«Οι καμπάνες συναγερμού είναι εκκωφαντικές και τα στοιχεία εφιαλτικά: οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την καύση ορυκτών καυσίμων και την αποψίλωση των δασών πνίγουν τον πλανήτη και θέτουν δισεκατομμύρια ανθρώπους σε άμεσο κίνδυνο», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, παρουσιάζοντας την πολυαναμενόμενη διακυβερνητική έκθεση για την Κλιματική Αλλαγή.

 

Τα συμπεράσματα της έκθεσης:

  • Οι θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί κατά περίπου 1,1 βαθμούς Κελσίου από την περίοδο 1850 έως το 1900, αλλά η σταθεροποίηση του κλίματος στους 1,5 βαθμούς Κελσίου είναι ακόμα δυνατή.
  • Αυτό το επίπεδο θέρμανσης θα εξακολουθούσε να δημιουργεί περισσότερους καύσωνες, πιο έντονες καταιγίδες και πιο σοβαρές ξηρασίες και πλημμύρες, αλλά θα αντιπροσωπεύει πολύ μικρότερο κίνδυνο από τους 2 βαθμούς Κελσίου.

«Οι άνθρωποι θερμαίνουν τον πλανήτη»

“Η ατμόσφαιρα έχει εκτεθεί σε ντoπάρισμα, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε αρχίσει να παρατηρούμε τα ακραία φαινόμενα όλο και συχνότερα», επεσήμανε ο Petteri Taalas, Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού.

«Θα δούμε ακόμη πιο έντονα και πιο συχνά κύματα καύσωνα», δήλωσε ο Δρ Friederike Otto, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, από τους συντάκτες της έκθεσης IPCC.

Οι συγγραφείς λένε ότι από το 1970, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες στην επιφάνεια έχουν αυξηθεί ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη περίοδο 50 ετών τα τελευταία 2.000 χρόνια.

Αυτή η υπερθέρμανση «επηρεάζει ήδη πολλές ακραίες καιρικές και κλιματικές συνθήκες σε κάθε περιοχή σε όλο τον κόσμο».

Είτε πρόκειται για κύματα καύσωνα όπως τα πρόσφατα στην Ελλάδα και τη δυτική Βόρεια Αμερική, είτε για πλημμύρες όπως αυτές στη Γερμανία και την Κίνα, «η απόδοσή τους στην ανθρώπινη επιρροή ενισχύθηκε» την τελευταία δεκαετία.

Στην έκθεση επισημαίνεται:

  • Η παγκόσμια θερμοκρασία της επιφάνειας ήταν 1,09C υψηλότερη τη δεκαετία μεταξύ 2011-2020 από ό, τι μεταξύ 1850-1900.
  • Τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν τα πιο καυτά που έχουν καταγραφεί από το 1850
  • Ο πρόσφατος ρυθμός αύξησης της στάθμης της θάλασσας έχει σχεδόν τριπλασιαστεί σε σύγκριση με το 1901-1971
  • Η ανθρώπινη επιρροή είναι “πολύ πιθανό” (90%) ο κύριος παράγοντας της παγκόσμιας υποχώρησης των παγετώνων από τη δεκαετία του 1990 και της μείωσης του πάγου της Αρκτικής
  • Οι ωκεανοί θα συνεχίσουν να θερμαίνονται και θα γίνουν πιο όξινοι. Τα βουνά και οι πολικοί παγετώνες θα συνεχίσουν να λιώνουν για δεκαετίες ή αιώνες.

«Και για πολλές από αυτές τις συνέπειες, δεν υπάρχει επιστροφή», δήλωσε ο καθηγητής Hawkins.

Οι επιστήμονες ξεκαθαρίζουν ότι εάν επιτευχθεί ο στόχος να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου  στο μισό έως το 2030 και στο καθαρό μηδέν μέχρι τα μέσα αυτού του αιώνα, θα μπει φρένο και ενδεχομένως να αναστραφεί η υπερθέρμανση του πλανήτη.

πηγή