιχορήγηση στο ΥΠΠΟΑ το έργο «Το συναίσθημα του 1922 με ψηφιακά μέσα», το οποίο μετά από θετική εισήγηση υποστηρίζεται και χρηματοδοτείται από το ΥΠΠΟΑ.
Πλαίσιο και σκοπός έργου «Το συναίσθημα του 1922 με ψηφιακά μέσα».
Ο Σύλλογος αφουγκράζεται τις εξελίξεις της κοινωνίας και πλέον προχωράει στην επόμενη μέρα με δράσεις που συμβάλλουν στην ανάπτυξη και προώθηση υψηλής ποιότητας σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού.
Με σκοπό την ανάδειξη των κοινωνικών, πολιτικών, μορφωτικών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών των μετακινούμενων πληθυσμών αλλά και τις προκλήσεις και διαδικασίες ενσωμάτωσης, υλοποιεί, μέσω σύγχρονων ερευνητικών μεθόδων ,έργο συλλογής και καταγραφής βιωμάτων και δημιουργεί ψηφιακές αφηγήσεις digital storytelling . Με αυτό τον τρόπο θα δομηθεί ψηφιακή κιβωτός μνήμης.
Στόχος του είναι η δημιουργία και η ψηφιακή καταγραφή ιστοριών από τους ίδιους τους απογόνους των προσφύγων του 1922
Το έργο
Η Ερευνητική ομάδα του ΕΚΠΑ υπό τη Διεύθυνση του ομότιμου καθηγητού κου Μιχάλη Μεϊμάρη θα εκπαιδεύσει μέλη του Συλλόγου αλλά και γενικότερα απογόνους των Μικρασιατών στις τεχνικές της Ψηφιακής Αφήγησης.
Στη συνέχεια οι εκπαιδευμένοι αυτοί επιμορφωτές θα συγκεντρώσουν τις ιστορίες από τους απογόνους των Μικρασιατών και όχι μόνο όπως και συνοδευτικό υλικό(φωτογραφίες κλπ) και θα τις αποτυπώσουν σε μορφή ψηφιακής αφήγησης.
Οι ερευνητές παράλληλα θα δομήσουν τις ψηφιακές αφηγήσεις σε αρχεία κατάλληλα ώστε να δημιουργηθεί το ψηφιακό Αποθετήριο – Κιβωτός Μνήμης
Η όλη δράση θα κορυφωθεί με ανοιχτές εκδηλώσεις στις γειτονιές του Συνοικισμού και σε άλλα σημεία του Δήμου της Ελευσίνας με προβολή των ψηφιακών ιστοριών το Φθινόπωρο του 2022.
Επικοινωνία – διάχυση – συνέργειες
Από τον Σύλλογο οργανώνεται ευρύ πρόγραμμα επικοινωνίας με σκοπό τόσο τη συγκέντρωση συμμετεχόντων, όσο και την προώθηση του έργου.
Ο Σύλλογος επίσης θα επιδιώξει συνέργειες με άλλους συλλόγους στην Ελλάδα ή το εξωτερικό αλλά και με άλλους ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς.
Βιωσιμότητα – επόμενα βήματα
Ο Σύλλογος θα επιδιώξει τη διατήρηση της κιβωτού μνήμης με σκοπό να την εμπλουτίζει. Οι ερευνητές που θα εκπαιδευτούν θα μπορούν πολλαπλασιαστικά τα επόμενα χρόνια να προσθέτουν ψηφιακές αφηγήσεις.
Η κα. Γεωργία Γιαγτζόγλου, Πρόεδρος του Συλλόγου δήλωσε:
«Είμαστε περήφανοι και συγκινημένοι που θα υλοποιήσουμε φέτος ένα ακόμη σημαντικό καλλιτεχνικό έργο μεγάλης αξίας για την πόλη, που θα εμπλέξει τα μέλη του Συλλόγου και όχι μόνο. Ειδικότερα οι νέοι μας θα εκπαιδευτούν ώστε σε συνέχεια να αποτελέσουν τους επιμορφωτές . Καλούμε όλους να συμμετέχουν και να βοηθήσουν στην υλοποίησή του. Όραμα μας και επόμενο στάδιο είναι η διάχυση του έργου μέσω καλλιτεχνικής παρέμβασης στον οικιστικό ιστό του Συνοικισμού αλλά και η διατήρηση αυτής της ψηφιακής Κιβωτού μνήμης και σύγχρονης ματιάς. Σας θέλουμε όλους δίπλα μας αυτή τη σημαντική χρονιά».
Λίγα λόγια για το Σύλλογο Μικρασιατών
Ο Σύλλογος Μικρασιατών Ελευσίνας είναι ένα ιστορικό σωματείο της πόλης με 90 χρόνια ενεργό παρουσία και δράση
- Διοργανώνει πολιστικές εκδηλώσεις
- Εκδίδει βιβλία, ετήσιο ημερολόγιο και άλλα έντυπα με σκπό τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και την ιστορική μνήμη
- Διαθέτει πλούσια βιβλιοθήκη
- Διαθέτει Τμήματα Χορών, Θεατρική ομάδα και Χορωδία
- Έχει τιμηθεί και διακριθεί για το έργο της από πολλούς Φορείς
- Ίδρυσε και δημιούργησε την Κιβωτό Μνήμης, το Μουσείο, σε ένα από τα σπίτια του προσφυγικού Συνοικισμού