Παράδοση σύγχρονων απορριμματοφόρων και καφέ κάδων για τη συλλογή βιοαποβλήτων  στους Δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μεγαρέων

 

 

 

Γ. Πατούλης: «Με συνέπεια, σχέδιο και όραμα συνεχίζουμε το οδοιπορικό της ανακύκλωσης σε όλους της Δήμους της Αττικής»

Λ. Κοσμόπουλος: «Αλλάζουμε το μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων. Θέλουμε ένα καλύτερο περιβάλλον στη Δυτική Αττική»

 

Στο πλαίσιο του προγράμματος διαχείρισης απορριμμάτων που εφαρμόζει η Περιφέρεια Αττικής, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτ. Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος, με τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας και Πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ Β. Κόκκαλη, παρέδωσαν την Τρίτη στους Δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μεγαρέων τρία(3) απορριμματοφόρα σύγχρονης τεχνολογίας, καφέ κάδους για τη συλλογή βιοαποβλήτων και κυτία εσωτερικής ανακύκλωσης.

 

Τα καφέ απορριμματοφόρα και οι καφέ κάδοι αποτελούν τα κύρια στοιχεία και τον βασικό εξοπλισμό για να τεθούν οι βάσεις του προγράμματος διαχείρισης βιοαποβλήτων (ακολουθούν παρακάτω αναλυτικές πληροφορίες), που υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει προγραμματισθεί ήδη η παράδοση 100 (εκατό) απορριμματοφόρων και 40.000 (σαράντα χιλιάδων) κάδων για βιοαπόβλητα, για όλους τους Δήμους της Αττικής, τα οποία βιοαπόβλητα αναμένεται να αποδώσουν πολύ καλής ποιότητας λίπασμα.

Οι καφέ κάδοι ανακύκλωσης αρχικά έχει σχεδιαστεί να τοποθετηθούν σε κοινόχρηστους χώρους, σε σημεία υψηλής συγκέντρωσης κατοίκων, με ευθύνη των Δήμων που αναλαμβάνουν και την αποκομιδή και τη συνέχιση της διαδικασίας.

Κατά την παράδοση των απορριμματοφόρων στους Δήμους της Δυτικής Αττικής, έγινε επίδειξη λειτουργίας των απορριμματοφόρων. Ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Λ. Κοσμόπουλος συζήτησαν για την πορεία του προγράμματος με τους Δημάρχους Ασπροπύργου Νίκο Μελετίου, Ελευσίνας Αργύρη Οικονόμου και Μεγαρέων Γρηγόρη Σταμούλη, τονίζοντας την ανάγκη συστράτευσης φορέων και πολιτών σε αυτή την προσπάθεια.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης δήλωσε σχετικά ότι «Στόχος είναι να κάνουμε όλοι μαζί μία νέα «πράσινη» αρχή που θα συμβάλλει στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος αλλά και στην εξοικονόμηση πόρων, υπέρ των πολιτών. Κοινός μας στόχος είναι να γίνει η Αττική, μία πράσινη Περιφέρεια και είμαι βέβαιος ότι ο Δήμος Μεγαρέων θα είναι μπροστάρης στην προσπάθεια αυτή.

Παράλληλα, διαθέσαμε σήμερα και καφέ κάδους, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν καταρχήν σε κοινόχρηστους χώρους του Δήμου. Είμαι σίγουρος ότι με τις ενέργειες που θα γίνουν και από τους πολίτες, αλλά και από τη δημοτική αρχή, θα καταφέρουμε οι χρονιές 2020 και το 2021 να αποτελέσουν χρονιές ανακύκλωσης.

Το απορριμματοφόρο που παραδώσαμε σήμερα δεν είναι το τελευταίο αλλά το πρώτο καθώς θα ακολουθήσει και δεύτερη φάση διανομής, με δεδομένο ότι ήδη ωρίμασε στον απόλυτο βαθμό η προώθηση νέων απορριμματοφόρων βιοαποβλήτων και 40 χιλιάδων κάδων, ώστε να είμαστε σε θέση να καλύψουμε όλη την επικράτεια της Αττικής μας».

 

 

Λ. Κοσμόπουλος: «Με τη διαλογή των απορριμμάτων σε κάθε σπίτι και κάθε γειτονιά, αναβαθμίζουμε την ποιότητα ζωής μας»

 

O Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος δήλωσε ότι: «Ως σήμερα η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα, για το περιβάλλον και την καθημερινότητα. Πολλά από τα αποκαλούμενα «σκουπίδια», αποτελούν πρώτες ύλες για καινούργια υλικά και ωφέλιμα για το περιβάλλον. Με το σχεδιασμό της Περιφέρειας Αττικής που προμηθεύει τους Δήμους με ειδικούς κάδους και απορριμματοφόρα, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να ρίχνουν τα υπολείμματα των τροφίμων, προκειμένου αυτά να ανακυκλώνονται και να επαναχρησιμοποιούνται ως κομπόστ. Σκοπός του προγράμματος είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η μείωση των απορριμμάτων και η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στην υγεία των πολιτών. Αλλάζουμε το μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων. Θέλουμε ένα καλύτερο περιβάλλον στη Δυτική Αττική».

 

 

Πληροφορίες-Οδηγίες για τα Βιοαπόβλητα

 

 

Με αφορμή την παράδοση των πρώτων καφέ απορριμματοφόρων και κάδων, ακολουθούν βασικές και πληροφορίες.

Κύρια παράμετρος για την αντιμετώπιση του προβλήματος του μεγάλου όγκου απορριμμάτων-εκτός από την ανακύκλωση- είναι η διαλογή στην πηγή. Η Διαλογή στην Πηγή αφορά σε διαχωρισμό των βιοαποβλήτων (πριν αναμειχθούν με την υπόλοιπη μάζα των απορριμμάτων) από τους πολίτες και τη μεταφορά τους από τις δημοτικές υπηρεσίες σε κεντρικά συστήματα (μονάδες) προς επεξεργασία. Βασικά συστατικά των συστημάτων Διαλογής στην Πηγή είναι οι κάδοι στους οποίους οι πολίτες αποθέτουν τα προδιαλεγμένα βιοαπόβλητα και τα απορριμματοφόρα οχήματα που διατίθενται στις δημοτικές υπηρεσίες αποκλειστικά για την αποκομιδή βιοαποβλήτων.

Βιοαπόβλητα (ή βιολογικά απόβλητα ή βιοαπορρίμματα) είναι τα απορρίµµατα τροφίμων από σπίτια, εστιατόρια, εγκαταστάσεις οµαδικής εστίασης και χώρους πωλήσεων λιανικής, απόβλητα από κήπους και πάρκα και τα συναφή απόβλητα από εγκαταστάσεις µεταποίησης τροφίµων.

Τα βιοαπόβλητα αποτελούν το 40% κ.β. της συνολικής παραγόμενης ποσότητας αστικών στερεών αποβλήτων στην Ελλάδα(πάνω από το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

Με το σύστημα διαλογής βιοαποβλήτων ρίχνουμε υπολείμματα τροφών και άλλα βιοδιασπώμενα υλικά στους καφέ κάδους συλλογής αποβλήτων που θα βρούμε σε κεντρικά σημεία του Δήμου της περιοχής όπου κατοικούμε.

Από την πηγή όπου είναι διαχωρισμένα τα υλικά προς επεξεργασία-ανακύκλωση, τα ειδικά απορριμματοφόρα οδηγούν προς επεξεργασία τα διαλεγμένα από τους πολίτες υλικά σε ειδικές μονάδες επεξεργασίας-κομποστοποίηση.

Με την κομποστοποίηση, το υλικό που αποδίδουν τα σκουπίδια από τα τρόφιμά μας, αποτελεί πολύ καλής ποιότητας λίπασμα.

Τι εναποθέτουμε στους καφέ κάδους

Στους καφέ κάδους απορρίπτουμε οργανικά υλικά τα οποία με την συλλογή τους από το σπίτι μας συμβάλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος καθώς προωθούνται για κομποστοποίηση. Η Κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία που μετατρέπει τα οργανικά υλικά των σκουπιδιών μας, σε μια μάζα που λέγεται κόμποστ, ένα φυσικό λίπασμα που χρησιμεύει για τον εμπλουτισμό του εδάφους.

Τα ξερά φύλλα, τα κλαδιά, ο καφές, οι φλούδες φρούτων, τα τσόφλια του αυγού, ακόμα και το φακελάκι από το τσάι είναι μερικά μόνο από τα οργανικά απορρίμματα της κουζίνας ή/και του κήπου μας, που καθημερινά απορρίπτονται, ανεκμετάλλευτα, καταλήγοντας σε χώρους υγειονομικής ταφής ή σε ανεξέλεγκτες χωματερές, ενώ μπορούν, ξεκινώντας από τη χρήση των καφέ κάδων στη γειτονιά μας, να γίνουν φυσικό λίπασμα, γεμάτο θρεπτικές ουσίες και επί της ουσίας να δώσουν νέα ζωή.

 

 

  • Κατάλληλα υλικά για απόρριψη στους καφέ κάδους

Διαχωρίζουμε καθημερινά τα οργανικά μας υλικά από τα υπόλοιπα. Τα οργανικά τα ρίχνουμε στον καφέ κάδο (προσοχή, όχι μέσα σε δεμένες σακούλες). Κατά προτίμηση τοποθετούμε τα οργανικά υπολείμματα σε χάρτινες ανθεκτικές σακούλες ή βιοαποδομήσιμες σακούλες. Στην περίπτωση που δεν είναι δυνατό χρησιμοποιούμε ανοικτές πλαστικές σακούλες.

 

Ποια οργανικά υλικά μπορούμε να βάλουμε στους καφέ κάδους;

  • Φρούτα, λαχανικά, φλούδες και κοτσάνια
  • Κρέας – ψάρι – θαλασσινά (και τα κόκκαλα)
  • Αυγά (και τα τσόφλια)
  • Ζυμαρικά, ρύζι, όσπρια
  • Δημητριακά, αλεύρι, ψωμί, κέικ, γλυκά
  • Υπολείμματα και φίλτρα από καφέ/τσάι
  • Γαλακτοκομικά (τυρί, παχύρευστες κρέμες, γιαούρτι)
  • Ξηροί καρποί και περιβλήματα
  • Κουκούτσια ελιάς
  • Κλαδιά, φύλλα, χώμα, γκαζόν
  • Πριονίδι, ροκανίδι
  • Στάχτη καυσόξυλων
  • Χαρτί κουζίνας, χαρτοσακούλες, εφημερίδες (όχι χρωματιστά, γυαλιστερά ή πλαστικοποιημένα χαρτιά)

 

Τι δεν βάζουμε στους καφέ κάδους

  • Γόπες τσιγάρων
  • Τροφές και περιττώματα ζώων
  • Πλαστικά, γυαλιά, μεταλλικά
  • Μπαταρίες
  • Γυαλιστερά χαρτιά (π.χ. περιοδικά) & Συσκευασίες κάθε είδους (μπαίνουν στον μπλε κάδο)

Στους καφέ κάδους τοποθετούμε μόνο βιοαποδομήσιμες σακούλες, γιατί μετατρέπονται κι αυτές σε κόμποστ, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία κομποστοποίησης όπως ακριβώς και τα υπολείμματα τροφών, επειδή η πρώτη τους ύλη είναι και αυτή τρόφιμο (οι βιοαποδομήσιμες σακούλες κατασκευάζονται από άμυλο καλαμποκιού ή πατάτας).

Αν δεν έχετε τη δυνατότητα να τοποθετήσετε τα οργανικά υπολείμματα σε ανθεκτικές χάρτινες (ή βιοαποδομήσιμες) σακούλες μπορείτε να τα τοποθετήσετε σε ΑΝΟΙΧΤΕΣ πλαστικές σακούλες, για να είναι ευκολότερα επεξεργάσιμο το υλικό στο εργοστάσιο.

 

 

Τι γίνεται αφού πετάξουμε τα βιοαπόβλητα στον καφέ κάδο;

Ειδικό απορριμματοφόρο του Δήμου συλλέγει τα υλικά που έχουν απορριφθεί μόνο στους καφέ κάδους. Το υλικό οδηγείται στη Μονάδα Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ) με σκοπό να γίνει εδαφοβελτιωτικό υψηλής ποιότητας (κόμποστ). Το κομπόστ θα πιστοποιηθεί και χρησιμοποιηθεί στα πάρκα της πόλης, έτσι ώστε να αυξηθεί η γονιμότητα του εδάφους και να μειωθούν και οι δαπάνες σε εδαφοβελτιωτικά.

Η κομποστοποίηση αποτελεί μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία, που ονομάζεται κομπόστ. Η ουσία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθεί ένα πλούσιο, ζωντανό έδαφος, γεμάτο από μικροοργανισμούς, έντομα, ζωύφια, σκουλήκια και κάθε λογής πλάσματα, αλλά και πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία από την αποδόμηση της οργανικής ύλης, που είναι αναγκαία για τα οικοσυστήματα.

 

Τα οφέλη της κομποστοποίησης

  • Το 35% αυτών που θεωρούμε ως τώρα «σκουπίδια» αποτελούν πρώτες ύλες για κάτι καινούριο.
  • Το κόμποστ είναι πολύ πιο υγιεινό από οποιοδήποτε λίπασμα. Το τέλειο λίπασμα.
  • Με τη χρήση του, το έδαφος αναζωογονείται, συγκρατεί το νερό και αποθηκεύει θρεπτικά συστατικά.
  • Περιορίζεται η ρύπανση του εδάφους, των υδάτων, της ατμόσφαιρας.
  • Προστατεύουμε τον πλανήτη από το φαινόμενο του θερμοκηπίου περιορίζοντας τις ποσότητες εκπομπές μεθανίου και μονοξειδίου του άνθρακα που προκαλούνται από την ταφή των οργανικών αποβλήτων.
  • Καθίσταται εφικτή η ανακύκλωση βασικών υλικών, όπως π.χ. του χαρτιού κουζίνας που άλλες μέθοδοι ανακύκλωσης δεν επιτρέπουν.
  • Είναι η πιο οικονομική μέθοδος τελικής διαχείρισης οργανικών αποβλήτων.
  • Ευνοεί τη συμμόρφωση με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Δεν παράγει επικίνδυνα, τοξικά αέρια ή καρκινογόνες ουσίες.