Απορρίφθηκαν από το ΣτΕ οι δύο προσφυγές του Δήμου Χαϊδαρίου
Μη αναστρέψιμη χαρακτηρίζουν τη διαδικασία πώλησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου, κατόπιν των σχετικών διαγωνισμών που πραγματοποίησαν η Ειδική Διαχείριση και η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου, κύκλοι του Δημοσίου που ασχολούνται με την υπόθεση. Η τοποθέτηση έρχεται κατόπιν σχετικής ερώτησης της «Κ», και σε συνέχεια δημοσιευμάτων που προωθούνται από την πλευρά του πρώην ιδιοκτήτη των ναυπηγείων, Iskandar Safa, ο οποίος με ανοιχτή επιστολή του δηλώνει πως θεωρεί τη διαδικασία πτώχευσης των ναυπηγείων που ξεκίνησε το 2017 μεθοδευμένη αναγκαστική απαλλοτρίωση και αξιώνει την επιστροφή τους όπως και την εκτέλεση συμβολαίων του Πολεμικού Ναυτικού.
Ωστόσο, με δεδομένο πως τα χρέη που οδήγησαν την εταιρεία στο πλαίσιο του πτωχευτικού δικαίου περιελάμβαναν και υπέρογκες απαιτήσεις από ανάκτηση κρατικών επιδοτήσεων που αποφάσισε να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και απαιτήσεις από τη συντριπτική πλειοψηφία των πιστωτών, η διαδικασία αντιμετωπίζεται ως «νομικά θωρακισμένη». Σύμφωνα μάλιστα με κύκλους που έχουν γνώση των σχεδιασμών του Γιώργου Προκοπίου, και ο επενδυτής σε μια πρώτη ανάγνωση των εξελίξεων θεωρεί πως τα περιουσιακά στοιχεία που αγοράζει είναι νομικά καθαρά.
Χθες δημοσιεύθηκε και η απόφαση του Συμβουλίου της Eπικρατείας με την οποία απορρίπτονται δύο προσφυγές του Δήμου Χαϊδαρίου κατά της πώλησης των ναυπηγείων. Ετσι, η συναλλαγή αναμένεται να προχωρήσει αμέσως μόλις αποζημιωθούν πλήρως και οι εργαζόμενοι – αφού ο επενδυτής αγοράζει το συγκρότημα ελεύθερο κάθε υποχρέωσης. Η αποζημίωση των εργαζομένων αναμένεται να γίνει μόλις η Ειδική Διαχείριση εισπράξει από το Δημόσιο αποζημίωση ύψους 120 εκατ. ευρώ. Αποζημίωση που σχετίζεται με την πρώτη διαιτητική απόφαση που δικαίωσε την εταιρεία – και όχι τον πρώην ιδιοκτήτη της.
Είναι ακριβώς αυτή η απόφαση με την οποία ο Iskandar Safa επιχειρεί να ξαναμπεί στο κάδρο των εξελίξεων στα ναυπηγεία, σε μια περίοδο που το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικού έργου για τη ναυπήγηση κορβετών και την αναβάθμιση των τεσσάρων φρεγατών Μέκο βρίσκεται στο τραπέζι. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, οι μόνες απαιτήσεις που ενδέχεται να εισπράξει η πλευρά Safa είναι αφενός το ποσοστό που της αναλογεί ως πιστωτής της εταιρείας από το 10% των συνολικών εσόδων της Ειδικής Διαχείρισης που θα διανεμηθεί σε όλους τους πιστωτές και, αφετέρου, οι απαιτήσεις που προβάλλει στο πλαίσιο της διαιτητικής διαδικασίας που έχει με το ελληνικό Δημόσιο και όχι με τα ναυπηγεία.
Υπενθυμίζεται ότι στις 24 Ιουλίου του 2020, το διαιτητικό δικαστήριο του ICSID, στο οποίο είχε προσφύγει η πλευρά Safa τον Ιούλιο του 2016, αποφάσισε ότι η καταγγελία τους κατά του ελληνικού Δημοσίου για παραβίαση επενδυτικής συνθήκης μεταξύ Ελλάδας και Λιβάνου, που τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλιο του 1999, ίσχυε. Εκκρεμεί ωστόσο η απόφαση μιας ακόμη, δεύτερης διαιτησίας στην οποία προσφεύγων είναι το ελληνικό Δημόσιο κατά των επιχειρηματιών, αξιώνοντας πολλαπλάσια αποζημίωση για μη εκτέλεση των συμβατικών τους υποχρεώσεων. Η απόφαση αυτή αναμένεται αργότερα εντός του 2022.