Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας

 Οι Κρίσεις και οι Πολιτικές Λιτότητας πληγώνουν την ισότητα των φύλων, ενώ παρατηρούνται σημαντικά βήματα οπισθοδρόμησης

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, βρίσκει την Ελληνίδα μάνα να πενθεί, να πονά, να μοιρολογά τα παιδιά της, τα σπλάχνα της, που τόσο άδικα και εγκληματικά έχασαν τη ζωή τους, στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

Με το πένθος να είναι βαρύ για τη χώρα μας, κι ενώ πέρασαν 46 χρόνια από την επίσημη υιοθέτηση της 8ης Μάρτη, ως Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, τα αποτελέσματα μιας πανευρωπαϊκής έρευνας, που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, κατατάσσουν την Ελλάδα για το 2021, τη χώρα με την υψηλότερη αύξηση στις γυναικοκτονίες που έφτασε το 187,5%. Τρομακτική ήταν και η έξαρση της σωματικής και σεξουαλικής βίας που άγγιξε το 90,4% και 104,3%, αντίστοιχα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις το 2% των δραστών που άσκησαν βία κατά των γυναικών συντρόφων τους, φυλακίστηκε.

Στον απολογισμό της Παγκόσμιας Ημέρας, τέτοια στοιχεία και ακόμη περισσότερα αποδεικνύουν ότι οι κρίσεις και οι πολιτικές λιτότητας πληγώνουν την ισότητα των φύλων, ενώ παρατηρούνται σημαντικά βήματα οπισθοδρόμησης.

Στην ελληνική πραγματικότητα παρατηρούνται μεταξύ άλλων, υψηλή ανεργία στις γυναίκες, χάσμα αμοιβών μεταξύ γυναικών ανδρών, αύξηση κρουσμάτων βίας κατά των γυναικών στο σπίτι, τη δουλεία, τους δημόσιους χώρους, το διαδίκτυο, υποεκπροσώπηση γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων.

Οι έμφυλες ανισότητες μπορούν να αντιμετωπισθούν συνεκτικά και πολυεπίπεδα. Στο σχέδιο που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, στηρίζεται η γυναίκα και εξασφαλίζεται η μητέρα.

Ενδεικτικά στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, περιλαμβάνεται η εξίσωση της άδειας μητρότητας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αλλά και η επέκταση του επιδόματος μητρότητας από τους 4 στους 9 μήνες, με ταυτόχρονη αύξηση του ποσού στις εργαζόμενες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ως ένα μέτρο που θα αντιμετωπίσει την γυναικεία ανεργία.

Η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και οι δημόσιες υπηρεσίες φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων, όπως η εξασφάλιση της πρόσβασης σε βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλα τα παιδιά, είναι μέτρα που θα ανακουφίσουν τις γυναίκες από τις πολλές ώρες μη αμειβόμενης εργασίας, που εντείνουν την ανισότητα με βάση το φύλο στον εργασιακό χώρο.

Με μόλις το 8% των προέδρων των Διοικητικών Συμβουλίων στην Ευρώπη να είναι γυναίκες, προτείνεται η ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων στα διοικητικά συμβούλια, με στόχο να ενισχυθεί η συμμετοχή των γυναικών σε θέσεις ευθύνης δίνοντας τους τη δυνατότητα οικονομικής και εργασιακής ανέλιξης, σπάζοντας τη «γυάλινη οροφή» που στέκεται εμπόδιο.

Ένα διευρυμένο δίκτυο δομών, συμβουλευτικών Κέντρων και Ξενώνων Φιλοξενίας μαζί με την ίδρυση γραφείου καταπολέμησης ενδοοικογενειακής βίας σε κάθε αστυνομικό τμήμα που θα στελεχώνεται από εξειδικευμένο προσωπικό, θα συντείνουν συνολικά στην αντιμετώπιση της έμφυλης βίας.

Μέσα σε όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προκρίνει τη νομική κατοχύρωση του όρου γυναικοκτονία, ο οποίος  δεν αποτελεί έναν γλωσσικό νεωτερισμό,  αλλά είναι ένας διεθνής όρος και αφορά στη δολοφονία μιας γυναίκας, ενός κοριτσιού, επειδή είναι γυναίκα, σύντροφος, μητέρα ή κόρη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι το κόμμα που θεσμοθέτησε καταστατικά την ισάριθμη  αντιπροσώπευση των φύλων σε όλα τα κομματικά επίπεδα, αλλά και στα ψηφοδέλτιά του, ως ένα ουσιαστικό βήμα για την έμφυλη ισότητα στους κομματικούς κόλπους αλλά και ως ένα ηχηρό μήνυμα προς τη κοινωνία ίσων ευκαιριών και υπέρβασης έμφυλων διακρίσεων.

Στεφάτου Διονυσία

Υποψήφια Βουλεύτρια Δυτικής Αττικής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

 

*Πηγή

https://www.efsyn.gr/themata/thema-tis-efsyn/379830_o-akiryhtos-polemos-kata-ton-gynaikon-stin-eyropi