Ποιες είναι οι κατηγορίες με αυξημένο κίνδυνο που θα ενταχθούν σύντομα στο πρόγραμμα εμβολιασμού

Για την πορεία των εμβολιασμών και τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα μίλησαν ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας.

Μέχρι στιγμής έχουμε ξεπεράσει τους 550.000 εμβολιασμούς, ενώ σήμερα έγιναν -παρά τις δυσκολίες- 25.000 εμβολιασμοί, ημερήσιο ρεκόρ από όταν ξεκίνησε το όλο εγχείρημα στην Ελλάδα.
Όσοι δεν προσήλθαν για την πρώτη δόση θα κάνουν νέο ραντεβού και όσοι είχαν ραντεβού για δεύτερη δόση, θα ενημερωθούν τις επόμενες μέρες για το τι θα γίνει.

Την προηγούμενη εβδομάδα άνοιξε η πλατφόρμα για τα ραντεβού όσων είναι ηλικίας 60 – 64 ετών ως τώρα έχουν κλειστεί 235.000 ραντεβού.

Επιπλέον, την Παρασκευή άνοιξε η πλατφόρμα για τους 75-79 ετών και ως τώρα έχουν κλειστεί 150.000 ραντεβού.

Ποιοι ακολουθούν στο πρόγραμμα εμβολιασμών

Η ομάδα Α αφορά περίπου 270.000 άτομα και θα ξεκινήσουν τον εμβολιασμό στις αρχές Μαρτίου. Η πρώτη κατηγορία αφορά τα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου, αμέσως μετά τους 75-79 και είναι τα:

Μεταμόσχευση

χρόνια αιμοκάθαρση
χημειοθεραπείες
κυστική ίνωση
σοβαρή ηπατική νόσος
ανοσοκατασταλμένοι

Στην ομάδα Β είναι οι υπόλοιπες σοβαρές παθήσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν από το υπουργείο αναλυτικά και αφορούν άτομα 18-59 ετών. Ενδεικτικά, θα σας αναφέρω ορισμένες: καρδιολογικά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη, σοβαρά αναπνευστικά.

Για την κατηγορία αυτή  υπάρξει ηλικιακή κατηγοριοποίηση, αμέσως μετά την ομάδα 60-64.

«Εννέα στους δέκα θανάτους και σχεδόν οκτώ στους δέκα εισαγωγές στις εντατικές, αφορούν ασθενείς άνω των 60 ετών», ανέφερε η Μαρία Θεοδωρίδου, τονίζοντας την σημασία της ηλικίας σε ό, τι αφορά τον φονικό ιό και επεξηγώντας το γιατί σχεδιάστηκε έτσι το πρόγραμμα εμβολιασμού στην χώρα μας.

«Όταν η διαθεσιμότητα των εμβολίων είναι περιορισμένη, η ηλικία αποτελεί τον κύριο παράγοντα προτεραιοποίησης», εξήγησε στη συνέχεια η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Για την σειρά των εμβολιασμών, τόνισε ότι ξεκίνησε με τους υγειονομικούς και το προσωπικό των νοσοκομείων και ακολουθούν εργαζόμενοι σε ειδικά κέντρα αποκατάστασης, αλλά και οι εκπαιδευτικοί.

«Σήμερα ξεκίνησε ο εμβολιασμών όσων είναι 70 ετών. Ακολουθούν οι υψηλού κινδύνου και μάλιστα ανεξαρτήτου ηλικίας», τόνισε, επεξηγώντας τις κατηγορίες που εντάσσονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου με βάση τα νοσήματα.

Πιο αναλυτικά

Νοσήματα Κατηγορίας Α (Φάση εμβολιασμού 1)
Μεταμόσχευση
■ Μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου

■ Μεταμόσχευση μυελού των οστών ή βλαστικών κυττάρων κατά το τελευταίο 6μηνο ή με συνεχιζόμενη λήψη ανοσοκατασταλτικής αγωγής Νεφρική ανεπάρκεια

■ Υποβολή σε αιμοκάθαρση, χρόνια νεφρική νόσος σταδίου 5 Καρκίνος υπό αγωγή

■ Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα, με αναστολείς πρωτεϊνικής κινάσης ή με αναστολείς της πολυμεράσης της πολυ-ADP-ριβόζης (PRAP) (ADP: διφωσφορική αδενοσίνη)

■ Αιματολογικός καρκίνος (π.χ. λευχαιμία, λέμφωμα, πολλαπλούν μυέλωμα) σε άτομα που υποβάλλονται σε αγωγή (βλ. παραπάνω) Ανοσοκαταστολή

■ Φλεγμονώδεις παθήσεις υπό ανοσοκατασταλτική ή ανοσοτροποποιητική αγωγή μετρίου – υψηλού κινδύνου

■ Βαριά συνδυασμένη ανοσοανεπάρκεια

■ HIV με CD4<200 κύτταρα/μL Αλλα νοσήματα

■ Κυστική ίνωση

■ Ασθμα σοβαρού βαθμού (επανειλημμένες νοσηλείες κατά το τελευταίο έτος)

■ Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) σοβαρού βαθμού (χρήση οξυγόνου κατ’ οίκον)

■ Σύνδρομο Down

■ Αλλες σπάνιες και πολύ σοβαρές καταστάσεις, σύμφωνα με κλινικά κριτήρια

Νοσήματα Κατηγορίας Β (Φάση εμβολιασμού 2)

Χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού

■ Ασθμα, Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (συμπεριλαμβανόμενου εμφυσήματος και χρόνιας βρογχίτιδας), βρογχεκτασία, διάμεσοι νόσοι του πνευμονικού παρεγχύματος, πνευμονοκονίαση, βρογχοπνευμονική δυσπλασία Χρόνια καρδιαγγειακή νόσος

■ Συγγενείς καρδιοπάθειες, υπέρταση με καρδιακές επιπλοκές, χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, χρόνια ισχαιμική καρδιοπάθεια, κολπική μαρμαρυγή, μυοκαρδίτιδες, μυοκαρδιοπάθειες, περιφερική αγγειακή νόσος, ιστορικό θρομβοεμβολικής νόσου Σακχαρώδης διαβήτης

■ Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2 Χρόνια νεφρική νόσος

■ Χρόνια νεφρική νόσος σταδίου 3 και 4, νεφρωσικό σύνδρομο Χρόνια ηπατική νόσος

■ Κίρρωση ήπατος, ατρησία χοληφόρων, χρόνια ηπατίτιδα Χρόνια νευρολογικά νοσήματα

■ Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, παροδικό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, σοβαρά νευρολογικά νοσήματα στα οποία επηρεάζεται η αναπνευστική λειτουργία, εγκεφαλική παράλυση, πολλαπλή σκλήρυνση, επιληψία, άνοια, νόσος Πάρκινσον, νόσος κινητικού νευρώνα και συναφή νοσήματα, κληρονομικά και εκφυλιστικά νοσήματα του νευρικού και του μυϊκού συστήματος Καρκίνος

■ Διάγνωση καρκίνου συμπαγούς οργάνου ή αιματολογικού καρκίνου κατά την τελευταία 5ετία Ανοσοκαταστολή

■ Ανοσοκαταστολή οφειλόμενη σε ασθένεια ή φαρμακευτική αγωγή

■ Λοίμωξη HIV (με CD4>200 κύτταρα/μL) Αιμοσφαιρινοπάθειες

■ Ομόζυγη δρεπανοκυτταρική αναιμία, μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, ομόζυγη μεσογειακή αναιμία Διαταραχές σπληνός

■ Σπληνεκτομή ή λειτουργική ασπληνία Σοβαρή ψυχική νόσος

■ Διάγνωση σχιζοφρένειας ή διπολικής διαταραχής Νοσογόνος παχυσαρκία

■ Δείκτης μάζας σώματος ≥40 kg/m² Σοβαρή αναπηρία

■ Ατομα με σοβαρή αναπηρία Φροντιστές ηλικιωμένων ατόμων ή ατόμων με ειδικές ανάγκες

■ Ατομα που φροντίζουν ηλικιωμένα άτομα ή άτομα με ειδικές ανάγκες

Έχουμε πλέον στη διάθεσή μας και έναν αριθμό εμβολίων της Moderna. Έχει μεγαλύτερο διάστημα φύλαξης και απαιτείται μεσοδιάστημα για τη δεύτερη δόση τέσσερις εβδομάδες.

#pressgreece