Απαντήσεις για τους νέους αγωγούς των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα δίνει ο Υφυπουργός Ενέργειας Νίκος Τσάφος
«Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σε αγωγούς είναι κατασκευασμένοι το 1958 και το 1972. Εξασφαλίζεται η μεταφορά των πετρελαιοειδών με ασφαλέστερες προδιαγραφές και χρησιμοποιώντας τις νεότερες τεχνολογίες»
Απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν στην διέλευση αγωγών μεταφοράς «λευκών» προϊόντων διύλισης πετρελαίου κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής Ελευσίνας – Ασπροπύργου, που σχεδιάζεται παράλληλα με τον Προαστιακό Δυτικής Αττικής έδωσε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Τσάφος.
«Αυτό μας δείχνει ότι υπάρχει επαγρύπνιση και άμεση ανταπόκριση όταν κάτι συμβαίνει» δήλωσε.
Με το έργο των νέων αγωγών λοιπόν, όπως ξεκαθάρισε ο Υφυπουργός Ν. Τσάφος, εξασφαλίζεται η μεταφορά των πετρελαιοειδών με ασφαλέστερες προδιαγραφές και χρησιμοποιώντας τις νεότερες τεχνολογίες.
Στη Δυτική Αττική ελλοχεύει ο κίνδυνος για μεγάλο βιομηχανικό ατύχημα
Ο βουλευτής ΚΚΕ Δυτικής Αττικής Χρήστος Τσοκάνης είχε κάνει λόγο για κίνδυνο ενός μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος που εγκυμονούνται για τους κατοίκους και τους εργαζόμενους της Δυτικής Αττικής.
Αναπτύσσοντας την Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ, ανέφερε ότι οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι της περιοχής έχουν εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία τους για τους εν λόγω σχεδιασμούς της Κυβέρνησης στην περιοχή, σημειώνοντας ότι η Δυτική Αττική αποτελεί ένα «καζάνι που βράζει», καθώς με ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, για τα κέρδη των ΕΛΠΕ και των διυλιστηρίων, μπαίνει στο ζύγι η ασφάλεια των κατοίκων, εγκυμονώντας πολύ περισσότερο τον κίνδυνο ενός μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος, αφού επίσης και η επίγεια χάραξη τρένου σημαίνει τη μεταφορά επικίνδυνων υλικών μέσα σε οικιστικό ιστό.
Αναπτύσσοντας την Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ, ανέφερε ότι οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι της περιοχής έχουν εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία τους για τους εν λόγω σχεδιασμούς της Κυβέρνησης στην περιοχή, σημειώνοντας ότι η Δυτική Αττική αποτελεί ένα «καζάνι που βράζει», καθώς με ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, για τα κέρδη των ΕΛΠΕ και των διυλιστηρίων, μπαίνει στο ζύγι η ασφάλεια των κατοίκων, εγκυμονώντας πολύ περισσότερο τον κίνδυνο ενός μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος, αφού επίσης και η επίγεια χάραξη τρένου σημαίνει τη μεταφορά επικίνδυνων υλικών μέσα σε οικιστικό ιστό. Μάλιστα, υπενθύμισε την πρόσφατη εικόνα του Ασπρόπυργου, που μετατράπηκε σε «Σαουδική Αραβία» θέτοντας τους κατοίκους, το βιός τους και το περιβάλλον σε μεγάλο κίνδυνο.
Ο αρμόδιος υπουργός, Ν.Τσάφος απάντησε πως η μεταφορά πετρελαίου και άλλων τέτοιων ειδών μέσω υπόγειων αγωγών είναι ο πλέον ασφαλής τρόπος, ενώ είπε ότι γίνεται συστηματικός έλεγχος και συντηρήσεις.
Ο Χρ. Τσοκάνης αναφερόμενος σε έρευνα, ανέδειξε πως υπάρχει μια μεγάλη πλειοψηφία ατυχημάτων με βυτία. Μετέφερε στη Βουλή την αγανάκτηση των κατοίκων και των εργαζόμενων της περιοχής, λέγοντας πως οι ίδιοι δεν θα επιτρέψουν να γίνουν οι αγωγοί, καθώς είναι εξουθενωμένοι από την συνολική υποβάθμιση της ζωής τους, εφόσον η περιοχή της Δυτικής Αττικής βρίσκεται σε άθλια κατάσταση, τονίζοντας πως δεν υπάρχει καμία προστασία, αφού υπερισχύουν τα κέρδη των μονοπωλίων.