Μέχρι την Τετάρτη στον ΥΠΕΝ η μελέτη κόστους -ωφέλειας του ΔΕΣΦΑ
Με διαδικασίες εξπρές φέρεται αποφασισμένη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να τρέξει την εγκατάσταση της πλωτής δεξαμενής αποθήκευσης LNG (FSU) στη Ρεβυθούσα προκειμένου η χώρα να είναι θωρακισμένη ενεργειακά για τον ερχόμενο χειμώνα.
Αυτό αναφέρουν πηγές, σύμφωνα με τις οποίες ήδη ο ΔΕΣΦΑ έχει προχωρήσει σε έρευνα στην αγορά για την εύρεση του κατάλληλου δεξαμενόπλοιου, το οποίο θα πρέπει να διαθέτει εξοπλισμό σύγχρονης τεχνολογίας αλλά και να είναι πρόσφατα κατασκευασμένο.
Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν πως η χωρητικότητα του θα πρέπει να είναι της τάξης των 130.000 με 140.000 κυβικών μέτρων ώστε να εξασφαλίζει πλήρως τη διατήρηση ικανών αποθεμάτων LNG και να συνεχίζεται με τρόπο αδιάλειπτο ο εφοδιασμός της ελληνικής αγοράς.
Η προσθήκη της τέταρτης δεξαμενής αυξάνει, σχεδόν διπλασιάζει, τον απαραίτητο χρόνο ανεφοδιασμού του Τερματικού Σταθμού LNG του ΔΕΣΦΑ, όπως σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες στο energypress, επιδιώκοντας να εξηγήσουν τη σημασία του έργου.
Η ωρίμανση, η επενδυτική απόφαση και το ρυθμιστικό πλαίσιο για την εγκατάσταση και τη λειτουργίας της πλωτής δεξαμενής θα πρέπει να τρέξουν με ταχύτατους ρυθμούς, τονίζουν πηγές της αγοράς, υποστηρίζοντας πως τέτοια διάθεση υπάρχει και από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Είναι χαρακτηριστικό, πως υπό κανονικές συνθήκες το συγκεκριμένο έργο θα απαιτούσε πάνω από 12 μήνες για την υλοποίηση του.
Ο ΔΕΣΦΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει παρουσιάσει στον ΥΠΕΝ μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη και τη μελέτη κόστους – ωφέλειας του έργου. Οι εκτιμήσεις θέλουν πως η αγορά είναι θετική απέναντι στην εγκατάσταση της πλωτής δεξαμενής και θεωρούν αναγκαία την ανάπτυξη της.